Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
20___-1-.docx
Скачиваний:
1001
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
287.63 Кб
Скачать

63.Взаємодія клітин в імунній відповіді. Антигенрепрезентуючі клітини, т- та в-лімфоцити. Інтерлейкіни.

Т лімфоцити - 55-60%, розвиваються в тимусі під дією гормонів. 1) Т-кілери (руйнують клітини без участі АТ)

2) Т-хелпери (взаємодіють з B2 лімфоцитами, стимулюють їх проліфер. и трансформ. в плазматичні клітини)3) Т- супресори – пригнічу. проліфер. B-л і продук. антитіл. 4) Т –ефектори (відповід за клітинні реакції.)5)Т-л-памяті.

B лімфоцити – 25-30%. Розвиваються в кістковому мозку. 1)B1-Т незалежні(приймають участь )2)B2-Т залеж. Перетворюються в плазматичні клтини за допомогою Т-хелп. 3)B3 –кілери руйнують клітини без Со, але за допомогою АТ 4)B4-супресори – пригнічують проліферацію Тлімф. 5)B5 – лімфоцити памяті. Інтерлейкіни (ILs) — цитокіни, відповідальні за міжклітинні взаємодії між лейкоцитами.

64.Клітини імунної системи. Порівняльна характеристика т- та в-лімфоцитів. Антитілопродукуючі клітини.

1) по змісту в крові Т -55-60% Б -25-30%. 2) по структурі – Т – поверхня гладка, Б – шорстка. 3) рецептори – Б- багато рецепторів, Т – мало вивчені. 4) по кінцевим стадіям – Т- перетворюються в ефектори клітинних і гуморальних реакцій, Б – в плазмоциди. 5)реакція розеткоутворення. На поверхні Т є рецептори до еритроцитів барана, на Б до еб,антитілам, Со. 6) по реакції трансформації(Лф в бласти) Т під впливом ФГА(фитогемаглутилін), Б – ЛПС.

65.Центральні та перифер. Органи імунної ситеми. Імуномодулятори.Імуностимулятори та імуносупресори.

ИС – це лімфоїдна тканина яка взаємодіє з іншими системами і підтримує гомеостаз. 1)центральні – тимус, кістковий мозок. 2) периферичні – лімфо.судини. селезінка, міндалини.

66.Типи алергічних реакцій. Механізми розвитку гіперчутливості негайного та сповільненого типу.

За характером. 1) Гіперчутливість негайного типу 2) Гіперчутливість сповільненого типу.

За механ.розвитку. 1) B залежні А) анафілактичні б) цитотоксичні в) імунокомплексні. 2) Т залежн. А) інфекційна алергія б) хімічна алергія.

Гіперчутливість негайного типу- Виділені організмом в результаті реакції біологічно активні речовини (медіатори) викликають гострі запальні процеси. Гіперчутливість сповільненого типу. відбувається стимуляція синтезу Т-клітинами цитокінів, які визивають різні запальні процеси.

67.Антигени,їх хім. Природа. Повноц. І неповноц. Антигени.Практичне використ. Аг мікроорганізмів. Аутоантигени.

Антигени - генетично чужі для організму біологічні утворення (речовини, їх комплекси, клітини), які здатні викликати в ньому розвиток специфічних імуно­логічних реакцій.

а)Повноцінні АГ –речовини, які мають бути чужими для імунної системи організму, проникати в організм поза шлунково-кишковим трактом (па­рентерально), мати макромолекулярну структуру, бути в стані колоїдного розчину.б)Неповні АГ або гаптени- речовини, які самостійно не викликають імунної відповіді, але набувають цю здатність при кон'югації з високомолекулярними білками. Аутоантигени - речовини, що володіють здатністю имунизувати організм, з якого вони отримані.