Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
20___-1-.docx
Скачиваний:
1001
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
287.63 Кб
Скачать

73.Серологічні реакції. Реакція преципітації, її механізм. Використ. В медичній практиці. Реакція преципітації в гелі.

Реакції преципітації (РП) –осадження мілкодисперсного АГ або розчинного АГ під дією специфічних АТ (АГ-преципітоген, АТ-преципітин, комплекс-преципітат). Може проходити в рідкій фазі, чутлива

74.Серологічні реакції. Реакції лізису. Реакція зв'язування комплементу, її механізм, практичне використання.

75.Реакції з мічен.Ат або аг. Практичне використанняРіф, імуноферментного (іфа) та радіоімунного аналізу (ріа).

РІФ - реакція імунної флюоресцензії, використовують для СИ – проводять на склі. 1)Пряма и 2) Непряма РІФ – використовують одні сироватку яка містить АТ проти Lg кролика. ІФА -

76.Клітини імунної системи: макрофаги, т-лімфоцити, в-лімфоцити, їх популяції. Роль в імунній відповіді організму.

Макрофаги - фагоцити циркулють в периферичній крові і тканинні, макрофаги утворюються в кістковому мозку, впадають у кровотік у виді моноцитів. Т лімфоцити - 55-60%, розвиваються в тимусі під дією гормонів. 1) Т-кілери (руйнують клітини без участі АТ) 2) Т-хелпери (взаємодіють з B2 лімфоцитами, стимулюють їх проліфер. и трансформ. в плазматичні клітини)3) Т- супресори – пригнічу. проліфер. B-л і продук. антитіл. 4) Т –ефектори (відповід за клітинні реакції.)5)Т-л-памяті. B лімфоцити – 25-30%. Розвиваються в кістковому мозку. 1)B1-Т незалежні(приймають участь )2)B2-Т залеж. Перетворюються в плазматичні клтини за допомогою Т-хелп. 3)B3 –кілери руйнують клітини без Со, але за допомогою АТ 4)B4-супресори – пригнічують проліферацію Тлімф. 5)B5 – лімфоцити памяті. Інтерлейкіни (ILs) — цитокіни, відповідальні за міжклітинні взаємодії між лейкоцитами.

77.Форми і типи імунного реагування. Гуморальна імунна відповідь та її етапи.

Гуморальні фактори імунітету, що забезпечують вроджену резистентність організму, дуже численні. Виробляються вони різноманітними клітинами, головним чином Т-лімфоцитами і макрофагами, і нерідко є їх активаторами. Концентрація їх у крові і лімфі здорових людей невелика, але при інфікуванні може різко зростати. Більшість гуморальних факторів має антимікробної активністю та широким спектром дії. Природа їх різноманітна, але, як правило, вони є поліпептидами.

78.Первинна та вторинна імунна відповідь. Взаємодія клітин імунної системи в процесі імунної відповіді.

При первинному введенні антигену (первинна імунна відповідь) латентна фаза складається 3-5 доби, логарифмічна -7-15 доби, стаціонарна - 15-30 доби і фаза зниження - 1-6 місяців і більш. Спочатку синтезуються ІgM, а потім ІgG. При вторинному введенні антигену (вторинна імунна відповідь) латентний період укорочений до декількох год чи 1-2 доби, логарифмічна фаза характеризується швидким наростанням і значно більш високим рівнем антитіл, що в останніх фазах довгостроково утримується і повільно в плині декількох років знижується. Синтезуються головним чином IgG.

79.Реакції імунної відповіді, їх характеристика. Клітини імунної системи, їх функції.

До клітин імунної системи належать Лімфоцити, лейкоцити, фагоцити. Т лімфоцити - 55-60%, розвиваються в тимусі під дією гормонів. 1) Т-кілери (руйнують клітини без участі АТ) 2) Т-хелпери (взаємодіють з B2 лімфоцитами, стимулюють їх проліфер. и трансформ. в плазматичні клітини)3) Т- супресори – пригнічу. проліфер. B-л і продук. антитіл. 4) Т –ефектори (відповід за клітинні реакції.)5)Т-л-памяті. B лімфоцити – 25-30%. Розвиваються в кістковому мозку. 1)B1-Т незалежні(приймають участь )2)B2-Т залеж. Перетворюються в плазматичні клтини за допомогою Т-хелп. 3)B3 –кілери руйнують клітини без Со, але за допомогою АТ 4)B4-супресори – пригнічують проліферацію Тлімф. 5)B5 – лімфоцити памяті. Інтерлейкіни (ILs) — цитокіни, відповідальні за міжклітинні взаємодії між лейкоцитами.

80.Гіперчутливість негайного та сповільненого типу. Механізм розвитку цих реакцій. Гіперчутливість негайного типу розвивається в тому випадку, якщо антитіла (імуноглобуліни класу Е) направлені проти не шкідливих антигенів зовнішнього середовища, таких як квітковий пил, лупа тварин та іншого. Виділені організмом в результаті реакції біологічно активні речовини (медіатори) викликають гострі запальні процеси. Важливою ознакою для Гіперчутливості негайного типу є велика швидкість їх розвитку та висока ступінь враження.

Гіперчутливість сповільненого типу проявляється в тих випадках, коли макрофаги поглинають чужорідний матеріал, але не здатні його перетравити. При цьому відбувається стимуляція синтезу Т-клітинами цитокінів, які визивають різні запальні процеси. Іншим проявом гіперчутливість сповільненого типу є відторгнення трансплантату.