Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
23
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
386.05 Кб
Скачать

8 Дати визначення і навести формулу повного обороту локомотива та середньодобового пробігу.

Повним оборотом локомотива називається час в годинах, за який він здійснює повний цикл операцій обслуговування пари поїздів на ділянках обертання довжиною Lт з моменту видачі з основного депо до моменту наступної видачі з цього ж депо:

Θл = (2 Lт ⁄ Vд) + tоб +tосн +∑tст (год)

де Vд – дільнична швидкість, км/год;

tоб – час знаходження локомотива в пункті обороту з моменту прибуття з одним поїздом до моменту відправлення з поїздом зворотного напряму, год;

tосн– час знаходження локомотива в основному депо (простій і пересування на станції та виконання технічних операцій), год;

∑tст – сумарний час стоянок пари поїздів на технічних станціях за час обороту локомотива, год.

Середня відстань, яку проходить локомотив за добу, називається середньодобовим пробігом:

Sл = (км),

де MS – пробіг локомотивів, лок-км;

М – експлуатаційний парк локомотивів.

9 Навести умови виділення струменя вагонопотоку в самостійне призначення.

Для виділення струменя вагонопотоку в самостійне призначення треба виконання необхідної, достатньої та загальнодостатньої умов.

Струмінь вагонопотоку n відповідає необхідній умові, якщо вагоно-години накопичення на станції формування менші або рівні вагоно-годинам економії від прослідування усіх попутних технічних станцій без переробки:

де с – параметр накопичення, год;

m – состав поїзду, ваг.;

Тек – час економії від пропуску вагонів без переробки через попутні технічні станції, год.

Достатня умова виділення струменя вагонопотоку в окреме призначення плану формування встановлюється на основі порівняння двох варіантів: виділення дальнього струменя вагонопотоку (що задовольняє необхідній умові) і об'єднання його з ближнім струменем, що також задовольняє необхідній умові.

Дальній струмінь відповідає достатній умові, якщо вагоно-години накопичення на станції формування менші або рівні економії вагоно-годин від прослідування без переробки технічних станцій, які лежать на уступі дальнього і ближнього струменів, враховуючи і саму станцію уступа:

Струмень вагонопотока відповідає загальній достатній умові, якщо вагоно-години накопичення на станції формування менші або рівні економії вагоно-годин від прослідування будь-якої попутної технічної станції без переробки:

10 Дати визначення вивізного поїзду. Розрахувати витрати часу на формування вивізного поїзду при накопиченні на одній сортувальній колії, спосіб маневрів – поштовхи. А=0,41; Б=0,32; g=12; mс=28 ваг.; mзб=12 ваг.; Пзб=2.

Вивізний поїзд прямує з сортувальної або дільничної станції до окремих проміжних станцій даної дільниці або навпаки для подавання або прибирання вагонів з цих станцій.

При накопиченні вивізного поїзду на одній сортувальній колії формування його включає – час сортування состава; збірка вагонів різних призначень в поїзні групи, та час на збирання груп вагонів. Час на формування такого состава визначається: Тф= Тсзб,

де Тс- тривалість сортування вагонів: Тс= А∙g+Б∙mс,

де А,Б- нормативні коефіцієнт, що залежать від способу виконання маневрів і профілю витяжної колії;

g- кількість відчепів при сортуванні состава, що накопичується на одній колії;

mс- кількість вагонів в составі формованого поїзда.

Тривалість збірки вагонів: Тзб= 1.8∙Пзб+0.3∙mзб,

де Пзб–кількість колій, з яких збираються поїзні групи;

mзб - загальна кількість вагонів, що збираються з усіх колій збірки.

Тс=0.41∙12+0.32∙28=13,88 хв.

Тзб=1.8∙2+0.3∙12=7.2хв.

Тф=13.88+7.2=21.08=22 хв.

11. Визначення технологічного часу на розформування-формування составів на витяжних коліях.

Загальний час на розформування-формування составів з розрахунком осаджування вагонів на сортувальних коліях, хв.:

Tр-ф = Тсос

де Тс – тривалість сортування вагонів, визначається за формулою:

Тс = Ag + Бm,

де А, Б – нормативні коефіцієнти, що залежать від способу виконання маневрів і профілю витяжної колії.

g – кількість відчепів при сортуванні состава;

m – cостав поїзду, який розформовується ваг;

Тос – час на осаджування вагонів на сортувальних коліях, який приходиться на один розформований состав, визначається за формулою:

Тос=0,06m

12. Перерахувати та надати характеристику елементів графіку руху поїздів.

Елементами графіку руху поїздів є:

1. Час ходу поїздів. Встановлюють окремо у парному та непарному напрямках для кожної категорії вантажних та пасажирських поїздів. Часи ходу по перегонам повинні встановлюватися з урахуванням максимальних швидкостей руху, обумовлених потужністю локомотива.

2. Час на розгін та уповільнення.

3. Станційні інтервали (інтервал неодночасного прибуття, інтервал схрещення, інтервал попутного слідування) – це мінімальні проміжки часу, необхідні для виконання операцій при прийнятті, відправленні та безупинному слідуванні поїздів через роздільні пункти. Величина станційних інтервалів визначається умовами безпеки руху, а також умовами безперешкодного руху поїзда без його зупинки при підході до вхідного сигналу.

4. Інтервали між поїздами у пакеті – це мінімальні проміжки часу на графіку, які визначаються виходячи з розмежування слідуючих при автоблокуванні друг за другом двох або більше попутних поїздів блок-дільницями.

5. Норми стоянок поїздів на станціях встановлюють згідно з діючим на даній станції технологічним процесом роботи

6. Норми знаходження локомотивів на станціях основного та оборотного депо складаються з часу виконання технічних операцій з локомотивом на території деповського господарства, знаходження локомотива на коліях прибуття та прохід у депо, повернення з депо на колії відправлення, простою біля составу до відправлення поїзда.

Соседние файлы в папке бакалаврат