Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
23
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
386.05 Кб
Скачать

27. Види та призначення аналізу роботи станції.

Аналіз роботи станції необхідний для вивчення і оцінки її діяльності, виявлення недоліків в роботі окремих ділянок, попередження виникаючих ускладнень і постійного спостереження за виконанням технологічного процесу.

Існує 3 види аналізу роботи станції:

- оперативний, що встановлює кількісну і якісну сторону роботи за добу і зміну;

- періодичний, який визначає виконання технологічного процесу і основних показників роботи станції в цілому і окремих її ланок за декаду, місяць, квартал, рік і причини відхилення (якщо вони є) від технологічного процесу, графіка руху, плану формування поїздів і заданих показників;

- тематичний, який проводиться для вивчення певних конкретних питань в діяльності станції (наприклад собівартість переробки вагонів, якість роботи в зимових умовах, ефективність використання нової техніки, шляхи скорочення простою вагонів та інші).

28. Навести класифікацію графіків руху поїздів

В залежності від співвідношення швидкостей руху поїздів графіки розділяються на паралельні і непаралельні.

При паралельному графіку усі поїзда мають однакову ходову швидкість руху, тому лінії ходу поїздів розташовується паралельно.

При непаралельному графіку передбачається рух пасажирських і вантажних поїздів з різними ходовими швидкостями руху, до того ж кожний з цих видів поїздів може бути однією або декількох категорій (швидкі, пасажирські, вантажні нормальної швидкості і вантажні прискорення та інші), що мають різну швидкість руху.

В залежності від числа головних колій на дільниці розрізняють графіки одноколійні, двоколійні та багатоколійні. Характерною особливістю двоколійної лінії є спеціалізація кожної головної колії для руху поїздів тільки в одному напрямку, а також можливість їх схрещення не тільки на станціях, а і на перегонах.

За співвідношенням розмірів руху в парному і непарному напрямах графіки розділяються на парні з однаковим числом поїздів в обох напрямках та непарні.

В залежності від порядку слідування попутних поїздів розрізняють графіки пачкові та пакетні. При пачкових графіках попутні поїзди розмежовуються міжстанційним перегоном, а при пакетних – міжпостовим перегоном при ПАБ або блок-дільницями при АБ.

29. Дати визначення та перерахувати види пропускної спроможності залізничної дільниці. Навести формулу розрахунку пропускної спроможності дільниці.

Пропускною спроможністю залізничної дільниці називають найбільші розміри руху (у поїздах чи вагонах), які можуть виконані на цій дільниці на протязі певного періоду (доби чи години) в залежності від присутніх постійних пристроїв, типа й потужності тягових пристроїв, роду вагона і способу організації руху (типа графіка). Пропускна спроможність одноколійних дільниць при парному графіку виражається кількістю пар поїздів встановленої маси обох напрямків, а для двохколійних дільниць і одноколійних при непарному графіку – кількістю поїздів встановленої маси для кожного напрямку окремо.

Розрізняють пропускну спроможність наявну – при існуючому технічному оснащенні лінії і прийнятому способі організації руху; очікуєму (проектну)при технічному оснащенні, яке проектується, і відповідному способі організації руху; потрібну – забезпечує пропуск по заданій лінії проектуємого на найближчу перспективу числа поїздів різних категорій з розрахунком необхідного резерву.

Формула розрахунку пропускної спроможності дільниці:

де tтехн – тривалість технологічних "вікон" у графіку руху для поточного утримання колії, контактної мережі та інших пристроїв.

αн – коефіцієнт який враховує надійність роботи технічних пристроїв.

Тпер – період графіку.

Кпер – Кількість поїздів або пар поїздів у періоді графіку.

Соседние файлы в папке бакалаврат