Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
264.19 Кб
Скачать

8. Методи навчання

Методи навчання: з боку викладача - це різноманітні спроби, які допомагають учням засвоїти програмний матеріал, сприяють активізації навчального процесу, з боку учнів - це набуття навчальних компетентностей. Методи навчання — взаємодії між викладачем і студентами, під час яких відбувається передача та засвоєння знань, умінь і навичок.

Методи навчання, що використовуються під час вивчення дисципліни:

1. За характером подачі (викладення) навчального матеріалу: словесні (розповідь-пояснення, бесіда, лекція), наочні (ілюстрація та демонстрація в PowerPoint), практичні (виконання індивідуальних та групових завдань).

2. За організаційним характером навчання:

- методи організації та здійснення навчально-пізнавальної діяльності;

- методи стимулювання і мотивації навчально-пізнавальної діяльності (дискусії, ігрові, кейс-стаді, притчі та метафори);

- методи контролю та самоконтролю у навчанні (тести та практичні завдання);

- бінарні (подвійні) методи навчання.

3. За логікою сприймання та засвоєння навчального матеріалу: індуктивно-дедукційні, репродуктивні, прагматичні, дослідницькі, проблемні тощо.

Навчальний процес організований за такими формами та методами навчання:

Лекція - основна форма проведення навчальних занять, призначених для засвоєння теоретичного матеріалу згідно тематичного плану дисципліни.

Семінарські заняття – форма навчального заняття, при якій організовуються дискусії навколо попередньо визначених тем, до котрих студенти готують тези виступів на підставі індивідуально виконаних завдань.

Використовуються такі інноваційні форми навчання на семінарських заняттях, як:

розв’язання кейсів (тема 1, 3);

притча на формування команди проекту (тема 6);

вирішення практичних завдань – задач (теми 2, 4, 5);

дискусія (тема 1) – обговорення стандартів та їх використання в Україні.

Індивідуальні навчальні заняття проводиться з окремими студентами з метою підвищення рівня їх підготовки та розкриття індивідуальних творчих здібностей. Організовуються за окремим графіком і охоплюють частину або повний обсяг занять з навчальної дисципліни.

Консультації - форма навчального заняття, при якій студент отримує відповіді від викладача на конкретні запитання або пояснення певних теоретичних положень чи аспектів їх практичного застосування. Проводяться індивідуальні та консультації для групи студентів.

Індивідуальне завдання - за темою магістерської роботи - видається студентам на початок вивчення дисципліни з метою самостійного оволодіння студентами навчального матеріалу при консультуванні викладачем. Матеріали індивідуального завдання є частиною атестаційної (магістерської) роботи та носять міждисциплінарний характер.

Самостійна робота студента (СРС) є основним засобом оволодіння навчальним матеріалом у час, вільний від обов'язкових навчальних занять. Зміст СРС визначається навчальною програмою дисципліни, методичними матеріалами, завданнями та вказівками викладача та забезпечується системою навчально-методичних засобів, передбачених для вивчення конкретної навчальної дисципліни: підручник, навчальні та методичні посібники, конспект лекцій викладача, практикум тощо.

Самостійна робота студента над засвоєнням навчального матеріалу з конкретної дисципліни може виконуватися у бібліотеці вищого навчального закладу, навчальних кабінетах, комп'ютерних класах, а також в домашніх умовах. Навчальний матеріал дисципліни, передбачений для засвоєння студентом в процесі самостійної роботи, виноситься на підсумковий контроль поряд з навчальним матеріалом, який опрацьовувався при проведенні навчальних занять.