Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
словник.doc
Скачиваний:
218
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
309.76 Кб
Скачать

Тема 5. Філософське розуміння суспільства та його будови

Суспільство як сукупність людей та їхніх взаємовідносин. Суспільство як форма соціального життя. Проблема інтерсуб'єктивності, співпраці, взаєморозуміння. Соціальна дія. Суб'єкт соціальної дії. Типи соціальної дії.

Проблема суспільної системності. О. Конт, К. Маркс, М. Вебер, П. Сорокін, Д. Белл,Н. Луман, Н. Шельскі. Елемен­ти структури суспільства та їх функції.

Діяльність людини як специфічний спосіб існування соці­ального. Матеріальне та ідеальне в суспільстві.

Виробництво матеріальних благ і виробництво людини. Спів­відношення продукування речей, ідей, людей. Продуктивні си­ли суспільства. Людина як головна продуктивна сила. Вироб­ничі відносини. Форми власності, планування, організації і уп­равління виробництвом. Виробництво, обмін, розподіл і спожи­вання матеріальних і духовних благ.

Потреби, інтереси і цілі людей як мотивація матеріального і духовного виробництва. Професіоналізм, компетентність і по­кликання.

Взаємозв'язок економічної, соціальної, політичної та ду­ховної сфер життя людей. Соціальна структура суспільства. Історичні форми спільності людей.

Тема 6. Філософія людини

Антропологія -філософське вчення про людину. Уявлення про «природу людини» на різних етапах розвитку філософії.

Проблема людини у філософії Стародавньої Греції та Стародавнього Риму. Християнська концепція людини у філосо­фії Середньовіччя. Проблема людини у філософії Відродження та Нового часу. Німецька класична філософія про людину. Антропологічні проблеми у вітчизняній філософській думці.

Сучасна філософська антропологія людини. Концепція нео­томізму та екзистенціалізму про людину. Фрейдистська кон­цепція.

Буття людини як реальний процес її існування. Сутність та існування людини. Біологічне і соціальне в людині та їх єд­ність. Антропосоціогенез.

Філософія особистості. Типи особистості. Соціальна пози­ція особи, взаємодія із соціальною нормою. Соціальні ролі особистості. Свобода та відповідальність особистості.

Історичний характер взаємовідносин людини та суспільст­ва. Проблема особистої унікальності. Проблема людського «Я» та відчуження людини в сучасному суспільстві. Проблема оптимізації форм самореалізації людини. Людський розвиток та його виміри. Проблема сталого людського розвитку. Самоцінність і сенс людського життя. Проблема життя та смерті людини. Соціальна та біологічна тривалість людського життя. Феномен безсмертя. Щастя й доля людини.

Людина і людство. Планетарна спільність людей.

Тема 7. Аксіологія. Філософія цінностей

Аксіологія в системі культури. Цінності як визначальні ха­рактеристики людського буття. Людина в системі цінностей.

Історія аксіології: європейський контекст. Антична тради­ція Греції та Риму. Гуманізм епохи Відродження. Раціональна аксіологія Нового часу. Буржуазні цінності епохи Просвіт­ництва.

Різні підходи до аксіологічної проблеми. Натуралістичний психологізм. Аксіологічний трансценденталізм. Персоналістичний онтологізм. Соціологічна концепція цінностей. Марксистсь­ка концепція цінностей. Культурно-історичний релятивізм, ін­туїтивізм.

Структура цінностей. Цінності-цілі і цінності-засоби. Мате­ріальні і духовні цінності. Цінності суб'єктивні і об'єктивні, позитивні і негативні. Цінності в системі суспільних відно­син.

Людина, її життя -найвища та абсолютна цінність. Цін­ності як ядро духовного світу людини. Проблема суб'єктив­ного вибору. Цінність і життєвий сенс людини. Компоненти ціннісного вибору: переживання, потреби, емоції, віра, воля, ідеал.

Вищі духовні цінності. Істина, краса, добро, чесність, спра­ведливість, вірність, відповідальність, мудрість, правда, святе, свобода. Поняття про духовну досконалість. Потреба в ідеалі. Ідеал і утопія. Способи пізнання цінностей: емоційний та інте­лектуальний.

Плюралізм цінностей: проблема культурного порозуміння. Колізії людського самовизначення. Провідні ціннісні орієнтації людства у XXI столітті.