Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
словник.doc
Скачиваний:
218
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
309.76 Кб
Скачать

Тема 13. Філософія цивілізації

Філософське розуміння цивілізації. Різноманітність підходів до поняття «цивілізація».

Цивілізація як соціокультурне утворення. Основні прикме­ти цивілізації. Цивілізація як рівень розвитку і спосіб освоєння культури.

Суттєві риси цивілізації. Розвиток цивілізації як нарощу­вання інтеграційних тенденцій у суспільному житті.

Історичні типи цивілізації та основні критерії підходу до них.

Сучасна світова цивілізація, її характерні особливості, су­перечності. Загальнокультурні засади сучасної цивілізації. Сві­това цивілізація -нова парадигма розвитку. Матеріальні та духовні основи різноманітності, багатоваріантності суспільної життєдіяльності сучасної цивілізації.

Цінності цивілізаційного підходу у розвитку суспільства. Проблема формаційного та цивілізаційного в розвитку сучас­ного людства. Проблеми сутності та критеріїв суспільного прогресу. Природні, соціальні та духовні основи прогресу. Проблема єдності і різноманіття критеріїв прогресу. Супереч­ливий характер суспільного прогресу. Прогрес і регрес. Проб­лема пошуку цивілізаційних критеріїв прогресу. Проблема «ціни» суспільного прогресу. Місце та роль України в сучас­ному цивілізаційному процесі. Україна як цивілізація.

Тема 14. Глобальні проблеми сучасності. Суспільство і природа

Природа як необхідна передумова існування людини і людства. Природа -самосуща реальність і джерело людської активності. Еволюція поглядів на ставлення людини до при­роди: від синкретизму людини і природи до панування над нею. Залежність відношення до природи від релігійної картини світу. Зміни духовно-практичного ставлення до природи від уявлення про її невичерпність до дій щодо природозбереження.

Сучасний філософський дискурс про релігійно-моральні і світоглядні засади ставлення людини до природи: благоговіння перед життям А. Швейцера, вчення про біосферу і ноосферу В. Вернадського, принцип відповідальності Г. Йонаса, новий гуманізм Римського клубу.

Обмеження суто утилітарного ставлення до природи. Гуманізація світу природи.

Культурно-світоглядні засади сучасної екологічної ситуа­ції. Актуальні екологічні стратегії. Екологічний імператив.

Народонаселення як суб'єкт історичного процесу. Демогра­фія -наука про народонаселення. Демографічна ситуація в Україні.

Тема 15. Філософія техніки

Феномен техніки. Техніка як фактор розвитку сучасного індустріального суспільства. Вплив техніки і технологій на життя суспільства і людини. Природа технічного знання і проблема громадського контролю за його використанням. За­гроза техногенних катастроф. Гуманізація технологічного сві­тогляду.

Техніка в контексті глобальних проблем. Концепції техно­логічного детермінізму та індетермінізму. Техніка і техноло­гії - у політиці, мистецтві, ідеології, спорті, освіті, державному управлінні.

Філософія комп'ютерної революції. Етичні, соціально-пси­хологічні, медичні проблеми комп'ютеризації суспільного жит­тя. Експансія засобів масової комунікації та зміна змісту інформаційного середовища. Потоки соціальної інформації і проблема упорядкування мисленнєвих і поведінкових стерео­типів.

Проблема етичної оцінки техніки. Техніка і благо.