Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка БЖД ФОПР.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
300.03 Кб
Скачать

Додаток в Задачі на тему “ Небезпека. Ризик - як оцінка небезпеки ”

Задача 1

Щорічно в дорожньо-транспортних пригодах в середньому гине 95 осіб. Визначити ризик фатального наслідку на рік, який обумовлений цими пригодами, якщо все населення складає 120 млн. чоловік.

Задача 2

Щорічно в країні внаслідок різних надзвичайних подій неприродною смертю гине близько 500 тис. чоловік. Беручи чисельність населення країни 150 млн. чоловік, визначити ризик гибелі жителя країни від надзвичайних ситуацій.

Задача 3

Визначити ризик загибелі від проживання та роботи в місті при загальній чисельності 2 млн. чоловік, якщо щорічно гине з різних причин близько 5000 чол.

Задача 4

Визначити індивідуальний ризик для жителя А, що мешкає в місті N, яке налічує 1,51 млн. чол. Статистичні дані за 10 років свідчать про те, що за цей час із загальної кількості жителів міста загинуло 60 тис. чол., одержало травми 120 тис. чол. на підприємствах міста. Житель міста N 40 годин на тиждень працює в місті, 4 тижні виїжджає на відпочинок, 3 тижні кожен рік проводить у відрядженнях, 56 днів на рік працює на дачі, а решту часу перебуває в місті.

Задача 5

Хай деякий А мешкає в невеликому селі, яке налічує 300 жителів. Статистичні дані за 50 років, які ми маємо, говорять про те, що за цей час із загальної кількості жителів села 10 осіб загинуло та 200 осіб постраждали і що чисельність населення на цей період часу майже не змінилася. Мешканець А цього села 40 годин на тиждень працює у найближчому місті, на 4 тижні на рік виїжджає з села на відпочинок, 2 тижні кожного року проводить у відрядженнях, а решту часу перебуває в селі. Визначить індивідуальний ризик для мешканця села.

Задачі на тему “ Структурно-функціональна організація людини з точки зору взаємодії її з оточуючим середовищем та технікою ”

Задача 1

Визначити, на яку величину треба збільшити вантаж, який є тактильним подразником, за наявності таких значень маси вантажу: m1 = 100 г, m2 = 150 г, m3 = 200 г. Вважати значення коефіцієнта К = 0,036.

Задача 2

Користуючись законом Вебера-Фехнера, визначити величину відчуття від впливу акустичного джерела з інтенсивністю I1 = 10 дБ, I2 = 40 дБ, I3 = 110 дБ. Вважати значення коефіцієнта К = 0,1, значення абсолютної граничної величини I =0 0,2х10-3 дБ.

Ситуаційні задачі на тему “Надання першої долікарської допомоги постраждалому”

Задача 1

З води витягнута людина без ознак життя. Пульс і подих відсутні. Що Ви повинні зробити?

Задача 2

Людина, що йде перед вами, скрикнувши упала. Судорожні посмикування кінцівок до моменту вашого наближення припинилися. При огляді бачимо затиснутий у руці звислий зі стовпа оголений електричний провід. Яка послідовність надання першої допомоги?

Задача 3

У гаражі, що не має вентиляції, виявлена людина, що лежить непритомною біля автомашини з працюючим мотором. На тлі блідих шкірних покривів бачимо яскраво-червоні плями, подих відсутній, пульс не визначається, зіниці розширені. Що сталося? У якому стані перебуває потерпілий? Яких заходів необхідно вжити?

Задача 4

Людину захопила гроза в полі. Від дощу вона сховалася під самотньо зростаючим деревом. Була уражена блискавкою. Непритомна, пульсу немає, подих не виявляється. Як визначити, чи дихає потерпілий? У чому повинна полягати перша допомога?

Задача 5

На підлозі виявлена непритомна робітниця. Подих гучний, із хрипінням, пульс рідкий, слабкий. Вікна в приміщенні закриті. Приміщення оброблялося хлорофосом. У чому причина цього стану? Які особливості першої долікарської допомоги?