Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
81.5 Кб
Скачать

50Охарактеризуйте основні помилки, що зустрічаються при оформленні зовнішньоторговельних контрактів.

-Вступаючи у переговори із закордонним партнером про укладання ЗТК, українські підприємці нерідко не перевіряють правового статусу партнера (що юридично він собою являє, де зареєстрований, який обсяг його правоздатності), його фінансового становища та комерційної репутації, повноважень його представника на укладення ЗТК.

- Нерідко не враховується, що відносини сторін визначаються не тільки умовами контракту, а й нормами використовуваного права. Невідповідність ЗТК Імперативним вказівкам закону призводило до визнання ЗТК у цілому або відповідної його умови недійсними (наприклад, при недотриманні форми або змін та доповнень до нього).

- При складанні ЗТК не завжди береться до уваги, що є суттєві розбіжності у розв'язанні одних і тих самих питань у праві різних країн.

- Зустрічаються протиріччя між окремими умовами контракту, і нерідко самі умови формулюються недостатньо чітко, а інколи просто двозначно, що викликає суперечки при їх тлумаченні

- Поряд з дуже короткими ЗТК, які містять мінімум умов, нерідким є прагнення укласти багатосторінкові, дуже докладні контракти, які передбачають значну кількість додаткових умов

- Прагнення використати стандартний контракт для оформлення конкретної угоди без внесення у нього необхідних змін або уточнень, додатків, обумовлених специфікою експортно-імпортних операцій, видом товару, транспортування, базисом поставки, конкретних розрахунків тощо. Кожний ЗТК є індивідуальним.

- Зовнішньоекономічні угоди згідно із законами України мають укладатись у простій письмовій формі.

51 Основні ознаки та функції зовнішньоекономічного договору.

Основні ознаки зовнішньоекономічного договору:

♦ контрагенти знаходяться в різних країнах;

♦ товар перетинає кордон, якщо це матеріальний об‘єкт;

♦ розрахунки в іноземній валюті, за винятком товарообмінних операцій;

♦ комерційний характер.

Зовнішньоекономічний договір виконує функції:

♦ юридично закріплює відносини між партнерами, надаючи їм характер обов‘язків, виконання яких захищено законом;

♦ визначає порядок, способи і послідовність здійснення дій партнерами;

♦ передбачає способи забезпечення обов‘язків

Функції:

- ініціативна;

- програмно-координаційна;

- інформаційна;

- гарантійна;

- правозахисна

52 Технології забезпечення міжнародних транзитних перевезень залізничним транспортом.

Оскільки існує дві форми накладної, передбачені нормами КОТИФ та УМВС, при оформленні вантажів з країн СНД, які переміщуються територією інших європейських країн, накладна, складена відповідно до вимог УМВС, оформляється до прикордонної станції залізниці країни, що межує з СНД. На цій станції вона переоформляється у накладну, вимоги якої містить КОТИФ. Переоформлення накладної відбувається й на прикордонних станціях при відправленні товарів у країни СНД.

53 Які вантажі допускаються до перевезення з дотриманням особливих умов та які забороняється перевозити у міжнародному вантажному сполученні?

Автомобілі та їх частини Машини сільськогосподарські та їх частини Трактори та їх частини Машини, обладнання та їх части Апарати та прилади, окрім електропобутових

Вибухові матеріали Балончики з газом Мисливська нарізна, спортивна та газова зброя Вантажі, направлені на адреси посольств та їх пос- тійних представників іноземних держав, та відправлені ними Спирти Вино, що перевозиться у критих вагонах та контейнерах ,і інші вантажі перевозяться під воєнізованою охороною