Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
81.5 Кб
Скачать

63 Порівняйте наскрізну та термінальну системи доставки.

64 Вертикальний та горизонтальний способи завантаження. Наведіть приклади.

65 Ролкерна та поромна системи перевезення, їх мета та задачі.

.66,70. Охарактеризувати роудрейлерну (бімодальну) систему перевезень.Подальшим розвитком трейлерних та контрейлерних систем є роудрейлерні (інколи - бімодальні). Роудрейлер - контрейлер з комбінованою або змінною ходовою часиною для руху по автомобільним шляхам та залізничним коліям. При використанні простих пристосувань за короткий проміжок часу залізничний вагон перетворюється в автомобільний причеп. Нове технічне рішення знімає проблему "мертвої ваги" та коштовного підйомного обладнання. Роудрейлер має на обох кінцях стандартні залізничні та автомобільні вузли для з'єднання з автомобілем та локомотивом. У порожньому стані роудрейлер має вагу 18 т. Його вантажопідйомність - 20 т.

При роудрейлерних перевезеннях використовують модернізовані напівпричепи, під які підкочують спеціальні двовісні залізничні візки. Залізничні візки мають звичайні зчіпки й буферні пристрої. На рейковому шляху напівпричепи через візки з'єднують у поїзд. Сила тяги й гальмівні сили передаються від візка напівпричепу, потім наступному візку й напівпричепу й так далі. У зв'язку з цим, рами напівпричепів повинні бути посилені, що призводить до збільшення власної маси напівпричепів і зменшенню їх вантажопідйомності приблизно на 1 т. Встановлення одного напівпричепа на залізничні візки займає не більше 5 хвилин.

67. Трейлерна і контрейлерна системи доставки вантажів.

Контрейлерні перевезення передбачають транспортування автомобільних вантажних модулів залізницею. При цьому, від складу відправника вантажний модуль доставляється на залізничну платформу. Залізниця транспортує його до станції призначення, звідки відбувається доставка до складу адресата. Різновидом системи контрейлерних перевезень є перевезення із застосуванням змінних автомобільних кузовів. Вантажопідйомність автомобільних змінних кузовів змінюється в межах мають від 2 т до 20 т. Збільшення обсягів таких перевезень у Європі, складало до 2000 року у середньому 20% на рік. Великий обсяг контрейлерних перевезень виконується в Німеччині (біля 50 % від загального їх обсягу у Європі). В інших країнах Західної Європи, США і Канаді контрейлерні перевезення складають до 15-25 % загального обсягу перевезень залізничного транспорту.

Трейлерна система перевезень - система доставки вантажів укрупненими місцями - трейлерами, тобто автомобільними причепами або напівпричепами з критими кузовами або спеціальними знімними кузовами.

Ця система перевезень передбачає переміщення залізничних вагонів на трейлерних возах (автомобільних причепах) по автомобільним шляхам від залізничної станції до складу адресата. Такі перевезення не мають широкого розповсюдження і використовують тоді, коли у адресатів вантажів не має під'їзних колій залізниці. У цьому випадку на трейлерний візок укладають рейки для накочування вагону із звичайної залізничної колії.

Трейлерні перевезення потребують створення потужних тягачів та конструктивно складних важких трейлерів (причепів), а також обладнання для скочування вагонів із залізничних колій на причепи і навпаки. Крім цього, переміщення вагонів вулицями та дорогами потребує особливих умов перевезень, бо не додержуються габаритні розміри, зменшується пропускна спроможність (здатність) дороги, порушуються правила дорожнього руху.

Основними вантажами для даної системи перевезень є, крім залізничних вагонів, такі вантажі, як автомашини, самохідна техніка, габаритні й великовагові вантажі.