Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
81.5 Кб
Скачать

45. Права та обов’язки клієнта за договором транспортного експедирування.

Клієнт має право: • визначати маршрут прямування вантажу та вид транспорту; • вимагати від експедитора надання інформації про хід перевезення вантажу; • давати вказівки експедитору, які не суперечать договору транспорт-ного експедирування та документам, наданим експедитору; • змінювати маршрут доставки вантажу і кінцевого вантажоодержувача, завчасно повідомивши про це експедитора, з відшкодуванням витрат на зміну маршруту відповідно до договору транспортного експедирування. Договором транспортного експедирування можуть бути передбачені й інші права експедитора та клієнта.Спори у сфері транспортно-експедиторської діяльності вирішуються відповідно до закону.

46Пояснити термін «Міжнародний транспортний коридор»

-транспортні артерії і сукупність різних видів транспорту, що забезпечують значні перевезення вантажів і пасажирів на напрямах їх найбільшої концентрації. Транспортні коридори виконують роль кровоносних судин у світових інтеграційних процесах.

47Критські міжнародні транспортні коридори, що проходять по території України.

-транспортний коридор Гданськ-Одеса (Балтійське море-Чорне море)(Польща, Україна).

- транспортний коридор «Євроазіатський» (ЄАТК) Іллічівськ (Одеса) — Поті (Батумі) — Тбілісі — Баку (Україна, Грузія, Азербайджан).

-транспортний коридор «Європа — Азія» (Німеччина, Італія, Австрія, Чехія, Словаччина, Угорщина, Польща, Україна, Росія, Казахстан, країни Середньої Азії та Китай).

48 Що таке угода (контракт) зед? Наведіть структуру.

Під зовнішньоекономічним договором (контрактом) розуміють матеріально оформлену угоду двох або більше суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та їх іноземних контрагентів, що спрямована на встановлення, зміну або припинення їх взаємних прав та обов’язків у зовнішній економічній діяльності. До них відносять договори (контракти) купівлі-продажу, зустрічних поставок, договори-застави, страхування, виконання робіт, надання послуг, консигнації, ліцензійні договори тощо

- Преамбула.Предмет контракту. Кількість товару. Якість товару. Термін і дата доставки. Базисні умови доставки. Ціна. Упаковка й маркірування. Порядок здачі-прийому. Умови про гарантії. Рекламації. Штрафні санкції і повернення втрат. Обставини непереборної сили. Арбітражна замітка. Інші умови контракту. Юридичні адреси сторін.

49 Які законодавчі та нормативні акти України регламентують питання форми, послідовність складання та виконання зовнішньоекономічних контрактів?

• Цивільний кодекс України;

• Закон України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті"

• Закон України "Про зовнішньоекономічну діяльність"

• Декрет Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю"

• Указ Президента України "Про застосування Міжнародних правил Інтерпретації комерційних термінів"

• Указ Президента України "Про заходи щодо упорядкування розрахунків за договорами, які складають суб'єкти підприємницької діяльності України"

-Указ Президента України "Про регулювання бартерних (товарообмінних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності"

• Постанова Кабінету Міністрів України і Національного банку України "Про типові платіжні умови зовнішньоекономічних договорів (контрактів) і типові форми захисних застережень до зовнішньоекономічних договорів (контрактів), що передбачають розрахунки в іноземній валюті"