Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
81.5 Кб
Скачать

68.Які основні переваги та недоліки використання контейнерних систем?

Контейнерна система перевезень вантажів позбавлена багатьох з перерахованих недоліків. Вона дозволяє:

• виключити важку фізичну працю на вантажних операціях;

• значно прискорити здійснення вантажних операцій;

• скоротити простої рухомого складу й час заняття ними залізничних колій, портових потужностей на причалах і складах;

• майже повністю виключити втрату й ушкодження вантажів;

• істотно знизити витрати матеріалів і праці на виготовлення тари;

• значно скоротити собівартість перевезень;

• прискорити доставку вантажів у пункти призначення.

Контейнерні перевезення дозволяють використати морський, річковий, повітряний, залізничний і автомобільний транспорт. Переваги таких перевезень визначаються багатьма показниками й критеріями. Відомо, що тарно-штучні вантажі, які у звичайних умовах транспортуються по системі контейнерних перевезень, слідують за схемою: автомобіль - вагон - автомобіль, тобто практично перевантажуються 6 разів.

Перша проблема пов'язана з інформаційним потоком, який супроводжує перевезення. Якщо документи не будуть встигати за переміщенням контейнерів, або транспортні засоби будуть довго чекати на виконання формальностей, або виникнуть затримки пов'язані з пошуком контейнера, то всі переваги контейнерних перевезень будуть зведені нанівець. Тому, запровадження контейнерної системи без підсистеми її інформаційної підтримки - недоцільне.

Друга проблема пов'язана з відсутністю балансу обсягів прямих і зворотних перевезень, коли в одному напрямку є вантаж, а в зворотному - немає, виникає проблема порожніх пробігів.

Контейнерна система перевезень потребує значних капітальних вкладень на створення окремих ліній (спеціалізовані термінали, транспортні засоби, склади, тощо), але дозволяє в 2,0 – 2,5 рази скоротити витрати коштів за рахунок механізації операцій, збільшити швидкість доставки, зменшити імовірність пошкодження вантажу. Недолік цієї технології - велика маса тари.

69.Контрейлерні перевезення, їх переваги та недоліки.

Недоліком системи перевезень з використанням змінних кузовів є збільшення маси базового шасі, що підвищує собівартість перевезень. За кордоном, контрейлерні перевезення розвиваються інтенсивними темпами. Недоліком цієї системи є необхідність перевозити залізницею достатньо велику масу вантажного модуля, а також необхідність створення та утримання парку спеціалізованих залізничних платформ для можливості вписування вантажних модулів у габарити. При контрейлерних перевезеннях на терміналах використовують як вертикальний, так і горизонтальний спосіб завантаження вантажних модулів на залізничні платформи.

рухомого складу залізниці.

71. Охарактеризувати технологію перевезень при ліхтерній системі доставки вантажів.

Призначена для перевезень навальних, насипних і генеральних вантажів морським транспортом. Ліхтер являє собою несамохідне морське судно для перевезення вантажів, а також для безпричальних вантажних операцій при навантаженні або розвантаженні на рейді суден з великою осадкою, які не можуть увійти в порт. Завантаження ліхтерів виконується на мілині, біля причалів річкових портів. Із завантажених ліхтерів формують поїзди, які буксири приводять у морський порт з подальшим завантаженням на ліхтеровози. Використовують судна-ліхтеровози трьох типів:

а) ліхтери на судно піднімають і знімають потужним судновий краном;

б) ліхтери буксиром заводять на опущену у воду кормову платформу, яка ліфтом піднімається на потрібну палубу;

в) судно уявляє собою самохідний плавучий док, у середину якого ліхтери заводять по воді.