Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
81.5 Кб
Скачать

72. Ролкерна системи доставки вантажів.

Використовується на морському транспорті для перевезення пакетованих та непакетованих тарно-штучних вантажів, що улаштовані у вантажні платформи на колісному ході, які переміщують спеціалізовані транспортні засоби. Навантаження морських суден (ролкерів) виконується горизонтальним способом через бортові, носові або кормові отвори по перехідним пристроям (апарелям).

Для перевезень за цією системою використовують автомобільні напівпричепи, як вантажні платформи і морські судна місткістю від 10000 м3 до 20000 м3, а також - від 50000 м3 до 60000 м3. Морські судна укомплектовують спеціальною самохідною вантажною технікою.

73. Пакетна та контейнерна системи доставки вантажів.

Пакетна: Використовується для перевезень тарно-штучних та довгомірних вантажів, сформованих за допомогою засобів пакетування у транспортні пакети, що забезпечують у процесі перевезень схоронність вантажів, можливість механізованого виконання вантажних робіт та ефективне використання вантажопідйомності та місткості транспортних засобів. Вантажі пакетують шляхом їх скріплення (зв'язки) або укладання в тару. Засоби кріплення вантажів повинні мати контрольні знаки відправника та виключати можливість вилучення окремих вантажних місць. Необхідною умовою використання пакетних перевезень є використання універсальної та спеціалізованої тари і піддонів. Параметри та конструкція піддонів стандартизовані, а тари - вибирають з урахуванням вимог до перевезень вантажу, можливостей рухомого складу та навантажувально-розванта-жувальних механізмів.

Продуктивність вантажних робіт з пакетованими вантажами складає від 100 до 300 т/год. Маса транспортного пакету для перевезень в критих вагонах і контейнерах не повинна перевищувати 1 т, розміри пакету, сформованого з окремих вантажних місць з використанням піддону 800 х 1200 мм, не більше 840 х 1240 мм.

Доставка пакетованих вантажів здійснюється спеціалізованими транспортними засобами, чим забезпечується більше повне використання їхньої вантажопідйомності й вантажомісткості, комплексна механізація вантажо-розвантажувальних робіт, скорочення строків обробки транспортних засобів. Вантажо-розвантажувальні й складські операції в пунктах перевалки, відправлення й приймання пакетованих вантажів здійснюється з використанням спеціального устаткування. Пакетний спосіб перевезення займає проміжне положення між контейнерною й звичайною системою перевезення генеральних вантажів.

Однак через велику ефективність його розглядають поряд із системою контейнерних перевезень. Особливість системи пакетних перевезень - її відносно низька капіталоємність: пакетні перевезення вимагають в 8-10 разів менше капітальних витрат у порівнянні з контейнерними перевезеннями. До інших переваг системи пакетних перевезень відносять: здатність охоплення широкої номенклатури вантажів, можливість комплексної механізації вантажо-розвантажувальних робіт. Продуктивність праці при пакетному способі доставки вантажів підвищується в 3-4 рази. Можливість багатоярусного штабелювання пакетів збільшує в 5-7 разів коефіцієнт використання складських приміщень. Час доставки вантажів при пакетному способі перевезення вантажів знижується в 8-11 разів.