Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
товарозн курсовая методичка 2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
209.92 Кб
Скачать

3.2 Якість товарів

В другій главі курсової роботи потрібно звернути увагу на якість товару. Якість товару є однією з основних характеристик товару, яка має визначальне рішення при створенні споживчих переваг та формуванні конкурентоспроможності.

Якість товару – це сукупність характеристик товару, які визначають ступень його здатності задовольняти встановлені і передбачені потреби.

Описуючи якість обраного товару в курсовій роботі необхідно висвітлити показники якості продукції підприємства. Показники якості – це кількісна характеристика однієї або кількох властивостей товару, складових його якості, яка розглядається відповідно до визначених умов його експлуатації або споживання. Кожний показник має найменування та значення. Значення показника є результатом кількісних та якісних вимірів. Значення показників якості є результатом кількісних та якісних вимірів. Значення показників якості застосовуються для встановлення відповідності чи невідповідності певним вимогам, які внесені у нормативні документи (стандарти), або для констатації результатів вимірів. Показники якості за найменуваннями поділяються на групи (рис.3).

Рис.3 Класифікація показників якості.

Номенклатура споживчих властивостей та показників - це сукупність властивостей та показників, які обумовлюють задоволення реальних або потенційних потреб. Тобто ця номенклатура і визначає якісні характеристики споживчих товарів. У рамках номенклатури споживчі властивості і показники підрозділяються на групи та підгрупи в залежності від їх особливостей та задовольняючих потреб (рис.3).

Рис.4 Номенклатура вимог і показників якості товарів, які вивчаються в курсі товарознавство.

Група призначення – це властивість товарів задовольняти фізіологічні і соціальні потреби, а також потреби в їх систематизації.

Надійність – це здібність товарів зберігати функціональне призначення в процесі зберігання та/або споживання (експлуатації) на протязі заздалегідь обумовленого часу.

Ергономічні властивості визначаються антропометричними, фізіологічними, психофізіологічними особливостями людини та зумовлює зручність ф комфорт його споживання.

Антропометричні властивості – це здатність товарів при споживання (експлуатації) відповідати в найбільшій мірі характеристикам споживача. Ці властивості повинні давати комфортність, зручність при споживанні. В різних регіонах земної кулі антропометричні характеристики людей (ріст, повнота, об’єм талії, ширина ступні та ін.) неоднакові. В наслідок цього розміри одягу та взуття, які виготовляються в різних країнах, не відповідають один одному.

Естетичність товару – споживна властивість товару, яка характеризує його інформаційну виразність, раціональність форми, цілісність композиції, суспільну цінність, стабільність товарного вигляду.

Екологічність товару – це споживча властивість товару, яка в разі його споживання проявляється у впливі на довкілля.

Безпечність товару – споживна властивість товару, за якої ризик заподіяння шкоди здоров’ю людини та навколишньому середовищу в разі споживання товару обмежений допустимим рівнем.

Розглядаючи номенклатуру споживчих властивостей товарів, необхідно відмітити, що такі властивості продукції, як технологічність, економне використання матеріалів і пального, стандартизація і уніфікація, патентно-правові, транспортування не мають суттєвого значення для споживачів та товарознавців, а представляють зацікавленість лише для виробників.

Говорячи про якість товарів не можливо не торкнутися такого важливого моменту, як оцінка якості. Оцінка якості – це сукупність операцій з:

  1. вибору номенклатури показників

  2. визначення дійсних значень

  3. зіставлення їх з базовими показниками.

Діяльність з оцінки якості товарів згідно з перерахованими вище трьома групами операцій, кожній із яких притаманні свої специфічні особливості, спрямовані на встановлення градацій якості.

Іншим завданням оцінки якості товарів є виявлення невідповідностей або дефектів. Дефект – невиконання заданої або очікуваної вимоги, яка відноситься до безпеки.