Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
356_КЛ_ Ф_нанси_п_дприємств_ФК_2015.doc
Скачиваний:
170
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
5.98 Mб
Скачать

13.1. Сутність рентабельності підприємства.

Термін рентабельність веде своє походження від рента, що в буквальному сенсі означає доход. Таким чином, термін рентабельність у широкому сенсі слова означає прибутковість, дохідність.

Показники рентабельності використовують для порівняльної оцінки ефективності роботи окремих підприємств і галузей, що випускають різні обсяги і види продукції. Ці показники характеризують отриманий прибуток по відношенню до витраченим виробничих ресурсів. Найбільш часто використовуються такі показники, як рентабельність продукції і рентабельність виробництва.

Рентабельність - відносний показник, що характеризує ефективність роботи підприємства.

Рентабельність означає прибутковість або прибутковість виробництва і реалізації продукції (або її окремих видів), підприємства, галузей економіки:

Прибутковість підприємства визначається за допомогою показників рентабельності. Рентабельність - це відносний показник, який характеризує рівень прибутковості діяльності підприємства і розраховується у % або ж у коефіцієнтах.

Рентабельність — якісний вартісний показник, що характеризує рівень віддачі витрат або ступінь використання наявних ресурсів у процесі вироб­ництва і реалізації товарів (робіт, послуг).

Рентабельність виявляється у функціях:

— виступає оціночним показником ефективності використання ресур­сів і надає узагальнену оцінку роботи підприємства в цілому;

— є показником, що відображає приріст вартості всього капіталу;

—стимулює робітників до ефективної праці;

—є важливим регулятором темпів розширеного відтворення основних засобів і т. д.

13.2. Методи обчислення рентабельності.

Щоб зробити висновок про рівень ефективності роботи підприємства, отриманий прибуток необхідно порівняти з понесеними витратами. Таке порівняння, тобто співвідношення прибутку з понесеними витратами характеризує таке поняття, як рентабельність (Р).

(13.1)

Рентабельність означає прибутковість або дохідність виробництва і реалізації всієї продукції (робіт, послуг) чи окремих її видів; дохідність підприємств, організацій, установ у цілому як суб'єктів господарської діяльності; прибутковість різних галузей економіки.

Показники рентабельності є відносними характеристиками фінансових результатів і ефективності діяльності підприємства. Вони вимірюють прибутковість підприємства з різних позицій і групуються відповідно до інтересів учасників економічного процесу, ринкового обміну.

Показники рентабельності є важливими характеристиками факторного середовища формування прибутку (доходу) підприємства. З цієї причини вони є важливими обов'язковими елементами порівняльного аналізу й оцінки фінансового стану підприємства. При аналізі виробництва показники рентабельності використовуються як інструмент інвестиційної політики і ціноутворення.

Різні варіанти рішень, що приймаються для визначення прибутку, поточних витрат, авансової вартості, для розрахунку рентабельності, зумовлюють наявність значної кількості показників рентабельності.

Основні показники рентабельності можна об'єднати в такі групи:

• показники рентабельності продукції;

• показники рентабельності капіталу (активів);

• показники, розраховані на основі потоків наявних коштів.

Для розрахунку рівня рентабельності підприємства можуть використовувати: балансовий прибуток, прибуток від реалізації продукції, прибуток від інших видів діяльності.

При цьому поточні витрати можуть прийматись у таких варіантах; собівартість продукції, собівартість продукції за винятково матеріальних витрат, вартість продукції в оптових цінах.

До авансових витрат можна віднести: весь капітал підприємства, власний капітал, позичковий капітал, основний капітал, оборотний капітал.