Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
48 Труд.право (всі напрями) ЗС.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
83.97 Кб
Скачать

Тема 2. Правове регулювання зайнятості та працевлаштування. Поняття та види трудового договору. Припинення трудового договору

Поняття зайнятості населення і напрями державної по­літики у цій сфері. Правовий статус громадян, які шукають ро­боту, та безробітних, порядок їх реєстрації, перереєстрації та ведення обліку. Поняття підходящої роботи. Порядок броню­вання та визначення квоти робочих місць. Органи, які здійс­нюють працевлаштування та їх правовий статус. Відповідаль­ність підприємств за невиконання законодавства про праце­влаштування.

Поняття та зміст трудового договору. Форма та строк трудового договору. Види трудового договору. Порядок укла­дення трудового договору.

Зміна умов трудового договору. Поняття та види пере­ведень на іншу роботу. Переміщення, на інше робоче місце. Зміна істотних умов праці,

Поняття припинення й розірвання трудового договору. Підстави припинення трудового договору. Розірвання трудово­го договору з ініціативи працівника. Розірвання трудового до­говору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу. Розірвання трудового договору з ініціативи осіб, які не є стороною трудового договору. Відсторонення від роботи. Порядок розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу. Порядок оформлення звільнення. Трудова книжка та її оформлення. Строки розрахунку із звільненим працівником. Вихідна допомога.

Тема 3. Робочий час і час відпочинку. Оплата праці, гарантії та компенсації

Поняття та види робочого часу. Поняття та види режи­му робочого часу. Облік робочого часу. Робота понад встанов­лену тривалість робочого дня (надурочні роботи, чергування). Право на відпочинок та його гарантії. Поняття і види часу від­починку. Щорічні відпустки працівників та їх види. Відпустки без збереження заробітної плати. Відпустки цільового призна­чення: учбові, творчі, соціальні.

Поняття, функції і принципи оплати праці. Методи пра­вового регулювання оплати праці. Тарифна система оплати праці. Системи оплати праці. Поняття заробітної плати та її структура. Мінімальна заробітна плата. Форми виплати заробі­тної плати. Строки, періодичність і місце виплати заробітної плати. Гарантії в оплаті праці для працівників при відхиленні від нормальних умов праці. Обмеження відрахувань із заробіт­ної плати. Нагляд і контроль за додержанням законодавства про оплату праці. Відповідальність за порушення законодавст­ва про оплату праці. Поняття гарантій та види гарантій. Понят­тя та види компенсацій. Порядок надання гарантійних і ком­пенсаційних виплат і їх розмір.

Тема 4. Трудова дисципліна. Матеріальна відповідальність працівників за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації. Охорона праці. Трудові спори. Нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю

Поняття дисципліни праці та методи її забезпечення. Внутрішній трудовий розпорядок підприємств, установ, орга­нізацій. Поняття та види дисциплінарної відповідальності.

Поняття та склад дисциплінарного проступку. Порядок притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності. Строки і порядок застосування дисциплінарних стягнень, по­рядок їх зняття. Оскарження дисциплінарних стягнень.

Поняття та функції матеріальної відповідальності праців­ників, її відмінності від майнової відповідальності осіб в інших га­лузях; права. Трудове майнове правопорушення та його елементи. Випадки, що виключають матеріальну відповідальність працівни­ків. Види матеріальної відповідальності. Обмежена матеріальна відповідальність та її випадки. Поняття, зміст і порядок укладення договору про повну індивідуальну матеріальну відповідальність.

Поняття, зміст і порядок укладення договору про повну колективну (бригадну) матеріальну відповідальність. Порядок визначення розміру заподіяної шкоди. Строки притягнення працівників до матеріальної відповідальності. Обставини, які підлягають урахуванню при визначенні розміру шкоди та його зменшенню. Порядок покриття шкоди.

Поняття охорони праці та його зміст. Основні принци­пи державної політики в галузі охорони праці. Правове регу­лювання організації охорони праці на виробництві. Правовий статус служби охорони праці на підприємстві. Навчання, ін­структаж і перевірка знань працівників з питань охорони праці. Розслідування нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві. Розслідування нещасних випа­дків невиробничого характеру. Порядок відшкодування влас­ником підприємства, установи та організації шкоди, заподіяної працівникові ушкодженням здоров'я, пов'язаним з виконанням ним трудових обов'язків. Моральна шкода, її поняття та поря­док відшкодування. Державний нагляд і громадський контроль за охороною праці. Громадські органи або їх уповноважені представники, які здійснюють контроль за охороною праці, їх права та обов'язки.

Поняття трудових спорів. Види трудових спорів. При­чини й обставини виникнення трудових спорів. Принципи роз­гляду трудових спорів. Індивідуальні трудові спори. Органи, що розглядають індивідуальні трудові спори. Особливості роз­гляду окремих видів трудових спорів. Порядок, строки, вико­нання рішень КТС по індивідуальних трудових спорах. Особ­ливості виконання судових рішень по трудових спорах.

Поняття колективних трудових спорів, їх предмет, сторони. Порядок мирних процедур розв'язання колективних трудових спо­рів. Правове положення незалежного посередника. Правове поло­ження Національної служби посередництва і примирення. Прими­рна комісія, її склад і компетенція. Трудовий арбітраж, його склад і компетенція. Право на страйк і його обмеження. Здійснення права на страйк. Гарантії та правове положення працівників у зв'язку з проведенням страйку. Відповідальність за порушення законодавст­ва про колективні трудові спори.

Нагляд і контроль за додержанням законодавства, їх по­няття та відмінності. Органи контролю за додержанням законо­давства про працю, їх права та обов'язки. Державний нагляд за охороною праці. Повноваження місцевих державних адміністра­цій та рад депутатів у галузі охорони праці. Державні й громадські інспектори праці з питань контролю додержання трудового за­конодавства про працю на підприємствах, в установах, організа­ціях, незалежно від форм власності, та їх компетенція. Відповіда­льність за порушенням законодавства про працю.