Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільний процес (Тодорошко).doc
Скачиваний:
129
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

3. Заміна неналежної сторони

Належними сторонами у цивільному процесі будуть суб'єк­ти переданих на розгляд суду спірних матеріально-правових відносин. Належний позивач — особа, якій належить право вимоги; належний відповідач — особа, яка має відповідати за позовом. Тоді неналежними сторонами будуть ті особи, які не є суб'єктами права вимоги чи несення обов'язку (ст. 33 ЦПК України).

Так, за Законом України «Про загальнообов'язкове дер­жавне соціальне страхування від нещасного випадку на ви­робництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23 вересня 1999 р. № 1105-ХІУ по­зовна заява потерпілих, членів їх сімей і утриманців до робо­тодавців може бути пред'явлена, якщо відшкодування стосується за період до 1 квітня 2001 р., і до Фонду соціального страхування від нещасних випадків, якщо вимоги про відшкодування шкоди стосуються за період з 1 квітня 2001 р. (набрання чинності Закону). Отже, належними позивачами у таких справах будуть потерпілі, члени їх сімей, утриманці; належним відповідачем: роботодавець, якщо відшкодування стосується за період до 1 квітня 2001 р., а якщо відшкодуван­ня стосується за період після 1 квітня 2001 р. — належним відповідачем буде Фонд соціального страхування від нещас­них випадків.

Обґрунтування належності у осіб процесуальної правосуб'єктності позивача і відповідача покладається на позивача та осіб, які пред'являють позов на захист прав та інтересів по­зивача (Статті 3, 45 ЦПК України). Стаття 119 ЦПК України зобов'язує особу, яка пред'являє позов у справі, зазначити в позовній заяві до суду точну назву позивача і відповідача, їх місце проживання або знаходження, а також викласти обста­вини, що обґрунтовують вимогу позивача, тобто що право ви­моги належить особі, яка вказана позивачем, а обов'язок по­кладений на особу, зазначену в заяві відповідачем.

Суд, розглядаючи справу, має вирішити питання про пра­вильність визначення процесуальної правосуб'єктності сторін, що вони є тією заінтересованою стороною, про яку йдеться у ч. 1 ст. 33 ЦПК України. І якщо буде встановлено, що у справі бере участь неналежна сторона, то суд, не припи­няючи справи, може допустити заміну первісного неналежно­го відповідача належним відповідачем.

Відповідно до ст. 33 ЦПК України суд за клопотанням по­зивача, не припиняючи розгляду справи, замінює первісного відповідача належним відповідачем, якщо позов пред'явлено не до тієї особи, яка має відповідати за позовом, або залучає до участі у справі іншу особу як співвідповідача. Якщо позивач не дав згоди на заміну неналежного відповідача, то належний відповідач залучається судом до участі у справі як спів­відповідач. У разі заміни неналежного відповідача належним або залучення до участі у справі співвідповідача, справа за клопотанням нового відповідача (належного) або залученого співвідповідача розглядається спочатку. Відповідь про те, хто є належним відповідачем, буде надана судом у його рішенні. Вимога позивача буде присуджена з одного з відповідачів, що­до другого відповідача у вимозі буде відмовлено. Заміна нена­лежного відповідача належним можлива у суді першої ін­станції протягом усього часу розгляду справи, про що суд по­становляє мотивовану ухвалу.