Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільний процес (Тодорошко).doc
Скачиваний:
129
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

3. Участь профспілок у цивільному процесі

Конституцією України (ст. 36) встановлено право грома­дян на участь у професійних спілках з метою захисту своїх трудових і соціально-економічних прав та інтересів. На роз­виток цієї статті було прийнято Закон України «Про про­фесійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15 верес­ня 1999 р. № 1045-ХІУ. Рішенням Конституційного Суду Ук­раїни від 18 жовтня 2000 р. № 11-рп/2000 визнано неконституційними норми цього Закону, якими визначено, що повної дієздатності профспілка набуває лише у разі її реєстрації. Ще до такої реєстрації вона має право оскаржити до суду рішен­ня Міністерства юстиції про відмову в реєстрації, отже, з моменту створення вона має права, передбачені Конституцією України, захищати трудові, інші соціально-економічні та політичні права і законні інтереси членів профспілок, праців­ників, піклуватися про покращення умов їх праці і побуту. Правовим забезпеченням реалізації цього завдання є встанов­лення ст. 243 КЗпП України право профспілок представляти інтереси працівників, представляти і захищати їх трудові, со­ціально-економічні права та інтереси в органах державної влади та місцевого самоврядування, у відносинах з власни­ком або уповноваженим ним органом (у редакції Закону України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 5 квітня 2001 р. № 2343-ІІІ). Цивільне процесуальне право України передбачає, що юридичні особи (зокрема профспілки) можуть здійснювати захист прав інших осіб шляхом відкриття цивільної справи у суді (звернення до суду із заявою) (ч.1 ст. 45 ЦПК України).

Отже, профспілки, на підставі ст. 243 КЗпП України, через своїх уповноважених можуть здійснювати представницьку і правозахисну функції і в цивільному судочинстві — подавати заяву на захист прав працівників та вступати у відкриту су­дом справу.

4. Участь у цивільному процесі підприємств, установ, організацій та окремих громадян з метою захисту прав інших осіб

Державні підприємства, установи, організації, кооператив­ні організації, їх об'єднання, інші громадські організації мо­жуть захищати права та інтереси інших осіб пред'являючи вимоги на порушення процесу та вступаючи у цивільний про­цес у справі.

Звернутися до суду із заявою у справах про визнання грома­дян обмежено дієздатними і недієздатними можуть члени сім'ї такого громадянина, його близькі родичі, органи опіки та піклування, наркологічні, а також психіатричні ліку­вальні заклади (ст. 237 ЦПК України).

Відповідно до Закону України «Про об'єднання громадян» рух, конгрес, асоціація, фонд, спілка тощо, які визнаються політичною партією або громадською організацією, мають право представляти і захищати законні інтереси своїх членів (учасників) у державних та громадських органах, зокрема у цивільному судочинстві (ч. 1 ст. 45 ЦПК України).

Громадські організації (об'єднання) споживачів мають пра­во пред'являти до суду позови, представляти і захищати у суді інтереси споживачів (п. 10 ч. 1 ст. 5, ст. 26 Закону України «Про захист прав споживачів» від 12 травня 1991 р. № 1023-ХП). Громадські природоохоронні об'єднання мають право подавати до суду позов про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього середовища, здоров'ю громадян і майну громадських об'єднань (ст. 21 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»).