Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КонспектЛекцій_УП.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Тема 6 Служби персоналу: організація та функції

  1. Призначення та роль сучасних служб персоналу

  2. Організація обліку та звітності по персоналу. Робота з документами по особовому складу

1. Досвід провідних іноземних компаній свідчить про те, що діяльність служб управління персоналом не обмежується вирішенням тільки адміністративно-управлінських питань прийому, обліку та звільнення працівників. Наприклад, служба персоналу наймогутнішої компанії у сфері персональних комп'ютерів ІВМ, поряд зі звичайними функціями відповідає за розроблення ключових для корпорації програм, від яких багато в чому залежить успіх загальної кадрової політики. Це щорічні опитування суспільної думки, проведення днів відкритих дверей, розвиток гласності всередині фірми. Остання програма гарантує кожному працівникові корпорації мож­ливість спілкування з її вищим керівництвом.

Організаційна структура та чисельність персоналу кадрової служби залежить від специфіки та масштабів діяльності організації й визначається переліком наданих функціональних обов'язків. Великі організації створюють, як правило, потужні підрозділи, що займаються досить широким спектром кадрових питань. Наприклад, до служби персоналу великої компанії можуть входити відділи, групи, сектори, окремі працівники, підібрані за функціональним принципом (відділ кадрів, відділ стимулювання та оплати праці, сектор навчання та розвитку персоналу, інженер з техніки безпеки, психолог).

В організаціях з невеликим трудовим колективом підрозділ з управління персоналом може взагалі не створюватись, а питаннями роботи з кадрами опікується або перший керівник, або вповноважена ним особа. Хоча слід зазначити, що досить часто трапляються ситуації, коли керівники, особливо приватних фірм, не приділяють належної уваги проблемам формування та розвитку персоналу. Вони відмовляються від створення служб персоналу не з об'єктивних причин, а намагаючись зекономити фінансові ресурси організації. Як правило, у таких випадках обов'язки управління персоналом перекладаються на фахівців іншого профілю — юристів, бухгалтерів, офіс-менеджерів.

Відділ кадрів і його роль у менеджменту персоналу

Як свідчить вітчизняний досвід, найчастіше для управління персоналом в організації (підприємстві, установі) створюється відділ кадрів.

Відділ кадрів — це структурний підрозділ загальної системи управління, на який покладаються обов'язки реалізації кадрової політики підприємства.

Серед основних функцій, які виконують відділи кадрів (на прикладі промислового підприємства) можна назвати такі:

  1. Адміністративна діяльність, яка забезпечує виконання чинного законодавства в галузі праці.

  2. Організація працевлаштування, яка реалізується через підбір, приймання на роботу, знайомство з робочим місцем, інструктаж щодо умов праці та техніки безпеки на виробництві, перехідз одного робочого місця (посади) на інше, звільнення працівника а ін.

  3. Формування резервного потенціалу на підприємстві.

  4. Допомога керівництву в розробленні форм та систем заробітної плати, системи преміювання, визначення розміру соціальних пільг.

  5. Проведення постійного контролю за умовами праці, трудовою дисципліною, технікою безпеки.

  6. Розроблення положення та проведення атестації персоналу, організація конкурсів на заміщення вакантних посад.

  7. Організація системної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації персоналу.

  1. Співпраця з профспілками та керівництвом організації в розробленні й укладанні колективного договору.

  2. Регулювання соціально-психологічних відносин визначенням причин та розроблення заходів зниження соціальної напруги колективі (святкування урочистих дат, ювілеїв тощо).

Структура, чисельність працівників та Положення про відділ кадрів затверджуються відповідно до встановленого порядку вищим керівництвом підприємства.

Положення про відділ кадрів регламентує основні питання організації роботи підрозділу з урахуванням специфіки діяльності підприємства та механізму управління персоналом.

Структура Положення про відділ кадрів передбачає, як правило, констатацію не лише загальних питань, основних функцій, завдань, а й розкриття ролі керівника та провідних фахівців відділу, визначення прав і відповідальності за доручену ділянку роботи, взаємодію з іншими підрозділами.

На основі Положення про відділ кадрів, для чіткішого розподілу обов'язків, керівництвом підприємства розробляються Посадові інструкції працівників відділу кадрів. У них на підставі типових кваліфікаційних характеристик визначаються конкретні обов'язки та права кожного працівника, передбачається здійснення контролю за їх виконанням.

До основних функцій відділу кадрів у сфері стратегічного управління персоналом на підприємстві належать такі:

  1. Активна участь у розробленні та вдосконаленні організаційної й управлінської структури підприємства.

  2. Допомога керівництву в проведенні кадрової політики щодо наймання, переміщення, звільнення, скорочення персоналу.

  3. Допомога лінійним та функціональним керівникам в організації виховної роботи з персоналом для підвищення продуктивності праці, відповідальності за якість виконання роботи, забезпечення нормального соціально-психологічного клімату в колективі.

Завдання служб управління персоналом має полягати у формуванні такого кадрового складу, який би забезпечив максимальну продуктивність праці в досягненні поставлених цілей. Наскільки серйозно підходять до професійного відбору персоналу на провідних західних підприємствах свідчить досвід США. Так, наприклад, у Сполучених Штатах Америки на відбір одного менеджера вищого рівня витрачається $32 тис, на менеджера серед­нього рівня — $8 тис, бухгалтера — $10 тис, інженера — $8 тис, секретаря — $2 тис.

2.

Кадрове діловодство — це діяльність, яка передбачає створення та організацію роботи з документами особового складу з питань оформлення прийняття, переведення, звільнення, обліку, атестації, навчання, підвищення кваліфікації, стажування, пенсійного забезпечення працівників.

Кадрове діловодство ведеться за такими напрямами:

.. 1. Облік особового складу підприємства та його підрозділів.

_• 2. Оформлення та ведення особових справ працівників.

  1. Підготовка та передача на розгляд вищого керівництва документів з особового складу, а саме: наказів про прийом, переведення, звільнення працівників, об'яву заохочення або догани тощо.

  2. Підготовка наказів та інших необхідних документів для проведення атестації персоналу.

  3. Підготовка звітів та інших статистичних довідок щодо змін чисельності та структури персоналу.

  4. Підготовка звітів щодо стану підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації працівників.

  5. Ведення документації про зарахування працівників до резерву на заміщення вакантних посад.

  6. Облік та реєстрація надходження документів, що стосуються особового складу підприємства, контроль за їх використанням.

  7. Підготовка та передача в органи соціального забезпечення пенсійних справ працівників.

  1. Підготовка документів з кадрів для передачі їх в архів на зберігання.

  2. Механізація та автоматизація документування інформації з особового складу.

Комплекс документів за функціями управління кадрами містить такі основні групи:

—особисті документи працівників;

  • організаційно-розпорядча документація;

  • первинна облікова кадрова документація.

До групи особистих документів належать такі: паспорт, трудова книжка, військовий квиток, диплом, свідоцтво, атестат та інші документи, які засвідчують юридичне підтвердження особи працівника. Особистими є також документи, які видаються пра­цівникам, наприклад, перепустка, посвідчення про відрядження, довідки, що підтверджують місце роботи, посаду, заробітну плату, рекомендаційні та атестаційні листи тощо.

Організаційно-розпорядча документація закріплює трудові правовідносини громадян з установами. До організаційних належать статути, положення, інструкції, правила внутрішнього трудового розпорядку; до розпорядчих — накази, постанови, рішення, вказівки, розпорядження; до довідково-інформаційних — доповідні та пояснювальні записки, листи, списки, акти, протоколи, довідки, звіти.

Первинна облікова кадрова документація виконує функцію обліку працівників. Згідно з технологією реєстрації та накопичення інформації з кадрів первинну облікову кадрову документацію поділяють на дві взаємозв'язані групи: вихідні (початкові) облікові документи (особовий листок, особова картка) та похідні облікові документи, які мають другорядний (довідково-контрольний) характер (спеціалізовані картки персонального обліку спеціалістів, списки, журнали реєстрації, книги обліку).

Типова технологічна схема оформлення кадрової документації передбачає такі стадії:

  1. документування трудових правовідносин працівників з роботодавцем;

  2. ведення особових справ та трудових книжок працівників;

  3. ведення довідково-облікової та звітної роботи з кадрів.