Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
563.2 Кб
Скачать

42.Удосконалення організації робочих місць в апараті управління та умов праці.

Раціональна організація робочого місця. В апараті управління забезпечує утворення в управлінській діяльності нормальних умов праці і підвищує змістовність роботи. Вона передбачає відповідну паніровку робочих місць на основі вивчення і аналізу технології виконання видів робіт і потоків інформації на підприємстві; розподіл площ для структурних підрозділів; розміщення робочих місць, меблів і обладнання; утворення сприятливих умов праці, що забезпечують додержання відповідних санітарно-гігієнічних норм – температури, вологості повітря, освітлення, рівня шуму, а також додержання правильного режиму праці і відпочинку.

При плануванні приміщень для апарату управління і розподілу їх між підрозділами необхідно враховувати функціональну значимість цих підрозділів, зміст і технологію робіт, що виконуються, а також їх взаємозв’язок в процесі праці.

В першу чергу визначають розміщення структурних підрозділів. При цьому суміжні відділи розташовують рядом.

Планіровка приміщень повинна забезпечувати виконання робіт з мінімальними витратами робочого часу і праці, забезпечувати раціональні потоки ружу інформації.

При організації робочих місць в апараті управління необхідно дотримувати економічних, ергономічних і естетичних вимог

Матеріальна і моральна зацікавленість: менеджер повинен формувати систему мотивів, що спонукають працівників систематично поліпшувати режим і умови їхньої праці.

Зручність меблів: слід обирати габарити і форму меблів з урахуванням антропонометричних даних працівників.

Раціональне розміщення меблів і обладнання сприяє усуненню втрат робочого часу і економному використанню площі приміщень.

Столи необхідно розташовувати перпендикулярно до вікна, при чому кращий напрямок освітлення – зліва. В комплект меблів для робочих місць працівників управлінського апарату ходять: столи письмові, столи допоміжні для зберігання справ очного і робочого матеріалів, для установки комп’ютера, телефонів, картотек, крісла, стільці, шафи та ін.

Важливим питанням запровадження наукової організації праці працівників є утворення для них сприятливих умов праці.

При розумовій праці важлива роль належить зору, за допомогою якого людина одержує до 80-90 % інформації.

Наявність засобів оргтехніки: робоче місце повинно бути обладнане відповідною оргтехнікою і слід створити технологію ефективного її використання.

Система обслуговування робочого місця менеджера повинна мати різні засоби зв’язку і автоматизовану систему інформації. В практику управління в сучасних умовах запроваджується автоматизоване робоче місце керівника (АРМ). В складі АРМ має ПЭВМ, календар, діалогові пристрої, електронний щоденник, калькулятор з великою кількістю пам’яті, засоби для зберігання особистої і службової кореспонденції, систему контролю за виконанням доручень.

Тому на робочих місцях повинна бути забезпечена нормальна освітленість, як природна так і штучна. Освітленість на робочому місці повинна бути 80-100 люкс.

Самопочуття людини, його здоров’я і працездатність залежать від температури і вологості повітря. Температура в приміщенні повинна бути 16-180 С. Несприятливо впливає на працездатність підвищена вологість повітря (більше 80%). Для підтримки в службових приміщеннях нормальної температури і вологості повітря необхідно обладнати їх вентиляцією з кондиціюванням повітря.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]