Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зм ст модуль 2 Отчетность предприятия.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

5.2. Порядок визнання й відображення у Звіті його елементів

У Звіті про власний капітал відображаються види власного капіталу, а також операції, внаслідок здійснення яких власний капітал був зменшений, або збільшений.

Основним принципом заповнення Звіту про власний капітал є приведення деталізації оборотів по кожному із субрахунків і рахунків, що відбивають власний капітал у розрізі ряду статей для вказівки причин тих або інших змін величини різних видів власного капіталу. Тому перш ніж детально розглянути методику складання Звіту необхідно з’ясувати економічний зміст складових власного капіталу, який представлений в таблиці 5.1

Таблиця 5.1 - Зміст елементів власного капіталу

№ п\п

Елемент власного капіталу

Зміст

1

2

3

1

Статутний капітал

Зареєстрована вартість простих та привілейованих акцій для акціонерних товариств і сума оголошеного статутного капіталу для інших підприємств, зафіксована в установчих документах, тобто зафіксована в документах загальна вартість активів, що є внесками власників до статутного капіталу підприємства.

2

Пайовий капітал

Сума пайових внесків фізичних та юридичних осіб добровільно розміщених в товаристві, підприємстві для здійснення його господарсько-фінансової діяльності, якщо це передбачено статутними документами.

3

Додатково вкладений капітал

Сума перевищення вартості продажу акцій над номінальною вартістю (емісійний дохід).

4

Інший додатковий капітал

Вартість активів, безкоштовно отриманих підприємством від інших юридичних чи фізичних осіб, сума дооцінки необоротних активів тощо.

5

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)

Капітал, що залишився у розпорядженні підприємства після сплати частини прибутку у вигляді дивідендів; прибуток, реінвестований у підприємство, або непокритий збиток.

6

Резервний капітал

Сума резервів, створених згідно з чинним законодавством чи установчими документами за рахунок нерозподіленого прибутку.

7

Неоплачений капітал

Заборгованість власників по внесках до статутного капіталу

8

Вилучений капітал

Коригує (зменшує) власний капітал на вартість акцій, викуплених акціонерним товариством у акціонерів для їх подальшого перепродажу або анулюванню, іншими словами, це фактична собівартість акцій власної емісії, викуплених товариством у своїх акціонерів.

5.3. Структура та етапи складання Звіту про власний капітал

Основою складання Звіту про власний капітал є підготовка та збір інформації що отримується з наступних джерел:

  • Баланс та аналітична інформація до нього;

  • Звіт про фінансові результати;

  • установчі документи та свідоцтва про реєстрацію випуску акцій;

  • реєстри бухгалтерського обліку;

  • інші.

Звіт про власний капітал має наступну структуру: по горизонталі вказуються власний капітал підприємства в розрізі статей першого розділу Пасиву Балансу, по вертикалі - джерела поповнення й причини зменшення власного капіталу. На перетинанні відповідних вертикальних рядків і горизонтальних граф відбиваються необхідні дані.

Необхідно, звернути увагу, що у Звіті про власний капітал суми, що зменшують статті власного капіталу (значення граф), приводяться в дужках.

Процес складання Звіту про власний капітал можна поділити на кілька етапів відповідно до видів власного капіталу.

Крок 1. Перенесення залишку власного капіталу на початок року у розрізі статей із розділу І пасиву Балансу.

Крок 2. Коригування зазначеного залишку внаслідок зміни облікової політики, виправлення помилок та інших змін, передбачених П(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах».

Крок 3. Визначення скоригованого залишку власного капіталу на початок року у розрізі статей.

Крок 4. Відображення змін у власному капіталі внаслідок переоцінки необоротних активів. Такі операції вплинуть на статтю «Інший додатковий капітал» – дооцінка збільшить її, а уцінка – зменшить (буде відображена у дужках).

Крок 5. Перенесення чистого прибутку (збитку) за звітний період із Звіту про фінансові результати.

Крок 6. Відображення впливу розподілу прибутку на власний капітал. Подаються дані, які відображають розподіл прибутку між учасниками (власниками) підприємства або спрямування прибутку до статутного капіталу, резервного капіталу тощо. Такі операції призведуть до зменшення статті «Нерозподілений прибуток» і збільшення, відповідно, статей «Статутний капітал» та/або «Резервний капітал».

Крок 7. Відображення впливу на власний капітал внесків учасників до статутного чи пайового капіталу.

Крок 8. Подання інформації про вилучення капіталу. Тут наводяться дані про зменшення власного капіталу підприємства внаслідок виходу учасника, викупу чи анулювання викуплених акцій акціонерним товариством, зменшення номінальної вартості акцій чи з інших причин. Викуп акцій призведе до збільшення статті «Вилучений капітал», а їх перепродаж або анулювання – до її зменшення.

Крок 9. Відображення інших змін у складі власного капіталу:

  • списання невідшкодованих збитків за рахунок статутного або пайового капіталу;

  • вартості безплатно отриманих активів, що зумовило до зростання власного капіталу, не пов'язаного із підвищенням ефективності діяльності підприємства.

Крок 10. Визначення загальної суми змін у складі власного капіталу за звітний рік внаслідок:

  • переоцінки активів;

  • чистого прибутку (збитку) за звітний період;

  • розподілу прибутку;

  • внесків учасників;

  • вилучення капіталу;

  • інших змін у капіталі.

Крок 11. Визначення залишку власного капіталу на кінець року у розрізі його складових і порівняння одержаних даних із відповідними даними розділу 1 пасиву Балансу.

Усі підприємства повинні розкривати у примітках до фінансових звітів призначення та умови використання кожного елемента власного капіталу (крім статутного).