Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BNK_004.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
214.02 Кб
Скачать

42

ЗМІСТ

ВСТУП 6

РОЗДІЛ 1. СУТЬ ТА СОЦІАЛЬНО - ЕКОНОМІЧНА РОЛЬ КРЕДИТНИХ СПІЛОК. 9

1.1. Філософія та фінансовий механізм функціонування кредитних спілок. 9

РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ ОЩАДНО-ПОЗИЧКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ КРЕДИТНИХ СПІЛОК. 23

2.1. Види внесків членів кредитної спілки та надання їм ощадних послуг 23

2.2. Класифікація кредитних послуг кредитної спілки. 27

РОЗДІЛ 3.ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ КРЕДИТНИХ СПІЛОК В УКРАЇНІ. 31

ВИСНОВКИ 39

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 41

ВСТУП

Фінансовий ринок України знаходиться в стадії формування. Він ще не має всього розмаїття фінансових посередників, які є в розвинутих країнах. Існуючі в нашій державі фінансові установи не повністю задовільняють сучасні потреби у фінансових послугах. Особливо це стосується потреб населення.

Крім нас самих, ніхто не здатний вирішити наші проблеми – ця думка не нова, але її справедливість залишається незмінною. Разом можна вирішити і фінансові труднощі. Для цієї мети створюється кредитна спілка – організація, що має на меті захист фінансових інтересів своїх членів та дає можливість їм заощаджувати кошти та брати позички.

Деякі автори відносять кредитні спілки до універсальних банків, створених на кооперативних засадах. В найбільш широкому розумінні спілка - це фінансовий кооператив, який одночасно є і громадською і фінансовою організацією та являє собою специфічну форму господарювання, відмінну від інших форм. Із соціальної точки зору кредитна спілка – це форма фінансової взаємодопомоги та економічного захисту людей ; із організаційної – громадська організація ; з економічної – фінансова установа ; а разом – це фінансовий кооператив.

Над проблемами споживчого кредитування населення сьогодні працює багато банкірів та вчених-економістів. Нові явища і процеси, що відбуваються в економіці України, потребують нових узагальнень і розробки рекомендацій з питань подальшого удосконалення та розширення кредитування населення. Ось чому важливим є подальше вивчення вітчизняної і зарубіжної практики проблем кооперативного кредитування , що й обумовлює актуальність вибраної теми курсової роботи.

Демократичний устрій кредитної спілки формує умови щодо набуття і передачі практики корисного в господарській діяльності. Зазначене розуміли і українські просвітителі та економісти, котрі ще на рубежі 19-го сторіччя побачили прогресивну роль кредитної кооперації.

Кредитні спілки як нашої держави, так і світу мають на меті :

  • залучати громадян до участі в роботі КС ;

  • заохочувати заощадливість, правильне використання кредиту, та розсудливе керування особистим та сімейним бюджетом ;

  • створювати атмосферу сприйняття людьми принципів кредитування ;

  • забезпечувати регулярні надходження та надання кредиту своїм членам при відносно невисоких % ;

  • поширювати розуміння принципів кооперативного кредиту й акумулювати вільні грошові кошти громадян, а також їхні заощадження в інших банківських установах з метою повернення, терміновості, платності ;

  • виробляти у членів КС відповідальність за демократичний процес діяльності власних товариств у всіх регіонах ;

  • пропагувати ідеї кредитного руху серед населення з метою більш широкого розвитку кредитної кооперації в державі.

Саме тому, завдання курсової роботи полягає в дослідженні кооперативних принципів кредитних спілок та нових для нашої економіки – неприбуткових форм господарювання, аналізу ощадно-позичкових операцій спілок та проблем їх розвитку в Україні, а також розробці власних пропозицій з удосконалення та розширення кредитних кооперативів.

Так, зокрема, в першому розділі роботи розглядається філософія кредитної кооперації, а також механізм діяльності кредитних спілок, їх структура.

Другий розділ розкриває види внесків членів КС, та процес формування і використання її позичкового фонду при наданні ощадно-позичкових послуг членам.

Проблеми розвитку кредитних спілок в нашій державі і можливі перспективи поширення кредитно-кооперативного руху в Україні аналізуються в третьому розділі курсової роботи.

Інформаційною базою для дослідження даної теми є Положення про кредитні спілки ; інструктивні матеріали, розроблені НАКСУ ; та наукові праці як зарубіжних, так і вітчизняних авторів.

Розділ 1. Суть та соціально - економічна роль кредитних спілок.

1.1. Філософія та фінансовий механізм функціонування кредитних спілок.

“Допомагаючи ближньому – допомагаєш собі, допомагаючи собі і ближньому – допомагаєш державі стати заможнішою” – це гасло кредитних спілок. Адже сила кредитних спілок не в більшості грошей, а у кількості людей, яких вона об’єднує. Кредитна спілка має свою, продиктовану духом цієї організації – філософію, початки якої лежать в кооперативних принципах та філософії кооперативного руху взагалі.

Кредитна спілка, як кооперативна організація повинна діяти на основі таких кооперативних принципів:

1.Відкрите і добровільне членство

Членами кредитної спілки стають добровільно. Кредитна спілка – це відкрита для вступу організація, всім особам, котрі визначаються полем членства. Члени КС користуються послугами і розділяють відповідальність перед нею з іншими членами КС.

2.Демократичний контроль

Члени КС мають право одного голосу, незалежно від суми вкладу в КС, і через свою участь в Загальних зборах КС, органах управління та контролю впливають на ефективність її роботи.

3.Рівність всіх членів

Незалежно від раси, національності, віросповідання, політичних переконань.

4.Обслуговування для членів

КС надає послуги тільки своїм членам. Всі свої економічні та соціальні програми КС спрямовує на своїх членів та середовище, в якому вони живуть.

5.Турбота про членів

Заохочення членів КС користуватися її послугами повною мірою – заощаджувати та позичати в своїй КС. Оптимально використовувати ресурси КС. По можливості скорочувати оперативні витрати, а вивільнені кошти спрямовувати на збільшення нарахувань членам КС, формування фінансових резервів організації, а також зменшення позичкових відсотків тим, хто користується позичками КС.

6.Фінансова стабільність

КС дбає про свою фінансову міцність, що означає підтримку на відповідному рівні резервного фонду і, відповідно, надає впевненості членам КС.

7.Постійне навчання членів

КС активно проводить навчання своїх членів, керівників, працівників в економічній, соціальній, демократичній та інших сферах роботи КС.

8.Кооперативна співпраця з іншими кс та кооперативами

Дотримуватися кооперативних форм співпраці з іншими КС, кооперативами, громадськими організаціями на національному та інтернаціональному рівні.

9.Громадська відповідальність

Головна місія кредитних спілок – соціальна і полягає у служінні конкретним людям. Ідеал КС обслуговувати всіх, хто потребує і хто може користуватися її послугами.

Відносини щодо створення і діяльності кредитних спілок регулюються Законом України “Про об’єднання громадян” з урахуванням особливостей, що встановлені “Тимчасовим положенням про кредитні спілки в Україні”.

Згідно даного Положення, КС – це громадська організація, головною метою якої є фінансовий та соціальний захист її членів шляхом залучення їх особистих заощаджень для взаємного кредитування. Членами кредитної спілки, в тому числі її засновниками можуть бути громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства.

КС може об’єднувати осіб за місцем їх роботи, за місцем проживання, а також за професійною ознакою, за ознаками членства у громадській організації, належності до релігійної організації.

Заснування кредитівки здійснюється шляхом укладення її засновниками угоди, що визначає порядок і принципи створення спілки, склад засновників, порядок підготовки проекту статуту спілки та його затвердження.

Кредитна спілка може бути створена у складі не менше, як 50 осіб.

Кредитівка діє на основі статуту, що повинен містити:

  • назву КС, її статус, юридичну адресу;

  • склад, порядок утворення і діяльності органів управління спілкою, порядок утворення філій та відділень спілки, їх повноваження;

  • умови і порядок прийому до спілки та вибуття з неї;

  • права і обов’язки членів спілки;

  • розміри та порядок сплати вступних та членських внесків;

  • порядок використання коштів спілки, в тому числі порядок і умови надання кредитів членам спілки, розмір відрахувань та порядок формування фондів, утворених спілкою, порядок звітності та контролю;

  • порядок припинення діяльності спілки і вирішення майнових питань, пов’язаних з її ліквідацією.

  • У статуті КС можуть передбачатися й інші положення, які стосуються діяльності КС. Він погоджується з Національним банком України.

Рахунки КС відкриваються згідно Правил, затверджених Правлінням

Національного банку 31 грудня 1993 р. № 117.

Відповідно до закону України “ Про об’єднання громадян “ – легалізація КС здійснюється шляхом її реєстрації. Для державної реєстрації спілки її засновники подають заяву. До заяви додаються угода про заснування КС, статут КС, відомості про склад статутних органів, загальна чисельність членів КС, документи про сплату реєстраційного збору.

Відповідальність за відповідність законодавству України документів, на підставі яких здійснюється реєстрація, несуть КС, що подає документи, та реєструючий орган.

Майно КС складається з вступних та членських внесків, надходжень від кредитних операцій спілки, продажу пропагандистських матеріалів, виробів з власною символікою, проведення свят, фестивалів, лекцій, інших культурно-масових заходів та надходжень, одержаних на підставах, не заборонених законом.

КС працюють на фінансовому ринку поряд з іншими суб’єктами: комерційними банками, страховими та інвестиційними компаніями, пенсійними фондами, довірчими товариствами та іншими фінансовими установами, кожна з яких має свою специфіку діяльності на ринку грошей та цінних паперів. В порівнянні з ними кредитні кооперативи мають свої особливості, що пояснюються їх соціально-економічною природою існування.

Унікальність фінансово-кредитного кооперативу в тому, що його власниками є ті ж люди, які користуються його послугами. Тому мета діяльності кредитного кооперативу – не прибуток, а забезпечення своїх членів максимальним набором фінансових послуг на найвигідніших для них умовах. Якщо інші фінансові установи прагнуть отримати максимальний прибуток за рахунок залучення коштів під якомога нижчі ринкові відсотки і надання їх у кредит під найвищі проценти, то кредитний кооператив має протилежну мету : надати кредит під якомога нижчий відсоток і максимально збільшити нарахування на вклади, забезпечивши при цьому дотримання всіх обов’язкових фінансових нормативів (див. схему 1.1.).

Схема 1.1. Економічна мета діяльності

підприємницьких та кооперативних фінансових установ

Комерційний банк

Відсоткові ставки

на кредити,

плата за послуги

Прибуток

Відсоткові ставки

на вклади

Кооперативний банк

Порівняно з іншими фінансовими установами, кредитна спілка, як громадська організація, що заснована групою людей зі спільними кооперативними ідеями, має певні переваги :

  1. демократизм в управлінні “один член – один голос”;

  2. обслуговування тільки своїх членів і за принципом покриття собівартості (принцип неприбутковості);

  3. праця не для прибутку, а для добробуту населення.

Основна ціль кредитної спілки – бути корисною її членам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]