Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BNK_004.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
214.02 Кб
Скачать

Розділ 3.Проблеми та перспективи розвитку кредитних спілок в україні.

В той час, коли кредитний вид кооперації був ліквідований в Україні він дістав широкий розвиток у світі. Тому не дивно, що його досвід був перейнятий українськими кооператорами там, де він набув популярності.

Плани повернення самої ідеї КС в Україну давно виношувалися українськими кооператорами США, Канади, Австралії. Але можливість відродження цього процесу з’явилась після осені 1991 року, з візитом Голови ВРУ Леоніда Кравчука в США та Канаду. За його ініціативою до України було запрошено представників Всесвітньої Ради КС, які при активній участі Української Світової Кооперативної Ради, організували в 1992 році дві місії з метою вивчення можливостей відродження цього руху в нашій державі.

З приїздом в Україну на початку 1992 року цієї делегації і почав відновлюватись кредитний рух. Українські кооператори, які за різних обставин, в часи лихоліття, покинули рідну Україну і виїхали на нові місця поселення, значно розвинули ту філософію народної кооперації, що існувала в рідному краї в минулому. Тому , з їхньої ініціативи і безпосередньою з їхньою участю і відбувається відродження КС в Україні.

З 1993 року в Україні працюють представництва Всесвітньої Ради КС та Канадської Кооперативної асоціації, що здійснюють програми урядів США та Канади по розвитку КС в Україні.

Такі допомогові програми були ухвалені цими урядами завдяки наполегливості українських кооператорів. Ці представництва мають в основі навчальні завдання для поширення ідеї і ознайомлення з основами практичної роботи КС [19, с.15].

З розвитком кредитних спілок в Україні не тільки був накопичений певний досвід, а й виявилися проблеми, які негативно впливають на їх розвиток, стримують його та заважають розбудові в Україні міцної та повноцінної системи кредитних спілок. Ці проблеми умовно можна поділити на дві великі групи – глобальні та оперативні. Глобальні проблеми стосуються відродження кредитних спілок в цілому, оперативні – конкретних проблем діяльності кредитних спілок в різних областях та регіонах[13, с. 83].

Глобальні проблеми розвитку руху кредитних спілок в Україні

Глобальними проблемами, які впливають на розвиток кредитно-кооперативного руху в Україні, є :

1) недостатнє розуміння державними органами та широкими верствами населення кооперативної природи кредитних спілок як неприбуткових громадсько-фінансових організацій;

2) відсутність необхідної законодавчо-нормативної бази діяльності та проблема визначення статусу кредитної спілки ;

  1. відсутність системи державного нагляду та підтримки.

Проблема 1. Недостатнє розуміння державними органами та широкими верствами населення кооперативної природи кредитних спілок як неприбуткових громадсько-фінансових організацій. Ця проблема виникла в результаті того, що історично в Україні справжні кооперативні форми господарювання, які б відповідали кооперативним критеріям, визнаним в усьому світі, були ліквідовані ще в 30-і роки. Ті форми, які за радянських часів належали до системи сільськогосподарської, споживчої, житлової, промислової, дачної, гаражної, садово-городньої кооперації, не були повноцінними кооперативними організаціями. За роки радянської влади народ України втратив не тільки кооперативний дух та кооперативну ідею, а й елементарну кооперативну освіченість. Три покоління радянських людей виховувались в умовах псевдокооперативного оточення та інформаційного кооперативного вакууму. За цей час був забутий історичний досвід кооперативної діяльності в Україні, який мав надзвичайно важливе значення для українського народу. У зв'язку з цим ідея само- та взаємодопомоги через кооперацію та кооперативні неприбуткові форми господарювання, до яких у всьому світі належать і кредитні спілки, сьогодні є маловідомою широкому загалу українських людей, а спроби її відродити сприймаються населенням з певною настороженістю.

Проблема 2. Відсутність необхідного законодавчо-нормативного середовища та проблема визначення статусу кредитної спілки стали другою глобальною проблемою відродження кредитно-кооперативного руху в Україні. Кредитна спілка за всіма ознаками є громадською організацією. Але вона є специфічною громадською організацією, яка принципово відрізняється від інших об'єднань громадян тим, що головним видом її діяльності є господарська діяльність. Ця особливість віддаляє кредитну спілку від громадських організацій і наближає її до фінансових установ.

У зв'язку з цим кредитна спілка потребує окремого режиму законодавчого та нормативного регулювання, відмінного від традиційно прийнятого регулювання діяльності універсальними документами, розрахованими на "підприємства, установи і організації незалежно від форм власності".

Проблема 3. Відсутність системи державного нагляду та підтримки є третьою глобальною проблемою відродження кредитно-кооперативного руху в Україні. На сьогоднішній день в Україні не існує структури, яка б здійснювала нагляд та регулювання діяльності кредитних спілок. Національний банк не виконує такої функції по відношенню до кредитних спілок, бо вони за статусом є громадськими організаціями. Таким чином, кредитні спілки в Україні не мають чітко встановлених рамок та механізмів діяльності, що створює можливості для різних зловживань та може привести до дискредитації ідеї взаємодопомоги та економічного самозахисту населення.

Крім наведених глобальних проблем кредитно-кооперативного руху в Україні за три роки його розвитку виявились певні оперативні проблеми в діяльності кредитних спілок. Наведемо деякі з цих проблем.

1. Проблема недовіри людей. Виникнення цієї проблеми у кредитних спілок пов'язане з гірким досвідом мільйонів громадян України, які втратили свої заощадження, довіривши їх установам державного Ощадного банку, а пізніше - й приватним трастовим та страховим компаніям. У зв'язку з цим значна частина населення України не довіряє своїх грошей фінансовим установам, користуючись принципом: "Краще не отримати додаткового доходу, ніж втратити те, що є".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]