Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BNK_004.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
214.02 Кб
Скачать

Висновки

Таким чином, серед різноманітних форм громадської самодопомоги, найефективнішим способом вирішення фінансових проблем населення в наш час є кредитна спілка. На сьогодні в Україні її правомірно розглядати, як один з оптимальних способів організації та виховання господарської активності та ініціативи.

З першого розділу курсової роботи випливає, що кредитні спілки мають кооперативну природу. В формах їх управління та механізмі діяльності поєднуються соціальні принципи самоврядування та рівності всіх членів незалежно від власного фінансового стану, що є дуже актуальним для сьогоднішнього перехідного періоду нашого суспільства та економіки.

Другий розділ розкриває сферу ощадно-позичкових послуг кредитної спілки. Відповідно до вимог законодавства кредитна спілка приймає внески від членів і надає позички. Кошти спілки утворюються із вступних та членських внесків, а також ощадних вкладів її членів. Позичковий фонд формується із цих коштів і використовується для надання позичок. Кредитні спілки є тими фінансовими організаціями, що можуть у будь-яку хвилину надати кредит своїм членам. Водночас у останніх виникає можливість заощаджувати кошти, без особливого ризику довіряючи їх кредитні спілці.

Розгляд третього розділу дозволяє сподіватись, що кредитні спілки мають перспективи розвитку в нашій державі. Але така ситуація можлива лише в результаті впровадження повноцінного законодавства про кредитні спілки. Оперативне розв’язання даної проблеми дасть змогу розгорнути в Україні масовий рух фінансової самодопомоги населення, і навпаки – зволікання може призвести до чергової дискредитації кооперативної ідеї. До того ж, в процесі розвитку кредитних спілок у нашій державі, крім вище зазначеної, глобальної проблеми, виявилось ще й безліч оперативних. Це і проблема недовіри населення, і проблема структури статуту та державної реєстрації КС, і проблема оподаткування, бухгалтерського обліку, тощо. Якщо держава не може забезпечити належний рівень життя населення, її обов’язок – створити нормальні умови для того, щоб люди мали можливість допомагати один одному, об’єднуючись у кооперативні товариства та забезпечуючи себе необхідними послугами, тим самим піднімаючи рівень свого життя.

Відродження доброго імені української кооперації насамперед в руках її лідерів, не можна забувати того, що як ніяка інша система, кооперативна залежить великою мірою від людей, які її наповнюють. Особливої уваги в цьому плані заслуговує робота НАКСУ, що на сьогоднішній день робить чималий внесок для поширення кредитного руху в Україні.

Розв’язання більшості назрілих питань щодо кредитних спілок сьогодення занурене своїми коріннями в минуле. Саме тому, розглядаючи сучасні глобальні проблеми соціально-економічних перетворень в країні, доцільно не випускати з уваги й проблеми локальні – зокрема кредитних товариств. Адже просування національної економіки до прогресу передбачає виважену увагу й щодо досвіду попередніх років, коли більшість проблем, що розв’язуються сьогодні, були якщо не реалізовані, то принаймні поставлені.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]