Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачі з інвестування.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
615.94 Кб
Скачать

Оцінювання приведеної (сьогоднішньої) вартості

Приведена, або сьогоднішня, вартість грошей (Present Value  PV) являє собою суму грошових потоків, що дисконтуються за певною процентною ставкою.

Припустимо, що фірма може одержати в наступні два роки 10 000 дол. доходу. Якщо взяти найбільш прийнятний ринковий обліковий процент («ціна шансу» — opportunity cost) фондів фірми 8 %, то визначимо, скільки коштує 10 000 дол. сьогодні. З цією метою скористаємося методом дисконтування грошових потоків за формулою:

, або ,

де PVn — сьогоднішня вартість в n-му році;

Х0 — грошовий потік наприкінці n-го року;

r — дисконтна ставка;

—коефіцієнт дисконтування;

FV — майбутня вартість.

Коефіцієнт дисконтування менший 1: . Цевідповідає твердженню, що вартість приведеного долара (євро, єни і т. п.) вища, ніж вона буде в наступному часовому періоді.

Першого року сьогоднішня вартість становитиме:

Другого року:

Отже, 10 000 дол., отриманих два роки тому, коштують сьогодні менше ніж рік тому. У цьому полягає основна ідея часової вартості грошей. На цьому положенні ґрунтується фінансова й інвестиційна політика корпорації. Фінансові менеджери постійно стежать за рухом цін (курсів) корпоративних акцій і облігацій, за оборотністю активів, реінвестицією прибутку, ціною капіталу, оскільки чим дешевшим буде капітал, залучений корпорацією на фінансовому ринку, тим вища її сьогоднішня вартість. А це, у свою чергу, створює можливість збільшити грошові потоки, вкладені в інвестиційні проекти, які в майбутньому дадуть прибуток. Отже, ціна грошей контролюється як «на вході», так і «на виході», що підтверджує всім відому істину про необхідність обліку грошових потоків — «гроші люблять рахування». Корпорації ведуть облік кожного долара, євро, єни тощо.

Таблиця 5.2

ВАРТІСТЬ КАПІТАЛУ в часі. ДЕПОЗИТ У БАНКУ 1000 дол. НА 5 РОКІВ, 5 %

Майбутня вартість

Приведена (сьогоднішня) вартість

Future Value (FV) 5 років, 5 %

Present Value (PV) 5 років, 5 %

х0 (1 + r)n = 1000 (1 + 0,05)5 = 1000   (1,2763) = 1276,3 дол.

(1 + 0,05)5 = 1,2763 — процентний фактор майбутньої вартості (FVIF) 5 років, 5 %

— процентний фактор приведеної вартості (PVIF) 5 років, 5 %

Нарахування складних процентів (compounding)

Дисконтування складних процентів (discounting)

Як випливає з табл. 5.2, приведена (сьогоднішня) вартість — це дисконтована майбутня вартість. Це означає, що якщо для досягнення певної мети корпорації через п’ять років буде потрібно 1276,3 дол., то сьогодні вона повинна мати на рахунку 1000 дол. Припускаємо, що процентні ставки ринку істотно не змінюються. Для визначення майбутньої вартості ми капіталізували проценти, для обчислення сьогоднішньої вартості ми їх дисконтуємо, тобто приводимо вартість грошей у майбут­ньому до їхньої сьогоднішньої вартості.

Майбутня вартість і сьогоднішня вартість — це дві логічно пов’я­зані категорії, про що свідчить наведена вище схема (табл. 5.2).