Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_5_Rozrakhunkov_kasov_operats.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
224.77 Кб
Скачать

1.1. Порядок відкриття поточних рахунків у національній та іноземних валютах суб'єктам господарювання.

Якщо юридична особа не має рахунку в цьому банку, то для відкриття їй поточного рахунку потрібно подати такі документи:

  1. заяву про відкриття поточного. Заяву підписують керівник і головний бухгалтер юридичної особи. Якщо в штатному розписі немає посади головного бухгалтера, то заяву підписує лише керівник;

  2. копію свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи в органі виконавчої влади, засвідчену нотаріально або органом, який видав свідоцтво про державну реєстрацію;

  3. копію належним чином зареєстрованого установчого документа (статуту/ засновницького договору/ установчого акта/ положення), засвідчену органом, який здійснив реєстрацію, або нотаріально;

  4. копію довідки про внесення юридичної особи до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвідчену органом, що видав довідку, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку;

  5. копію документа, що підтверджує взяття юридичної особи на облік в органі державної податкової служби, засвідчену органом, що видав документ, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку;

  6. картку із зразками підписів і відбитка печатки, засвідчену нотаріально. До картки включаються зразки підписів осіб, яким надано право розпорядження рахунком та підписання розрахункових документів.

Юридичні особи, які використовують найману працю подають:

  • копію документа, що підтверджує реєстрацію юридичної особи у відповідному органі Пенсійного фонду України, засвідчену органом, що його видав, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку;

  • копію страхового свідоцтва, що підтверджує реєстрацію юридичної особи у Фонді соціального страхування від нещасних як платника страхових внесків, засвідчену органом, що його видав, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку.

Якщо суб'єкт господарювання вже має в цьому банку поточний рахунок, цей клієнт ідентифікований банком і сформована справа з юридичного оформлення рахунку, то відкриття нового поточного рахунку здійснюється за умови подання цим клієнтом заяви про відкриття поточного рахунку та засвідченої в установленому порядку картки із зразками підписів і відбитка печатки (картки із зразками підписів).

Якщо суб'єкт господарювання вже має в цьому банку вкладний (депозитний) рахунок, цей клієнт ідентифікований банком і сформована справа з юридичного оформлення рахунку, то для відкриття поточного рахунку такому клієнту потрібно подати заяву про відкриття поточного рахунку та картку із зразками підписів і відбитка печатки (картку із зразками підписів), засвідчену в установленому порядку.

За поточними рахунками, в національній валюті, здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства України.

Поточний рахунок в іноземній валюті відкривається суб'єкту господарювання для зберігання грошей і проведення розрахунків у межах законодавства України в безготівковій та готівковій іноземній валюті для здійснення поточних операцій, визначених законодавством України, та для зарахування, використання і погашення кредитів (позик, фінансової допомоги) в іноземній валюті.

Для відкриття карткових рахунків клієнти подають документи, які передбачені для відкриття поточних рахунків. Якщо картка із зразками підписів не оформляється, то в разі потреби (закриття рахунку, втрата або пошкодження платіжної картки тощо) операції здійснюються за умови пред'явлення клієнтом паспорта або документа, що його замінює. У цьому разі як зразок підпису використовується підпис клієнта, зазначений у договорі.

Поточними торговельними операціями за поточними рахунками в іноземній валюті є такі розрахунки:

  • між юридичними особами-резидентами і юридичними особами-нерезидентами під час здійснення зовнішньоекономічної діяльності;

  • між юридичними особами-резидентами на території України за умови наявності індивідуальної ліцензії Національного банку;

  • між юридичними особами-нерезидентами та юридичними особами-резидентами через посередників відповідно до договорів;

  • інші розрахунки, що здійснюються відповідно до законодавства України.

Поточними неторговельними операціями за поточними рахунками в іноземній валюті є такі операції:

  • перекази заробітної плати, стипендій, пенсій, аліментів, державної, матеріальної допомоги, допомоги родичів, виплат і компенсацій;

  • здійснення обмінних операцій з іноземною валютою та платіжними документами в іноземній валюті;

  • виплати готівкової іноземної валюти за платіжними картками;

  • купівля платіжних документів в іноземній валюті;

  • виплати на підставі вироків, рішень і постанов правоохоронних органів;

  • платежі, що пов'язані зі смертю громадян;

  • платежі, пов'язані із судовими витратами;

  • оплата дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності;

  • оплата за лікування у медично-профілактичних закладах іншої держави;

  • оплата навчання в навчальних закладах іншої держави;

  • оплата участі в міжнародних конгресах, семінарах, конференціях;

  • оплата витрат на придбання літератури, що видаються за кордоном;

  • оплата витрат, пов'язаних з відрядженням за кордон;

  • оплата праці нерезидентів, які працюють в Україні;

  • платежі у зв'язку з прийняттям спадщини;

  • виплата авторських винагород;

  • оплата витрат, пов'язаних із гастрольною діяльністю;

  • перерахування вступних і членських внесків до міжнародних організацій.

Якщо суб'єкт господарювання не має рахунків у цьому банку, то відкриття йому вкладного (депозитного) рахунку юридична особа подає такі документи:

  1. копії свідоцтва про державну реєстрацію в органі виконавчої влади, засвідченої нотаріально;

  2. копії належним чином зареєстрованого установчого документа (статуту/ засновницького договору/ установчого акта/ положення), засвідченої органом, який здійснив реєстрацію, або нотаріально.

  3. копії довідки про внесення юридичної особи до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвідченої нотаріально або органом, який видав довідку, чи підписом уповноваженого працівника банку;

  4. копії документа, що підтверджує взяття юридичної особи на облік відповідним органом державної податкової служби, засвідченої органом, який видав документ, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку.

Якщо в договорі банківського вкладу передбачено перерахування коштів з вкладного (депозитного) рахунку після закінчення строку зберігання з використанням платіжного доручення клієнта, то під час відкриття вкладного (депозитного) рахунку юридична особа додатково має подати картку із зразками підписів і відбитка, засвідчену в установленому порядку.

Кошти на вкладний (депозитний) рахунок суб'єкта господарювання перераховуються з його поточного рахунку і після настання обставин їх повернення, повертаються на поточний рахунок суб'єкта господарювання.

Проведення розрахункових операцій і видача коштів готівкою з вкладного (депозитного) рахунку суб'єкта господарювання забороняється.

Нараховані проценти за депозитами суб'єктів господарювання відповідно до умов договору банківського вкладу можуть перераховуватися на поточний рахунок або зараховуватися на поповнення депозиту.

Поточний рахунок типу "Н" у національній валюті відкривається уповноваженим банком таким іноземним представництвам:

  • офіційним представництвам;

  • представництвам юридичних осіб-нерезидентів, які не займаються на території України підприємницькою діяльністю;

  • представництвам іноземних банків;

  • організаціям і установам, які згідно з чинними міжнародними договорами України та законодавством України залучаються до здійснення програм або проектів міжнародної допомоги чи міжнародної технічної допомоги;

  • військовим частинам Чорноморського флоту Російської Федерації, що дислокуються на території України, які одержують для свого утримання бюджетні кошти за кошторисами Міністерства оборони Російської Федерації.

Поточний рахунок типу "П" у національній валюті використовується відповідно до правил, установлених для поточних рахунків юридичних осіб-резидентів, крім випадків купівлі іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України.

Наявні кошти з поточного рахунку типу "П" у національній валюті можуть бути використані постійним представництвом для купівлі на міжбанківському валютному ринку України іноземної валюти згідно з Правилами здійснення операцій на міжбанківському валютному ринку України з метою її перерахування.

Здійснення інвестицій в Україні з цього виду рахунків забороняється.

Картки із зразками підписів

Усі юридичні особи незалежно від форм власності та їх відокремлені підрозділи подають картку із зразками підписів і відбитка печатки у двох примірниках. У картку включаються зразки підписів осіб, яким відповідно до законодавства України та установчих документів юридичної особи надано право розпорядження рахунком і підписування розрахункових документів.

Право першого підпису належить першому керівнику юридичної особи, якій відкривається рахунок, а також іншим уповноваженим на це особам.

Право другого підпису належить головному бухгалтеру, а якщо немає такої посади - особі, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку та звітності, а також іншим уповноваженим на це особам.

Особи, які мають право першого та другого підпису, зазначаються в картці під час її складання.

Право першого підпису не може бути надано головному бухгалтеру та іншим особам, які мають право другого підпису.

Право другого підпису не може бути надано особам, які користуються правом першого підпису.

Поточні рахунки клієнтів банків закриваються:

  • на підставі заяви клієнта;

  • на підставі рішення органу, на який законом покладено функції щодо ліквідації або реорганізації юридичної особи;

  • на підставі відповідного рішення суду або господарського суду про ліквідацію суб'єкта господарювання;

  • у разі смерті власника рахунку - фізичної особи;

  • на інших підставах, передбачених законодавством України або договором між банком і клієнтом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]