Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_5_Rozrakhunkov_kasov_operats.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
224.77 Кб
Скачать

4. Касові операції..

Для здійснення розрахунків готівкою необхідні банкноти і монети.

Банки виконують касові операції з обслуговування клієнтів на основі єдиних правил, установлених НБУ. Інструкція про касові операції в банках України №337 від 14.08 2003.

Ці правила визначають порядок прийняття та видачи грошей, їх перерахування, упакування, зберігання та обліку.

Касове обслуговування банком клієнтів та оброблення готівки має здійснюватися в операційній касі.

Роботу операційної каси з обслуговування клієнтів банк організовує протягом операційного часу та відповідно до внутрішніх правил банку в післяопераційний час.

Протягом цього часу банки зобов'язані без будь-яких обмежень безкоштовно обмінювати фізичним та юридичним особам платіжні банкноти та монети національної валюти, непридатні до обігу, на придатні.

Банки мають розробити і затвердити внутрішні положення про організацію роботи щодо здійснення касових операцій:

  • роботи операційної каси в операційний та в післяопераційний час;

  • здійснення працівниками банку касових операцій з приймання та видачі готівки;

  • роботи з банкоматами, контролю за касовими операціями;

  • підкріплення готівкою філій (відділень) та приймання від них готівки;

  • зведення операційної каси;

  • надання в оренду та зберігання цінностей клієнтів банку в індивідуальних сейфах, приймання від клієнтів цінностей на зберігання;

  • організації роботи відповідальних осіб у сховищі цінностей;

  • приймання, видачі та зберігання готівки операційної каси;

  • відкривання і закривання сховищ цінностей;

  • роботи депозитної системи, здавання під охорону та прийняття з-під охорони сховищ цінностей і депозитних систем.

Порядок здавання та отримання банками підкріплень готівкою національної валюти через територіальні управління

Підкріплення територіальними управліннями банків готівкою національної валюти, здавання до них готівки, здійснюється на підставі укладених між ними договорів про касове обслуговування, якими має визначатися порядок здавання готівки, у тому числі доставленої власними силами банку з урахуванням технічних можливостей територіального управління.

Територіальне управління розглядає заявки на підкріплення банків (філій) готівкою, здійснює аналіз структури банкнот і монет в обігу, насиченості обігу банкнотами та монетами всіх номіналів, розмінності банкнот і монет, що перебувають в обігу, і, враховуючи фактичну наявність банкнот і монет у сховищах територіального управління, визначає остаточні обсяги підкріплень готівкою.

Видача банкам підкріплень готівкою з оборотних касс територіальних управлінь здійснюється за умови надходження до територіальних управлінь відповідних сум з кореспондентських рахунків банків в операційний день отримання готівки.

Банки отримують готівку з доставкою власними силами безпосередньо з видаткової каси територіальних управлінь за довіреністю.

У день отримання готівки від інкасаторів територіальних управлінь банк, що отримав готівку, зобов'язаний надіслати через систему електронних платежів (далі - СЕП) територіальним управлінням електронний інформаційний документ про отримання готівки до завершення операційного дня територіального управління.

Касові операції банків з клієнтами

До касових документів, які оформляються згідно з касовими операціями, належать:

  • заява на переказ готівки,

  • прибутково-видатковий касовий ордер,

  • заява на видачу готівки,

  • прибутковий касовий ордер,

  • видатковий касовий ордер,

  • грошовий чек.

Заповнює касові документи клієнт від руки ручкою чи за допомогою технічних засобів або працівник банку за згодою клієнта із застосуванням технічних засобів або системи автоматизації банку.

Прибуткові, видаткові та прибутково-видаткові касові ордери, заяви на видачу готівки оформляються банком за допомогою технічних засобів із зазначенням номера примірника в правому верхньому кутку або виписуються з використанням копіювального або самокопіювального паперу.

Виправлення в касових документах реквізитів, а саме: номера рахунків, найменування клієнта, суми, прізвища, імені, по батькові отримувача (платника) не допускаються.

Після завершення приймання готівки клієнту видається квитанція (другий примірник прибуткового касового документа) або інший документ, що є підтвердженням про внесення готівки у відповідній платіжній системі.

Плата за послуги банку готівкою приймається від клієнта за окремим касовим документом, оформленим банком.

Порядок видачі готівки з каси банку

Для одержання грошової чекової книжки клієнт заповнює заяву про видачу чекової книжки в одному примірнику, на якій після відповідної перевірки проставляється дозвільний напис уповноваженого працівника банку.

До видачі клієнту грошової чекової книжки на кожному чеку працівник банку заповнює реквізити (найменування банку, код банку, номер його поточного рахунку, найменування юридичної особи), реєструються їх номери в картках зразків підписів клієнта.

Якщо клієнт отримує готівку за кількома видатковими документами з різних рахунків, то готівка видається за кожним документом окремо.

Видану з каси банку готівку клієнт має, не відходячи від каси, перевірити.

Здійснення касових операцій із застосуванням платіжних карток.

Банкомати можуть встановлюватись як на території банку, так і за його межами.

Видача коштів із застосуванням платіжних карток виконується в межах їх залишку на рахунку клієнта чи витратного ліміту або його частки на відповідному картковому рахунку. За договором між клієнтом та банком про надання кредиту видача коштів може виконуватися в межах залишку коштів на рахунку та/або визначеного договором ліміту кредитування.

Після завершення операцій з видачі готівки або внесення її на рахунок клієнту видається відповідно оформлений документ на паперовому носії, який складається за місцем проведення операції та має містити реквізити, визначені відповідними нормативно-правовими актами. Чек банкомата може друкуватися і надаватися держателю платіжної картки за його вимогою.

3. Закон України „Про платіжні системи та переказ грошей в Україні” від 05.06.2003. Визначає загальні засади функціонування платіжних систем в Україні, поняття та загальний порядок проведення переказу грошей в межах України, а також встановлює відповідальність суб'єктів переказу.

Міжбанківські розрахунки це система безготівкових розрахункових операцій зі списання та зарахування коштів на банківські рахунки за грошовими вимогами та зобов'язаннями, що виникають між банківськими установами чи їхніми клієнта­ми в процесі діяльності.

Всі міжбанківські розрахунки в Україні здійснюються через систему електронних платежів Національного банку України.

Система електронних платежів (СЕП) НБУ — це державна платіжна система, що забезпечує здійснення міжбанків­ських розрахунків у електронній формі між установами банків на території України.

Платіжна система України складається з та­ких компонентів:

— система електронних міжбанківських розрахунків НБУ;

— системи автоматизації роботи банків;

— внутрішньобанківські платіжні системи;

— системи «клієнт—банк».

Система електронних платежів НБУ виконує такі функції:

— здійснення розрахунків між банками України в національній валюті України та в іноземних валют;

— ефективне використання тимчасово вільних ресурсів банків;

— забезпечення контрольних функцій НБУ за станом коррахунків КБ;

— надання інформаційних послуг учасникам розрахунків;

— обмін екстреною інформацією стосовно проведення розра­хунків;

— забезпечення надійності розрахунків;

— багатоступеневий контроль достовірності даних на всіх стаді­ях розрахунків.

Учасниками СЕП (прямими учасниками або користувачами) є:

— операційне управління Національного банку України;

— регіональні управління Національного банку;

— управління Національного банку по м. Києву і Київській області;

— Центр міждержавних розрахунків Національного банку;

— комерційні банки України та їхні установи, які мають корес­пондентські (субкореспондентські) рахунки в регіональних управ­ліннях Національного банку і задовольняють технічні та технологі­чні вимоги роботи у СЕП.

Непрямими учасниками системи є банківські установи України та банки-нерезиденти України, які виконують міжбанківські розра­хунки у системі за посередництвом одного з прямих учасників.

Користувачами СЕП можуть бути також банки-нерезиденти України, які укладають відповідні угоди з Національним банком.

Система електронних платежів є власністю Національного банку України.

Послуги системи електронних міжбанківських платежів платні. Умови оплати визначаються угодами про обслуговування в системі між учасниками розрахунків.

Необхідною умовою для проведення міжбанківських розрахунків через систему електронних платежів НБУ є відкриття комерційним банкам кореспондентських рахунків у Національ­ному банку України.

Кореспондентський рахунок - рахунок, що відкривається одним банком іншому банку для здійснення міжбанківських переказів.

Кореспондентські відносини – це договірні відносини між банками з метою виконання кожним з них для іншого певних операцій та послуг, пов’язаних з розрахунками між клієнтами та з власними відносинами.

Вони оформляються кореспондентськими договорами(угодами).

Необхідність у кореспондентських відносинах виникає, коли банк не може запропонувати певні послуги своїм клієнтам, або коли відомо, що інший банк зробить це швидше, краще та дешевше.

Організація кореспондентських відносин між банками передбачає відкриття рахунків один у одного.

Міжбанківський переказ виконується в строк до трьох операційних днів. Внутрішньобанківський переказ виконується в строк, встановлений внутрішніми нормативними актами банку, але не може перевищувати двох операційних днів.

Угоди на кореспондентські відносини можуть бути укладені:

• між комерційними банками та Національним банком України;

• безпосередньо між комерційними банками.

1. Кореспондентський рахунок, що відкритий комерційному банку в установі Національного банку України, призначений для проведення розрахунків одного банку з іншими банками на території України. Він відображає рух коштів (списання та зарахування) на доручення банків на підставі укладених з НБУ кореспондентських угод.

Учасникам розрахунків надається інформація про стан кореспондентського рахунку на початок кожного банківського дня.

Коррахунок відкривається на підставі укладеного договору та дозволу керівника установи НБУ.

Устано­ва НБУ в триденний термін повідомляє про відкриття рахунку податкову адміністрацію, до території якої належить комерційний банк чи філія.

2. Кореспондентський рахунок являє собою рахунок, на якому відображаються розрахунки однієї кредитної установи за доручен­ням та за рахунок іншої кредитної установи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]