Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_KPU.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Тема 28. Злочини проти безпеки виробництва

Питання для усного опитування та дискусії

28.1. Поняття і загальна характеристика злочинів проти безпеки виробництва.

28.2. Кримінально-правова характеристика порушення вимог законодавства про охорону праці – ст. 271 Кримінального кодексу України.

28.3. Аналіз складу злочину “Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою” – ст. 272 Кримінального кодексу України.

28.4. Порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах або у вибухонебезпечних цехах – ст. 273 Кримінального кодексу України.

28.5. Порушення правил ядерної або радіаційної безпеки. Аналіз складу злочину – ст. 274 Кримінального кодексу України.

28.6. Порушення правил, що стосуються безпечного використання промислової продукції або безпечної експлуатації будівель і споруд – ст. 275 Кримінального кодексу України.

Аудиторна письмова робота

Вирішення студентами задач з теми заняття.

Задача №1. Робітник очисного забою шахти Собко, знаючи, що ліс для кріплення можна подавати з одного виступу лави на другий лише по команді кого-небудь з працюючих на нижньому виступі, не отримав такої команди і кинув у лаву дерев’яну опору, яка, вдарившись у виступ породи, змінила напрямок польоту і впала на робітника Трофімова. Останньому було заподіяно середньої тяжкості тілесне ушкодження. Вирішіть питання про відповідальність Собко.

Задача №2. Галов, дорожній майстер транспортної дільниці, керуючи навантаженням рейок на платформу, проводив його навалом, без шпальних прокладок і сортування залежно від довжини. Внаслідок цих порушень рейки під час руху поїзда зсунулися, і однією з них було завдане смертельне пошкодження робітниці Римовій. Вирішіть питання про відповідальність Галова.

Задача №3. Таров працював завідуючим станції технічного обслуговування автомобілів. Під час перевірки виконання робіт по ремонту автомобіля він, нехтуючи наявністю пально-мастильних матеріалів, запалив сірника, від чого виникла пожежа, в ході якої механік Дацков, який знаходився поблизу, отримав тяжкі тілесні ушкодження. Вирішіть питання про відповідальність Тарова.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: виробництво; безпека; охорона праці; порушення правил; правила безпеки; безпечні умови праці; роботи з підвищеною небезпекою; вибухонебезпечні підприємства; вибухонебезпечні цехи; пожежна безпека; правила ядерної безпеки; правила радіаційної безпеки; промислова продукція; безпечна експлуатація; загибель людей; інші тяжкі наслідки.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Родовим об'єктом злочинів проти безпеки виробництва є відносини, що забезпечують безпеку виробництва, тобто відсутність неприпустимого ризику, пов’язаного з можливістю завдання шкоди для життя, здоров'я працівників шкідливими чинниками. Під терміном “виробництво” розуміють складну соціально-економічну і технічну, відносно замкнуту систему, в основі функціонування якої знаходиться праця людини, спрямована на отримання суспільно корисного результату.

Основним безпосереднім об'єктом цих злочинів є безпека окремих видів виробництв. Додатковими обов'язковими об'єктами всіх злочинів, що посягають на безпеку виробництва, виступають життя і здоров'я людини, а додатковими факультативними об'єктами – власність і довкілля (екологічна безпека).

З об'єктивної сторони злочини проти безпеки виробництва сконструйовані як злочини з матеріальним складом, а тому передбачають встановлення таких ознак об’єктивної сторони злочину як суспільно небезпечне діяння, суспільно небезпечні наслідки та причинний зв'язок. Суспільно небезпечне діяння полягає в порушенні шляхом протиправної дії або бездіяльності вимог безпеки, що містяться в правилах безпеки праці та виробництва. Під порушенням слід розуміти недотримання або неналежне дотримання вимог безпеки, передбачених правилами, або вчинення в ході виробничої діяльності дій, прямо заборонених правилами. Диспозиції статей розділу Х Особливої частини Кримінального кодексу України є бланкетними.

Суб'єктивна сторона злочинів проти безпеки виробництва складною (змішаною) формою вини. Ставлення особи до діяння – порушення правил безпеки може характеризуватися виною у формі умислу або необережності, щодо наслідків – тільки у формі необережності.

Суб'єкт злочинів проти безпеки виробництва – спеціальний. Це особи, які зобов'язані дотримуватися правил безпеки виробництва. За правовим статусом вони можуть поділятися на три групи: службові особи або громадяни – суб'єкти підприємницької діяльності, що прямо вказується в ст. 271 КК, в інших випадках це випливає із закону (статті 272–275 КК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]