Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_KPU.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Семінарське заняття 42

Тема 21. Злочини проти волі, честі та гідності особи

Питання для усного опитування та дискусії

21.1. Поняття і загальна характеристика злочинів проти волі, честі та гідності особи.

21.2. Кримінально-правова характеристика незаконного позбавлення волі або викрадення людини.

21.3. Захоплення заручників (ст.147 КК України).

21.4. Кримінально-правова характеристика торгівлі людьми або іншої незаконної угоди щодо людини.

21.5.Кримінальна відповідальність за незаконне поміщення в психіатричний заклад.

Примітка: Інші склади злочинів даного розділу Особливої частини Кримінального кодексу України вивчаються студентами самостійно.

Аудиторна письмова робота

Вирішення студентами задач з теми заняття.

Задача №1. Дерипаско, мати-одиначка, народила третю дитину. Не маючи змоги утримувати трьох дітей і бажаючи виправити своє матеріальне становище, вона продала свою новонароджену дитину подружжю Роденків, яке не мало своїх дітей.

Варіант: Подружжя Роденків мало на меті в подальшому продати дитину для використання її в порнобізнесі. Кваліфікуйте дії вказаних осіб.

Задача №2. Б. у себе в саду впіймав 10-річного Л. і побив за те, що той намагався нарвати у кошик яблук. Дружина Б. запропонувала „провчити злодія”. Подружжя закрили хлопчика на дві доби у вогкому погребі, де він перебував без їжі й води. Кваліфікуйте дії Б. та його дружини.

Задача №3. В. протягом року, не маючи постійного джерела доходів, в громадських місцях, разом зі своїми малолітніми дітьми, випрошувала гроші у сторонніх людей. Крім того, В., протягом цього ж періоду часу, схиляла малолітнього сина свого співмешканця до систематичного випрошування грошей у пасажирів тролейбусів, в автобусах приміського сполучення. Кваліфікуйте дії В.

Задача №4. З. примушувала своїх 13-річних синів-близнюків В. та К. працювати на присадибних ділянках односельців у гарячий період збирання врожаю полуниць, а зароблені гроші віддавати їй. Чи є дії З. злочинними? Відповідь обґрунтуйте.

Задача №5. Члени організованої злочинної групи О., Р., С. та Б., відвідували різні танцювальні колективи, де працювали молоді дівчата, та пропонували їм високооплачувану роботу за кордоном танцюристками. Після формування „колективу” з 8-10 осіб вони оформляли туристичні візи до іноземної держави, за якими від’їжджали туди разом із дівчатами. За кордоном вони забирали у дівчат паспорти та продавали кожну з потерпілих за 5000 доларів США володарям будинків розпусти, де дівчат примушували займатися проституцією. Кваліфікуйте дії О., Р., С. та Б.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: воля, честь, гідність, позбавлення волі, викрадення людини, заручник, торгівля людьми, інша незаконна угода щодо людини, експлуатація дітей, поміщення в психіатричний заклад.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: Злочини проти волі, честі та гідності особи – це передбачені кримінальним законом суспільно небезпечні умисні діяння, що посягають на особисту волю, честь та гідність особи. Родовим об’єктом є суспільні відносини, що забезпечують особисту волю, честь та гідність особи. З об’єктивної сторони злочини проти волі, честі та гідності особи за загальним правилом можуть бути вчинені шляхом активної поведінки – дії. Із суб’єктивної сторони зазначена група злочинів може бути вчинена лише з прямим умислом. Певні з них обов’язковою ознакою вчинення злочину передбачають мотив (корисливий або інший особистий мотив – ст.148) чи мету (отримання прибутку – ст.150).Суб’єктом є фізична особа, осудна, яка досягла 16-річного віку. Лише за вчинення злочину, передбаченого ст.147 (захоплення заручників), відповідальність настає з 14 років. Суб’єкт злочину, передбаченого ст.151, - спеціальний, ним може бути лише лікар-психіатр або член комісії лікарів-психіатрів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]