Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_KPU.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Семінарське заняття 58

Тема 29. Злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту

Питання для усного опитування та дискусії

29.11. Порушення правил, норм і стандартів, що стосуються убезпечення дорожнього руху – ст. 288 Кримінального кодексу України.

29.12. Незаконне заволодіння транспортним засобом. Склад злочину – ст.289 Кримінального кодексу України.

29.13. Знищення, підробка або заміна номерів вузлів та агрегатів транспортного засобу – ст. 290 Кримінального кодексу України.

29.14. Порушення чинних на транспорті правил – ст. 291 Кримінального кодексу України.

29.15. Пошкодження об’єктів або промислових нафто-, газо-, конденсатопроводів та нафтопродуктопроводів – ст. 292 Кримінального кодексу України.

Примітка: Інші склади злочинів, передбачених розділом ХІ Особливої частини Кримінального кодексу України вивчаються студентами самостійно.

Аудиторна письмова робота

Вирішення студентами задач з теми заняття.

Задача №1. Бригада ремонтників, отримавши розпорядження відремонтувати ділянку дороги, не впоралися з поставленим завданням до темряви і вирішили закінчити роботи наступного дня. Вночі, водій Павлов, не знаючи про ремонтні роботи, впав у незакритий люк. В результаті одержаних травм перебував на стаціонарному лікуванні 20 днів. Чи можна притягнути ремонтників до кримінальної відповідальності? Відповідь обґрунтуйте.

Задача №2. При реєстрації транспортного засобу Ромова у технічному паспорті була невірно вказана одна цифра. Власник вирішив виправити розходження і змінив цю цифру і у автомобілі. Вирішіть питання про можливість притягнення винних до кримінальної відповідальності. Відповідь обґрунтуйте.

Задача №3. Майоров неналежним чином здійснив ремонт колій, в результаті чого це спричинило небезпеку для життя людей. Чи може ставитися питання про притягнення Майорова до кримінальної відповідальності, якщо так, то визначте склад злочину.

Задача №4. Пасажир автобусу, пообідавши, викинув з вікна сміття, яке влучило у лобове скло машини, що їхала позаду. З переляку водій цієї машини вчинив раптову зупинку, це спричинило зіткнення декількох машин. Двоє водіїв отримали тяжкі тілесні ушкодження. Дайте кримінально-правову оцінку вчиненому.

Задача №5.Абдулаєв і Павловський запропонували неповнолітньому Пустовіту покататися на “іномарці”. Компанія проникла в автомобіль “Фольксваген-Пассат”, що належав Брежнєву і стояв на вулиці Поліській у Києві, на якому всі проїхали до Борисполя, повернулися назад і поставили автомобіль на попереднє місце.

Варіант. Ініціатором поїздки був Пустовіт.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: правила, норми і стандарти, що стосуються убезпечення дорожнього руху; будівництво, реконструкція, ремонт чи утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, інших дорожніх споруд; загальнонебезпечний спосіб; магістральні, промислові нафто-, газо-, конденсатопроводів та нафтопродуктопроводів; незаконне заволодіння транспортним засобом.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Ідентифікаційний номер транспортного засобу є структурним поєднанням буквено-цифрових символів, присвоюється виробником транспортного засобу з метою ідентифікації останнього і наноситься на деталі кузова, шасі (рами) згідно зі стандартами.

Номер двигуна, шасі (кузова) транспортного засобу наноситься заводом-виготовлювачем на передній панелі під капотом легкового автомобіля або над аркою переднього колеса та дублюється на окремих табличках, закріплених в салоні (кабіні), на рамі мотоцикла тощо. У ньому вказуються: дата випуску, тип кузова, номер двигуна, шасі або кузова, під яким транспортний засіб випущений із заводу, а на табличці додатково - країна, де виготовлено транспортний засіб, підприємство-виготовлювач, тип та робочий об'єм двигуна.

Під незаконним заволодінням транспортним засобом слід розуміти вчинене умисно, з будь-якою метою протиправне вилучення будь-яким способом транспортного засобу у власника чи користувача всупереч їх волі (примітка до ст. 289 Кримінального кодексу України);

Незаконне заволодіння транспортним засобом – умисне, протиправне вилучення його з будь-якою метою у власника або законного користувача всупереч їх волі (з місця стоянки чи під час руху) шляхом запуску двигуна, буксирування, завантажування на інший транспортний засіб, примусового відсторонення зазначених осіб від керування, примушування їх до початку чи продовження руху тощо. Таке заволодіння може бути вчинене таємно або відкрито, шляхом обману чи зловживання довірою, із застосуванням насильства або погроз (п. 15 Постанови Пленуму Верховного Суду України „Про практику застосування судами України законодавства у справах про деякі злочини проти безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, а також про адміністративні правопорушення на транспорті” від 23 грудня 2005 року № 14).

Відповідно до ст. 1 Закону України “Про нафту і газ” від 12.07.2001 року, магістральний трубопровідний транспорт нафти і газу – технологічний комплекс – окремий трубопровід (або сукупність трубопроводів) та пов'язані з ним єдиним технологічним процесом об'єкти, за допомогою яких здійснюється постачання нафти і газу споживачам, включаючи транзитне постачання через територію України.

Магістральний трубопровід – технологічний комплекс, що функціонує як єдина система і до якого входить окремий трубопровід з усіма об'єктами і спорудами, зв'язаними з ним єдиним технологічним процесом, або кілька трубопроводів, якими здійснюються транзитні, міждержавні, міжрегіональні поставки продуктів транспортування споживачам, або інші трубопроводи, спроектовані та збудовані згідно з державними будівельними вимогами щодо магістральних трубопроводів (ст. 1 Закону України “Про трубопровідний транспорт” від 15.05.1996 року).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]