Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_KPU.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

3. Зміст семінарських занять

Змістовий модуль 5.

Поняття та система Особливої частини кримінального права. Кваліфікація злочинів. Злочини проти національної безпеки України. Злочини проти особи та проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина

Семінарське заняття 37

Тема 17. Поняття, значення і система Особливої частини кримінального права України

Питання для усного опитування та дискусії

17.1. Поняття Особливої частини кримінального права України.

17.2. Значення Особливої частини кримінального права України.

17.3. Система, види і зміст норм Особливої частини кримінального права України.

Аудиторна письмова робота

Виконання студентами тестових завдань з питань теми заняття.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: Особлива частина кримінального права, Єдність Особливої та Загальної частин КК України, кримінально-правові норми, система Особливої частини кримінального права України.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Особлива частина Кримінально права – це система норм, що встановлюють, які саме конкретні суспільно-небезпечні діяння (дія чи бездіяльність) є злочинами, та які види покарань і в яких межах можуть бути застосовані до осіб які їх вчинили, а також спеціальні підстави звільнення від відповідальності при позитивній пост кримінальній поведінці. Єдність та нерозривний зв'язок Загальної та Особливої частин КК України полягає у неможливості застосування норм Особливої частини без врахування положень Загальної частини. Під системою Особливої частини кримінального права України розуміють усю сукупність норм, що описує конкретні діяння як злочинні, розташовані законодавцем у певному порядку в КК України. Норми Особливої частини КК України за змістом поділяються на групи: заборонні, роз’яснювальні та заохочувальні (стимулюючі). Заборонні норми – це кримінально-правові норми, яких зафіксовано видові ознаки окремих злочинів та встановлено вид і розмір покарання за їх вчинення. Роз’яснювальні норми містять положення, які сприяють правильному розумінню змісту і однаковому застосуванню заборонних понять. Зміст заохочувальних норм полягає в тому, що за певних умов особа, яка вчинила злочин, звільняється від кримінальної відповідальності з урахуванням її пост кримінальної поведінки.

Семінарське заняття 38

Тема 18. Кваліфікація злочинів

Питання для усного опитування та дискусії

18.1. Поняття та значення кваліфікації злочинів.

18.2. Наукові основи кваліфікації злочинів.

18.3. Кваліфікація попередньої злочинної діяльності та злочинів, що вчиняються у співучасті.

18.4. Особливості кваліфікації множинності злочинів. Кваліфікація злочинів при конкуренції кримінально-правових норм.

Аудиторна письмова робота

Виконання студентами тестових завдань з питань теми заняття. Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: Підстави кримінально-правової кваліфікації, кваліфікація злочинів, кваліфікація попередньої злочинної діяльності, кваліфікація злочинів, що вчиняються у співучасті, кваліфікація множинності злочинів (одиночних злочинів, повторних злочинів, сукупності злочинів, рецедиву злочинів), кваліфікація злочинів при конкуренції кримінально-правових норм.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Кваліфікація злочинів передбачає встановлення і юридичне закріплення відповідності між фактично вчиненими діяннями і юридичним складом злочину, який передбачений нормами кримінального кодексу. Конкуренція кримінально-правових норм являє собою певну специфічну ситуацію, яка виникає при кваліфікації злочинів, коли фактичні обставини містять одночасно декілька юридичних складів відповідних злочинів, але при кваліфікації необхідно інкримінувати особі лише один з них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]