Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_KPU.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Семінарське заняття 57

Тема 29. Злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту

Питання для усного опитування та дискусії

29.6. Порушення правил повітряних польотів – ст. 281 Кримінального кодексу України.

29.7. Аналіз складу злочину “Порушення правил використання повітряного простору” – ст. 282 Кримінального кодексу України.

29.8. Самовільне без нагальної потреби зупинення поїзда – ст. 283 Кримінального кодексу України.

29.9. Кримінально-правова характеристика порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами – ст. 286 Кримінального кодексу України.

29.10.Кримінально-правова характеристика складу злочину, передбаченого ст. 287 Кримінального кодексу України.

Аудиторна письмова робота

Вирішення студентами задач з теми заняття.

Задача №1.Розпиваючи спиртні напої у вагоні-ресторані поїзда Київ-Львів, Кандауров побився об заклад з Власовим, що той побоїться зірвати стоп-кран. Власов не зробив цього, побоючись відповідальності. Однак, Малахов що сидів поруч, та який до цього часу вже випив пляшку горілки, пішов і зірвав стоп-кран. Поїзд, який на той час ішов на великій швидкості, внаслідок цього зійшов з рейків. Кваліфікуйте дії Кандаурова, Власова та Малахова.

Задача №2.Бистров, перебуваючи у нетверезому стані, не маючи бажання йти від станції до себе в село, вирішив зупинити потяг на перегоні стоп-краном. Коли ешелон, йдучи на великій швидкості, порівнявся з селом, де жив Бистров, він зірвав стоп-кран і спинив потяг. Внаслідок різкої непопередженої зупинки та сильного поштовху декілька чоловік отримали серйозні поранення, а один з пасажирів, вдарившись головою, загинув. Кваліфікуйте дії Бистрова.

Задача №3. Чоботарьов керував без довіреності автомобілем “Тойота Королла” при під’їзді до пішохідного переходу, побачивши червоний сигнал світлофора, він не вжив заходів до зниження швидкості й зупинки автомобіля, а продовжував рух. Побачивши Милованову з 4-річною дочкою, які переходили в 28-30 м за пішохідним переходом проїжджу частину вулиці при зеленому сигналі світлофора, Чоботарьов не вжив заходів щодо зупинки транспорту і, не впоравшись з керуванням, наїхав на Милованових. Від одержаних травм дівчинка померла, а Миловановій-старшій було завдано середньої тяжкості тілесних ушкоджень. Кваліфікуйте дії Чоботарьова.

Задача №4. Мухін у стані алкогольного сп'яніння почав переходити проїзну частину на червоне світло в той час, коли по ній рухався транспорт. Водій «ВАЗ-2108» Курінь, намагаючись уникнути наїзду, загальму­вав і повернув кермо вправо. Внаслідок цього автомобіль перекинувся і збив Варварову, що стояла на острівку безпеки. Варваровій було заподіяно тяжкі тілесні ушкодження. Вирішіть питання про відповідальність Мухіна і Куріня.

Варіант – внаслідок наїзду було заподіяно смерть Варваровій та її сину.

Задача №5. Суворов, працівник транспортного підприємства „Ранок”, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, одержав дозвіл на виїзд у рейс від Попова., в результаті якого вчинив наїзд на пішохода Валуєва, спричинивши останньому тривалий розлад здоров’я. Чи підлягають Суворов та Попов кримінальній відповідальності? За яких підстав?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]