Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
151.51 Кб
Скачать

2.2. Дослідження видів надання соціальної підтримки молоді та визначення якості роботи працівників Центру зайнятості.

У Хмельницькому міському центрі зайнятості ми досліджували якість роботи працівників центру, види послуг, здійснення соціальної підтримки щодо безробітної молоді.

Часто молодь задумується над питаннями «Ким бути?», «Що робити?», радиться з педагогами, знайомими, родичами, друзями, адже правильний вибір професії – це запорука успішного майбутнього. Упошуках свого місця в житті допомагає Хмельницький міський Центр зайнятості, саме у центрі можна дізнатись про професії, що актуальні на сучасному ринку праці, а також про нові професії. У центрі зайнятості не просто допоможуть обрати професію до душі, кваліфіковані фахівці запропонують пройти сучасні професіографічні тести, порадять як поєднати покликання, здібності та нахили з потребами ринку праці саме тієї місцевості, де проживає клієнт, набути першу професію.

Головними завданнями Хмельницької служби зайнятості на сучасному етапі є:

  • розвиток активних програм сприяння зайнятості населення;

  • підвищення мотивації безробітних до праці;

  • адресна допомога у працевлаштуванні соціально-незахищених категорій населення;

  • сприяння забезпеченню ефективної зайнятості населення, запобігання безробіттю;

  • запровадження принципово нових партнерських відносин та методів співпраці з роботодавцями у вирішенні проблем на ринку праці;

  • сприяння створенню нових робочих місць та умов для розвитку підприємництва.

За 20 років діяльності Хмельницької обласної служби зайнятості її послугами скористалися 803 тис. громадян, з них: 453 тис. осіб знайшли роботу; 68,0 тис. безробітних пройшли професійне навчання; 137,0 тис. незайнятих громадян взяли участь у громадських роботах.

Можна зазначити, що взагалі впродовж останніх 5 років, незважаючи на нестабільну ситуацію на ринку праці, Хмельницька обласна служба зайнятості, щорічно з врахуванням навіть «кризового» 2009 року забезпечує зростання чисельності незайнятих громадян охоплених активними заходами сприяння зайнятості в середньому на 3,4 %.

До послуг, які надаються в центрі зайнятості відносяться:

  1. Інформування про стан, основні тенденції та процеси на локальному ринку праці.

  2. Інформування роботодавців у відповідності з профілем підприємств про професійно-кваліфікаційний склад осіб, які зареєстровані в центрі зайнятості (далі – ЦЗ).

  3. Інформування роботодавців про осіб, які шукають роботу та мають унікальні (рідкісні) професії, спеціальності або особисті якості, шляхом розміщення відомостей про них (без наведення прізвищ) на спеціальних стендах у секторі по роботі з роботодавцями та на відповідному файлі електронної бази даних ЄІАС.

  4. Інформування про витрати ЦЗ коштів страхового фонду з розкриттям досягнутого ефекту за статтями бюджету.

  5. Вивчення потреб роботодавця та надання допомоги щодо укомплектування підприємств персоналом.

  6. Здійснення на замовлення роботодавця підбору необхідних працівників із використанням психодіагностичних методик: проведення тестування, оцінка та інтерпретація результатів.

  7. Сприяння укомплектуванню кадрами підприємств, організацій, установ шляхом надання дотацій для фінансування частини витрат на оплату праці при прийомі на роботу певних категорій безробітних.

  8. Допомога в оперативному підборі необхідних кадрів шляхом представлення вакансій для потенційних працівників в ході проведення ярмарок вакансій.

  9. Задоволення потреб у робочої силі при виконанні певних видів робіт, які потребують тимчасових працівників.

  10. Професійне навчання безробітних на замовлення роботодавців під конкретні робочі місця як у навчальних закладах, так і безпосередньо на виробництві.

  11. Консультування щодо впровадження певних норм законодавства про працю і зайнятість, державне соціальне страхування на випадок безробіття, в т.ч. при вивільненні працівників.

  12. Надання комплексу спеціальних послуг у розв’язанні проблеми роботи із трудовим колективом в ситуації запланованого вивільнення працівників. З цією метою здійснення превентивних та адаптаційних заходів, спрямованих на підбір роботи, профнавчання, залучення до самозайнятості цих громадян, консультування щодо змісту їх прав і державних гарантій, психологічну адаптацію працівників до початку їх фактичного звільнення.

  13. Забезпечення роботодавця повною інформацією щодо виконання ним обов’язків перед Фондом загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та його прав як страхувальника, здійснення автоматизованого обліку надходження коштів до Фонду.

  14. Сприяння у проведенні роботодавцями співбесід із кандидатами на робочі місця – розробка і забезпечення відповідними рекомендаціями по техніці їх проведення, надання приміщень для зустрічі з кандидатами.

  15. Допомога у підготовці текстів оголошень про вакансії і пошук кадрів для їх розміщення у засобах масової інформації.

  16. Проведення семінарів для керівників підприємств та представників кадрових служб.

  17. Розміщення в центрах зайнятості у Паспортах ПОУ відомостей про підприємства, їх історію, продукцію, що вони випускають, соціально-економічне становище тощо, інформації про вакансії.

  18. Реєстрація трудових договорів та консультації з порядку їх укладання.

  19. Проведення ярмарок вакансій.

  20. Консультування з використання праці іноземців. Консультування з працевлаштування громадян, які потребують соціального захисту і не здатні конкурувати на ринку праці.

  21. Консультування щодо надання послуг з посередництва в працевлаштуванні за кордоном.

Ці послуги надаються державною службою зайнятості безкоштовно.

Центр зайнятості є надійним помічником у пошуку роботи. Якщо людина залишилася без роботи чи бажає змінити роботу, в вирішенні цього питання їй завжди допоможе центр зайнятості. При першому візиті громадянин звертається до диспетчера-консультанта, який пояснює як користуватися інформаційними матеріалами та технічними засобами, що розміщені у центрі зайнятості.

У секторі самостійного пошуку роботи можна самостійно знайти інформацію про вільні робочі місця (розмір заробітної плати, характер та режим роботи, професійні вимоги до кандидатів) та вибрати кращі варіанти свого працевлаштування. А також можна отримати корисну та цікаву інформацію, а саме:

  • здійснити пошук роботи за допомогою інформаційних стендів та татч-скрінів, використовуючи найбільшу в країні базу оперативної інформації про вільні робочі місця та вакантні посади не лише в межах свого міста чи району, але й в інших населених пунктах України;

  • одержати інформацію про актуальні професії на підприємствах свого району, послуги та види продукції, що виробляється, про умови праці та її оплату;

  • ознайомитись з переліком професій, за якими здійснюється професійне навчання за направленням державної служби зайнятості;

  • ознайомитися з переліком вимог щодо знань, навичок та здібностей для володіння конкретною професією;

  • отримати інформацію про навчальні заклади, які здійснюють професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації за професіями, що мають попит на ринку праці;

  • дізнатися про можливості тимчасової зайнятості на громадських та сезонних роботах;

  • ознайомитися з нормативно-правовими документами, що регулюють питання зайнятості та державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Якщо в секторі самостійного пошуку роботи особа не знайшла необхідної інформації, диспетчер спрямує її до спеціаліста з працевлаштування, який допоможе підібрати підходящу роботу з урахуванням її кваліфікаційних характеристик та побажань.

Також, спеціалісти центрів зайнятості:

  • нададуть індивідуальні консультації щодо перспектив працевлаштування;

  • у разі неможливості працевлаштування за фахом допоможуть зорієнтуватися у виборі чи зміні професії;

  • допоможуть оволодіти необхідними навичками щодо результативного пошуку роботи та технікою самопрезентації роботодавцю;

  • запропонують відвідати тематичні або загальні постійно діючі семінари та тренінги;

  • нададуть профінформаційні послуги та індивідуальні консультації з професійної орієнтації.

Професійна орієнтація у державній службі зайнятості спрямована на активізацію дій людини у вирішенні індивідуальних проблем зайнятості та має на меті сприяти громадянам, які звертаються до державної служби зайнятості, в отриманні в оптимально стислі терміни підходящого місця роботи відповідно до їх особистих інтересів, потреб роботодавців та вимог ринку праці.

Спеціалісти з профорієнтації нададуть молоді  необхідну інформацію про стан ринку праці, послуги служби зайнятості, потребу підприємств установ і організацій у кваліфікованих кадрах, перспективи розвитку ринку професій, вимоги до професії, можливості професійного росту і самовдосконалення у процесі трудової діяльності; професійно-консультативну допомогу щодо вибору чи зміни професії, форм професійного навчання та працевлаштування з урахуванням їх психологічних особливостей та можливостей і потреб ринку праці; рекомендації про можливі напрямки професійної діяльності, що найбільше відповідають їх психологічним особливостям; допомогу у самопізнанні, самооцінці та адаптації до реальних життєвих умов, подоланні кризових ситуацій.

Допоможуть:

- визначити ступінь їх професійної придатності до конкретної професії;

- розробити індивідуальну програму, що сприяє їх професійному становленню, формуванню відповідних професійних якостей;

- вирішити проблеми, що негативно впливають на їх професійне становлення та розвиток професійної кар’єри;

- набути впевненості в собі;

- виявити нахили, здібності, об’єктивно оцінити свої особистісні якості, вивчити самого себе;

Звернувшись до центрів зайнятості громадяни мають можливість отримати профінформаційні та профконсультаційні послуги, взяти участь професійному відборі на замовлення роботодавця.

Участь у групових консультаціях, семінарах та тренінгах надає можливість особам ознайомитися зі станом ринку праці, особливостями працевлаштування, законодавством про зайнятість, змістом професій, шляхами й можливостями професійного навчання, відкриття власної справи, оволодіти методами пошуку роботи, підготовки та проведення співбесід  з  роботодавцями тощо.

З метою допомоги особі у виборі нової професії та профілю професійного навчання проводяться індивідуальні профконсультації. За згодою клієнта проводиться профдіагностична консультація із застосуванням сучасних методів тестування з метою визначення професійно-важливих якостей

Чітке уявлення про себе та свої можливості допоможе уникнути багатьох помилок, що можуть статися під час вибору напряму трудової діяльності, професії та планування професійної кар’єри.

Державна служба зайнятості надає різноманітні кадрові послуги роботодавцям.

Одним із напрямів роботи служби зайнятості з роботодавцями є спектр послуг з організації та проведення професійного відбору необхідних працівників відповідно до особливостей певного виробництва, вимог роботодавця.

Проведення професійного відбору обумовлене необхідністю отримання прогностичної оцінки відповідності наявних професійних і індивідуальних особливостей людини вимогам певної професійної діяльності або профнавчання.

При діагностуванні визначаються наступні професійно-важливі якості людини: швидкість реакції, особливості уваги, стабільність емоційних процесів, сила та витривалість нервової системи, а також ділові якості, що визначаються роботодавцем.

Для допомоги роботодавцям у підборі кваліфікованих кадрів служба зайнятості також організує проведення персональних зустрічей з претендентами на вакантні посади.

Якщо роботодавцю необхідно у короткий термін підібрати кадри, центри зайнятості організують та проведуть міні-ярмарки вакансій, презентації професій та підприємств, де роботодавець має можливість особисто підібрати працівників на вакантні посади.

З метою популяризації серед молоді  робітничих професій та мотивації на вибір професій, що актуальні на ринку праці, центри зайнятості організовують для випускників шкіл профорієнтаційні екскурсії на ринкоутворюючі підприємства.

У центрі зайнятості також можна скористатися інтернет – послугами. Щодня у пошуках роботи до порталу звертаються громадяни. Кожен третій шукач роботи знаходить для себе підходящі вакансії, адже загальнодержавна база даних налічує понад 200 тис. пропозицій роботи.

Переглянути актуальні вакансії по всій країні можна за допомогою сервісу,а також можна залишити своє резюме у рубриці «Робота» (підрубрика «Заповнити резюме»). Роботодавці всієї країни матимуть можливість ознайомитись з професійними якостями і навичками, в тому числі через засоби автоматизованої електронної розсилки інформації, що здійснює державна служба зайнятості.

У рубриці „Корисні Веб-джерела” представлено перелік популярних українських і закордонних Інтернет-сайтів з пошуку роботи. Якщо громадяни прагнуть підвищити кваліфікацію чи здійснити професійне навчання за направленням служби зайнятості, а також прагнуть спробувати себе у підприємницькій діяльності або отримати іншу корисну інформацію щодо працевлаштування, тоді у нагоді стане рубрика «Послуги населенню».

Всі найсвіжіші новини можна отримати завітавши до рубрики «Інформація про державну службу зайнятості» (підрубрика «Діяльність ДСЗ»). Якщо звернутись до сервісу «Підписка» і зареєструєтесь на розсилку найсвіжіших новин то на електронну адресу оперативно надходитиме інформація про новини, заходи, нововведення у наданні послуг державною службою зайнятості.

Ознайомитись з законодавством про зайнятість та соціальне страхування громадяни можуть у рубриці «Нормативно-правова база», в якому представлено добірку чинних нормативно-правових документів. У разі, коли необхідно отримати відповідь на актуальне питання щодо соціальних послуг, які надає служба зайнятості, можна переглянути рубрику „Консультації фахівців”. Тут представлені популярні запитання і відповіді, можна дізнатись багато корисної інформації.

Отже, в центрі зайнятості молодь може отримати такі види послуг, як:

- Консультування щодо гарантій держави в сфері зайнятості неповнолітньої молоді.

- Сприяння у підборі підходящої роботи, працевлаштування відповідно до професійної підготовки, освіти та потреб ринку праці, у тому числі на заброньовані робочі місця та шляхом надання дотацій роботодавцям.

- Консультацію з професійної орієнтації.

- Профтестування щодо підбору підходящої роботи.

- Професійне навчання, перепідготовка та підвищення кваліфікації у відповідності з потребами ринку праці за направленням служби зайнятості.

- Участь в оплачуваних громадських роботах.

- Сприяння у започаткуванні власної справи.

Для розширення можливостей працевлаштування молоді державна служба зайнятості проводить такі заходи, як:

ярмарки вакансій, де молодь може запропонувати свої професійно-кваліфікаційні характеристики багатьом роботодавцям;

дні кар’єри, де є можливість ознайомитись з перспективами зайнятості за конкретною професією, визначите напрями особистого кар’єрного зростання;

дні профорієнтації, де можна ознайомитись з переліком та основними характеристиками професій, що мають попит на ринку праці, основними вимогами роботодавців до претендентів на роботу та пройти тестування з метою самовизначення у світі професій;

дні відкритих дверей центрів зайнятості, де можна детально ознайомитись з послугами, що надає державна служба зайнятості.

Разом з тим, послуги державної служби зайнятості з пошуку роботи сьогодні доступні всім шукачам роботи в режимі on-line. Отримати консультацію й підібрати роботу можна за допомогою безкоштовного телефонного сервісу.

Тобто ми бачимо що працівники якісно виконують свою роботу, піклуються про безробітних громадян. З працівниками центру зайнятості ми провели тестування на визначення комунікативних та організаторських здібностей, на визначення лояльності до компанії, а також провели тестування на визначення ступеня дратівливості.

Методика комунікативних і організаторських здібностей була запропонована Б. А. Федоришином. Вона використовується в психолого - педагогічній практиці досить давно, відома як складова комплексної діагностики професійно – важливих якостей.

Методика розроблена для діагностики потенційних можливостей людей в розвитку їх комунікативних і організаторських здібностей ( вміння чітко і швидко встановлювати ділові і товариські контакти з людьми, прагнення розширювати ці контакти, участь в групових заходах, вміння впливати на людей, прагнення проявляти ініціативу). Вона базується на принципі відображення і оцінки досліджуваним деяких особливостей своєї поведінки в різних ситуаціях (які знайомі досліджуваному за його особистим досвідом). Відповіді досліджуваного будуються на основі самоаналізу досвіду своєї поведінки в той чи іншій ситуації.

В професіях, які за своїм змістом зв’язані з активними взаємодіями людини з іншими людьми, в якості стрижнів виступають комунікативні і організаторські здібності, без яких не може бути забезпечений успіх в роботі. Головний зміст діяльності робітників таких професій – управління колективами, навчання, виховання, культурно-просвітнє і побутове обслуговування людей і т.д.

Методика КОЗ базується на принципі відображення і оцінці досліджуваним деяких особливостей своєї поведінки в різних ситуаціях. Вибрані ситуації, знайомі досліджуваному за його особистим досвідом. Тому оцінка ситуації і поведінки в її умовах заснована на відображення досліджуваним своєї реальної поведінки і реального, пережитого за досвідом відношення. Виходячи з цього принципу створений проективний опитувальник, який дозволяє виявити стійкі показники  комунікативних і організаторських здібностей. Особливістю проективного методу є те, що досліджуваний ніби проектує свій стан, особливості своєї поведінки в ситуацію, яку пропонує дослідник. Можливості виявлення комунікативних і організаторських здібностей закладені в відповідних групах запитань, сукупність яких представлена в «Листі запитань». Спектр запитань в ньому настільки широкий, що за результатами відповідей досліджуваного з’являється можливість виявити якісні особливості його комунікативних і організаторських нахилів.

Методика містить 40 запитань, на кожний з яких досліджуваний повинен дати відповідь «так» або «ні». Час виконання методики 10-15 хвилин. Для проведення тесту необхідно підготувати опитувальник КОЗ і бланк для відповідей. Експеримент може проводитися як індивідуально, так і в групі. Досліджуваним роздають бланки для відповідей і зачитують інструкцію (див. Додаток 1.)

Тест на визначення дратівливості допомагає оцінити ступінь дратівливості, нервозності, запальності та здатності контролювати ці якості. Тест містить 16 запитань, на кожне з яких досліджуваний повинен дати відповідь :   "так, безумовно", "так, але не дуже" чи "ні, за жодних обставин" (див. Додаток 2.)

Канадський лікар Ганс Сельє писав: "Ми не можемо уникнути стресу, але можемо його використовувати, якщо краще дізнаємося його механізми і виробимо адекватну філософію життя".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]