Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
4.48 Mб
Скачать

2.1. Робоче місце №1. Індетифікація транспортного засобу, контроль технічного стану шин та коліс.

На даному робочому місці відбувається індетифікація ТЗ та огляд стану шин та коліс. Критерієм для контролю стану шин є висота протектора шин що повинна бути не менше ніж: для ДТЗ категорій М1 та N1 – 1,6 мм; М2 та М3 – 2,0 мм; N2 та N3 – 1,0 мм; О – ті самі значення що і для тягачів.

Також шини не повинні мати місцевих пошкоджень (проколи, порізи), що оголюють корд, а також місцевих відшарувань протектора. Не допускається наявність сторонніх предметів між здвоєними колесами ДТЗ.

2.2. Робоче місце №2. Контроль параметрів відпрацьованих газів транспортного засобу.

На даному робочому місці проводиться:

  • перевірка вмісту СО, СН, у легкових автомобілях;

  • перевірка рівня димності відпрацьованих газів на вантажних автомобілях.

2.3. Робоче місце №3. Контроль ефективності гальмування стендовим випробуванням.

На даному робочому місці відбувається перевірка ефективності робочої, стоянкової та допоміжної гальмівної системи за допомогою стенду.

Критеріями ефективності гальмування робочої гальмівної системи (РГС) є значення загальної питомої гальмівної системи і тривалості спрацювання гальмівної системи на стенді, а для ДТЗ категорії О з інерційною РГС – тільки величина загальної питомої гальмівної сили.

Критерієм ефективності гальмування стоянкової гальмівної системи є значення загальної питомої гальмівної сили.

2.4. Робоче місце №4. Контроль ступеню світлопропускання та технічного стану склоочисників та склоомивачів.

На даному робочому місці проводиться перевірка світлопропускної здатності скла як лобового так і бічних. Пропускна здатність переднього скла повинна складати не менше 75%, інших не менше 70%.

При перевірці склоочисників береться до уваги частота переміщення щіток по мокрому склу на максимальній швидкості, вона повинна складати не менше ніж 35 подвійних ходів за хвилину.

2.5. Робоче місце №5. Контроль технічного стану рульового керування.

На даному робочому відбувається перевірка рульового керування транспортного засобу. Не повинно бути переміщення вузлів та деталей рульового керування відносно один одного або опорної поверхні; пошкодження та деформація деталей рульового керування, що визначаються візуально; самовільний поворот рульового колеса .

Критерієм для контролю технічного стану рульового керування є значення сумарного кутового зазору та максимального зусилля на рульовому колесі.

Значення сумарного кутового зазору в рульовому керуванні повинно визначатися як сума кутів повороту в протилежних напрямках. При цьому різниця цих кутів не повинна перевищувати 20% значення більшого з них.

2.6. Робоче місце №6. Контроль зовнішніх світлових приладів.

На цьому робочому місці проводиться перевірка технічного стану та роботи зовнішніх приладів, а саме фари ближнього та дальнього світла, протитуманні фари та світлові сигнальні вогні.

Критеріями контролю технічного стану фар типу світлорозподілу С (НС) і СR (HCR), що працюють в режимі «ближнє світло», є:

  • розташування світлотіньової межі на контрольному екрані;

  • сила світла у контрольних точках екрану.

Критеріями для контролю технічного стану фар типу світлорозподілу R (HR) та CR (HCR), які працюють в режимі «дальнє світло», є:

  • розташування центру найяскравішої частини світлового пучка на контрольному екрані;

  • сила світла в центрі найяскравішої частини світлового пучка.

Критерієм оцінки технічного стану протитуманних фар та світлових сигнальних вогнів є сила світла.

2.7. Робоче місце №7. Контроль зовнішнього шуму нерухомого ТЗ.

На даному робочому місці відбувається перевірка рівню шуму нерухомого транспортного засобу за допомогою шумоміра. Дані випробовування проводять з метою отримання даних, необхідних для контролю шуму автомобілів в умовах експлуатації.