Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
720.38 Кб
Скачать

Література.

Основна література 1-9, додаткова література 37, 40, 68, 86, 135, 137, 169, 185.

Тема № 7. Об’єктивна сторона злочину.

Практичне заняття № 1

Тема: Поняття та ознаки об’єктивної сторони злочину

Кількість годин - 2.

Навчальні питання:

1. Поняття та значення об’єктивної сторони злочину. Її ознаки.

2. Кримінально-правова дія або бездіяльність: поняття та значення.

3. Суспільно небезпечні наслідки: поняття, види та значення.

Загальні рекомендації по вивченню теми

При відповіді на перше питання теми, необхідно визначити та розкрити зміст об’єктивної сторони злочину. А також вказати в чому полягає значення об'єктивної сторони злочину.

Далі слід показати, які ознаки характеризують об’єктивну сторону складу злочину, і на цій підставі навести існуючу у науковій та навчальній літературі класифікацію цих ознак на обов’язкові (необхідні) та факультативні (необов’язкові). При цьому треба пам’ятати, що в кримінально-правовій літературі це питання вирішується неоднаково. Необхідно визначити своє ставлення до цієї проблеми та показати, яке значення має об’єктивна сторона злочину для кваліфікації злочинів та відмінності одних злочинів від інших тощо.

Розглядаючи друге питання про поняття діяння як свідомої, вольової, суспільно-небезпечної та протиправної поведінки людини, яке може виявлятися у двох формах: дії чи бездіяльності, необхідно розкрити всі ці ознаки. Особливу увагу необхідно приділити характеристиці умов відповідальності за злочинну бездіяльність. Тут потрібно висвітлити питання про обставини, які впливають на вольовий характер діяння (непереборна сила, фізичний та психічний примус), з’ясувати їх значення для вирішення питання про об’єктивну сторону.

Щодо суспільно небезпечних наслідків злочину, які розглядаються в третьому питанні – слід зазначити, що найважливіша соціальна властивість злочину — його суспільна небезпечність — полягає в тому, що діяння (дія або бездіяльність) посягає на суспільні відносини, охоронювані кримінальним законом, викликає в них певні негативні зміни (шкода, збиток). Необхідно вказати види суспільно-небезпечних наслідків, залежно від характеру і обсягу шкоди, заподіяної діянням об'єкту.

Також визначити в чому полягає значення суспільно - небезпечних наслідків для конструювання об'єктивної сторони складу злочину

На конкретних прикладах треба продемонструвати, що в одних статтях Особливої частини КК України суспільно наслідки вказуються як обов’язкова ознака об’єктивної сторони, а в інших – ні. Виходячи з такої конструкції складів злочину, необхідно пояснити їх поділ на матеріальні, формальні та усічені та вказати практичне значення такого поділу.

При розгляді кожного питання теми студент повинен доповісти рішення практичних завдань, які завчасно призначив викладач. Це рішення повинно бути проаналізоване відповідно до чинного законодавства та практики його застосування, і викладене письмово у зошиті для семінарських і практичних занять.

Література.

Основна література 1-9, додаткова література 81, 84, 98, 101, 115, 119, 125, 146, 172, 175, 202, 217, 218.