Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
720.38 Кб
Скачать

Література.

Основна література – 1-9; додаткова література – 6, 8, 10, 21, 35, 75, 107, 120, 140, 153, 155, 160, 168, 191 197, 199.

Тема №4. Злочин та його види.

Практичне заняття

Тема: Поняття, ознаки та класифікація злочинів

Кількість годин -2 г.

Навчальні питання:

1. Види визначень поняття злочину.

2. Поняття та ознаки злочину.

3. Значення ч. 2 ст. 11 КК України для визначення поняття злочину.

4. Класифікація злочинів та її значення.

Загальні рекомендації по вивченню теми

При вивченні цієї теми необхідно приділити увагу соціально-правовій характеристиці злочину як одному з негативних проявів людської діяльності. Історично склалось декілька дефініцій поняття злочину: формальна (нормативна), матеріальна (соціальна), формально-матеріальна, кожну з яких необхідно проаналізувати окремо.

В історії кримінального права поняття злочину визначалося по-різному. Залежно від того, чому надавалось більшого значення — соціальній чи правовій характеристиці злочину, — можна виокремити три визначення цього поняття: формальне, матеріальне і формально-матеріальне.

При вивченні другого питання студентам варто знати, що у чинному кримінальному законодавстві поняття злочину міститься у ст.11 КК України. При ознайомленні зі ст. 11 КК України необхідно виділити та проаналізувати ознаки злочину .

При розкритті такої ознаки злочину, як суспільна небезпечність необхідно звернути увагу на такі поняття, як характер і ступінь суспільної небезпеки, їх відмінності та особливості. При розкритті протиправності слід звернути увагу на суттєвість цієї ознаки, а саме те, що конкретне суспільно-небезпечне діяння визнається злочином лише у тому випадку, якщо воно передбачене як злочин чинним кримінальним законом. Аналізуючи ознаки караності слід пам’ятати, що в діючому КК ця ознака закріплення не знайшла. Крім цього треба звернути увагу на те, що діюче законодавство в окремих випадках передбачає можливість звільнення особи, яка скоїла злочин, від кримінальної відповідальності та покарання.

Розглядаючи ознаку винності слід мати на увазі психічне відношення особи до діяння, яке вона скоює, та у якій формі воно може проявлятися.

Вчинення злочину суб’єктом злочину, як останню ознаку злочину, слід віднести до уточнюючих ознак. При цьому слід пам’ятати, що наявність суб’єкта злочину є обов’язковою ознакою складу злочину.

Вивчаючи третє питання плану студенти повинні розуміти, що закріпивши знання відносно поняття злочину необхідно уважно ознайомитися зі ч.2 ст. 11 КК, яка містить поняття малозначності діяння.

Вивчаючи четверте питання студентам слід розуміти, що класифікувати злочини можливо за різними підставами, але в кодексі закріплена класифікація тільки відповідно до тяжкості злочину. Необхідно засвоїти, які можуть бути правові наслідки визнання злочину тяжким.

При розгляді кожного питання теми студент повинен доповісти рішення практичних завдань, які завчасно призначив викладач. Це рішення повинно бути проаналізоване відповідно до чинного законодавства та практики його застосування, і викладене письмово у зошиті для семінарських і практичних занять.