Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки КМИ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
6.17 Mб
Скачать
    1. Вивчення маршруту між мережними з’єднаннями за допомогою утиліти tracert.

Tracert-це утиліта трасування маршруту. Вона використовує поле TTL (time-to-live, час життя) пакета IP і повідомлення про помилки ICMP для визначення маршруту від одного хоста до іншого.

Утиліта tracert може бути більш змістовною і зручною, ніж ping, особливо в тих випадках, коли віддалений хост недосяжний. За допомогою неї можна визначити район проблем зі зв'язком (у Internet-провайдера, в опорній мережі, в мережі віддаленого хоста) по тому, наскільки далеко буде відстежено маршрут. Якщо виникли проблеми, то утиліта виводить на екран зірочки (*), або повідомлення типу «Destination net unreachable», «Destination host unreachable», «Request time out», «Time Exeeded».

Утиліта tracert працює наступним чином: відсилаю по 3 пробних луна-пакета на кожен хост, через який проходить маршрут до віддаленого хоста. На екран при цьому виводиться час очікування відповіді на кожен пакет (Його можна змінити за допомогою параметра-w). Пакети надсилаються з різними величинами часу життя. Кожен маршрутизатор, що зустрічається по дорозі, перед перенаправленням пакета зменшує величину TTL на одиницю. Таким чином, час життя є лічильником точок проміжної доставки (хопов). Коли час життя пакета досягне нуля, передбачається, що маршрутизатор пошле в комп'ютер-джерело повідомлення ICMP "Time Exeeded" (Час минув). Маршрут визначається шляхом посилка перших луна-пакета з TTL = 1. Потім TTL збільшується на 1 у кожному наступному пакеті до тих пір, поки пакет не досягне віддаленого хоста, або буде досягнута максимально можлива величина TTL (за замовчуванням 30, задається за допомогою параметра-h).

Маршрут визначається шляхом вивчення повідомлень ICMP, які надсилаються назад проміжними маршрутизаторами. Примітка: деякі маршрутизатори просто мовчки знищують пакети з вичерпаним TTL і не буде видно утиліті tracert.

Синтаксис:    tracert [-d] [-h maximum_hops] [-j host-list] [-w timeout] імя_целевого_хоста

Параметри:

-D вказує, що не потрібно розпізнавати адреси для імен хостів;

-H maximum_hops вказує максимальне число хопов для того, щоб шукати мету;

-J host-list вказує нежорстку статичну маршрутизацію відповідно до host-list;

-W timeout вказує, що потрібно очікувати відповідь на кожен луна-пакет задане число мсек.

    1. Утиліта arp.

Основна задача протоколу ARP - трансляція IP-адрес у відповідні локальні адреси. Для цього ARP-протокол використовує інформацію з ARP-таблиці (ARP-кешу). Якщо необхідний запис в таблиці не знайдена, то протокол ARP відправляє широкомовний запит до всіх комп'ютерів локальної підмережі, намагаючись знайти власника даного IP-адреси. У кеші можуть міститися два типи записів: статичні і динамічні. Статичні записи вводяться вручну і зберігаються в кеші постійно. Динамічні записи поміщаються в кеш в результаті виконання широкомовних запитів. Для них існує поняття часу життя. Якщо протягом певного часу (за замовчуванням 2 ​​хв.) Запис не була затребувана, то вона видаляється з кеша.

Синтаксис:

arp [-s inet_addr eth_addr] | [-d inet_addr] | [-a]

Параметри:

-sзанесенняв кеш статичних записів;

-dвилученняз кеша записівдляпевноїIP-адреси;

-aпереглядвмістукеша для всіхмерених адаптерів локального комп’ютера;

inet_addr - IP-адреса;

eth_addr - MAC-адреса.