Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки КМИ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
6.17 Mб
Скачать

2.2. Google

Лідер пошукових машин Інтернету, Google займає більше 70% світового ринку. Зараз служба реєструє щодня близько 50 млн пошукових запитів та індексує більше восьми мільярдів веб-сторінок. Google може

Рис. 1. Домашня сторінка пошукового сервера Google

знаходити інформацію на 105 мовах. Інтерфейс Google містить досить складну мову запитів, що дозволяє обмежити область пошуку окремими доменами, мовами, типами файлів і т.д. Для простого пошуку слід набрати потрібне слово (або словосполучення) і натиснути кнопку Пошук в Google (рис. 1). У результаті з'явиться список посилань на знайдені веб-ресурси з їх коротким описом і виділенням ключових слів.

У верхній частині даної сторінки буде відображено кількість знайдених веб-ресурсів і час, витрачений на пошук.

Рис. 2. Перша сторінка результатів пошуку на сервері Google

Щоб відкрити той чи інший знайдений веб-ресурс, який, на вашу думку, може бути корисним, слід клацнути по відповідній посиланням у списку. У нижній частині вікна розташована область Сторінка результатів, яка дозволяє, використовуючи натискання відповідної цифри (2, 3, ...), перейти на інші сторінки зі списком посилань на знайдені веб-сторінки (рис. 2).

Як правило, найбільш прийнятні результати пошуку містяться лише на перших декількох сторінках зі списками посилань на веб-сайти, тому що на них розміщуються ресурси, які включають всі запитувані ключові слова. Щоб вказати більш точні критерії пошуку, необхідно клацнути по пункту Розширений пошук (знаходиться праворуч від кнопки Пошук). В результаті відкриється сторінка (рис. 3), на якій можна вказати точну фразу, будь шукане слово, відсутнє слово, потрібну мову шуканих веб-сторінок, режим пошуку схожих сторінок, кількість показаних результатів на одній сторінці і ін. Пункт Налаштування (поруч із пунктом Розширений пошук) активує сторінку, в якій можна вибрати мову для підказок і повідомлень Google, мову сторінок, пошук яких проводиться (за замовчуванням шукаються веб-сторінки з будь-якою мовою), кількість знайдених сайтів на одній сторінці результатів (по умовчанням цей параметр дорівнює 10). Щоб зафіксувати виконані зміни параметрів, треба натиснути кнопку Зберегти параметри у правому нижньому кутку сторінки.

Рис. 3. Вид вікна налаштування параметрів пошуку в Google

2.3. Yandex

За своєю реалізації цей популярний сервер має багато спільного з англомовною системою Yahoo! На головній сторінці сервера розташовані посилання на найбільш популярні пошукові категорії: Робота, Розваги, Спорт і т.п. (рис. 4). Під назвою категорії вказується її вміст, причому відкрити

Рис 4. Фрагмент головної сторінки пошукового сервера Yandex

відповідну підкатегорію обраного розділу можна простим клацанням на ній. При цьому під логотипом Яndex буде виведений повний шлях до підкатегорії, починаючи з головної сторінки. Кожен проміжний рівень структури доступний за окремою посиланням. Праворуч від логотипу знаходиться Пошукова форма. Пошук в каталозі реалізований таким чином, що в результаті пошуку можуть бути знайдені як окремі сайти, так і рубрики. У разі успішного пошуку виводяться URL, назва, опис, ключові слова.

Посилання, помічені символом @, приведуть в підкатегорії, структурно входять в інші розділи, але містять близьку за змістом інформацію. Якщо ви добре уявляєте, в якій рубриці містяться цікавлять ресурси, краще перейти в потрібну підкатегорію, скориставшись будь-яким з коштів, що надаються навігації по каталогу. В іншому випадку можна шукати їх в повному списку. Каталог організований таким чином, що всі сайти, що містяться на нижніх рівнях структури, представлені також в рубриках. Показуваний в каталозі список ресурсів впорядкований в алфавітному порядку, але, вибравши відповідну сортування: За часом додати або За переходах, можна переглянути їх по порядку додавання в каталог, починаючи з «найсвіжіших», або в залежності від популярності серед відвідувачів каталогу. Посилання з назвою сайту відкриває в окремому вікні його зареєстровану в цiй рубрицi сторінку. Позначки RUS і ENG означають наявність на сайті сторінок російською та англійською мовами відповідно.