Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки КМИ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
6.17 Mб
Скачать

Практичне заняття № 3

Тема:: засоби аудіо- та відео спілкування в Інтернет.

Мета: навчитися встановлювати, налаштовувати та використовувати Інтернет пейджер ICQ та програму Інтернет телефонії Skype.

  1. Підготовка до заняття:

    1. Вивчити теоретичний матеріал (теоретична частина цих рекомендацій, Інтернет).

    2. Підготувати звіт по роботі.

  1. Теоретична частина

2.1. Интернет-пейджер icq.

ICQ - це найпопулярніший інтернет-пейджер, за допомогою якого ви можете спілкуватися зі своїми друзями, не відходячи від комп'ютера. Існують різні версії програми як для комп'ютера, так і для мобільних телефонів і комунікаторів.

      1. Загальні відомості.

Програма ICQ була розроблена компанією Mirabilis LTD. У ICQ користувачі, попередньо зареєструвавшись і отримавши свій персональний номер (UIN), можуть спілкуватися як в режимі онлайн, так і в режимі офлайн. Програма дозволяє шукати користувача за номером (UIN), імені, псевдоніму(NickName), віку, інтересам і т.д. ICQ має велику мережу своїх серверів, що підвищує швидкість передачі повідомлень. Ще одна особливість програми полягає в тому, що вона підтримує ряд зовнішніх інтернет-додатків, тобто інтернет-телефонію, мережеві ігри, пошту і т.д. «Аська», як ласкаво її іменують користувачі, дуже проста і зручна у використанні. Кількість зареєстрованих акаунтів обчислюється сотнями мільйонів. При обміні повідомленнями в режимі онлайн ICQ з'єднує комп'ютери користувачів безпосередньо, без використання проміжних серверів. А значить, спілкування відбувається в реальному часі. Програма дозволяє обмінюватися не тільки повідомленнями, а й будь-якими файлами, а також спілкуватися за допомогою мікрофону і веб-камери. Навіть якщо співрозмовник не підключений до мережі, йому можна надіслати текстове повідомлення - воно буде зберігатися на сервері і адресат отримає його при виході в мережу. Установка і реєстрація. Для запуску програми її потрібно встановити на свій комп'ютер, попередньо скачавши інсталяційний архів за адресою icq.com/download. Встановлюється програма досить просто. На першому кроці з'явиться екранна форма (рис. 3.1), на якій представлені загальні відомості про встановлювану програму. Можна змінити шлях, яким буде виконана інсталяція.

Рис. 3.2. Перший крок установки ICQ.

Для того щоб змінити назву папки або весь шлях для установки, скористайтеся кнопкою Изменить.

Після натискання кнопки Далі з'явиться екранна форма з ліцензіонною угодою. Потім відбудеться розпакування файлів, їх копіювання в папку установки, і після цього можна буде вважати, що програма встановлена. Однак це ще не все. Для роботи з програмою необхідно зареєструватися. Процес реєстрації запускається при натисненні на кнопку Новичок? Зарегестрируйтесь. Спочатку з'явиться ліцензійна угода, а після натискання кнопки Далее - екранна форма (рис. 3.2), в якій необхідно вказати інформацію про своє ім'я, псевдонім (Nickname), адресу електронної пошти і паролі доступу. Останній є обов'язковим атрибутом і потрібен для того, щоб ваш UIN не змогла використати інша людина.

Рис. 3.2. Форма введення первинних даних користувача ICQ

На цій екранній формі вводиться додаткова інформація про користувача: стать, дата народження, країна та місто проживання, мови, на яких користувач може спілкуватися, і т.п. Після цього відбувається процес реєстрації нового користувача. При цьому ви отримуєте свій UIN і можете вказати режим роботи ICQ, коли інші користувачі можуть з вами спілкуватися або безперешкодно, не вимагаючи дозволу (авторизації), або тільки після авторизації з вашого боку. На думку авторів, останній режим більш кращий. На останньому кроці реєстрації вам буде запропоновано скористатися додатковими сервісами ICQ. Після цього відбудеться запуск програми, де необхідно буде ввести свій пароль (рис. 3.3). Разом з UIN для вас буде створена персональна веб-сторінка www.icq.com/<ваш_UIN>, з якою можна надіслати повідомлення, навіть не маючи встановленої на комп'ютері ICQ.

Рис. 3.3. Авторизація при запуску ICQ.

Для комфортної роботи слід трохи налаштувати програму. Коли ви перебуваєте в режимі он-лайн, в області повідомлень (праворуч внизу на панелі завдань) ICQ покаже значок зеленого кольору (рис. 3.4а). Якщо ж ви деякий час на комп'ютері не працюєте, значок зміниться і стане таким, як це показано на рис. 3.4б.

а) б)

Рис. 3.4. Системний значок ICQ: а - режим онлайн; б - режим офлайн.

Для роботи ICQ використовує спеціальні сервери. Можна додати альтернативні сервери ICQ, щоб програма працювала швидше - адже головний сервер часто буває дуже перевантажений. Тому у властивостях ICQ можна вказати такі сервери: icq3.mirabilis.com, icq4.mirabilis.com, icq5.mirabilis.com.