Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
trudove_pravo_seminari.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
726.53 Кб
Скачать

Тема 7. Міжнародно-правове регулювання праці (2 години)

Ключові слова:Міжнародна організація праці, міжнародно-правове регулювання праці, працівники-мігранти.

Метою вивчення даної теми є ознайомлення студентів з основами міжнародно-правового регулювання праці. насамперед увагу студентів слід зосередити на вивченні нормотворчої діяльності ООН в галузі створення світових стандартів правового регулювання трудових прав людини і громадянина.

Доцільно зосередити увагу на вивченні структури і характеристиці діяльності Міжнародної організації праці (МОП). як спеціалізованого органу ООН діяльність якого спрямована на покращення умов праці працюючих.

Необхідно розглянути основні міжнародно-правові акти, що регулюють права людини в галузі праці. а саме: Загальна декларація прав людини, Європейська конвенція про права людини, Європейська соціальна хартія, міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права людини. Доцільно приділити увагу розгляду двосторонніх договорів України з іншими державами стосовно питань працевлаштування і соціального захисту громадян України за кордоном та трудових прав іноземців в Україні.

Після вивчення цієї теми студенти повинні вміти вирішувати практичні ситуації та завдання.

План

  1. Поняття міжнародно-правового регулювання праці, його суб’єкти.

  2. Джерела міжнародно-правового регулювання праці.

  3. Міжнародна організація праці, її структура, основні напрями діяльності.

  4. Конвенції і рекомендації міжнародної організації праці.

  5. Двосторонні договори України про працевлаштування і соціальний захист працівників.

6.Трудові права громадян України за кордоном, трудові права іноземців в Україні.

Контрольні запитання і завдання:

  1. Дайте поняття і назвіть суб’єкти міжнародно-правового регулювання праці.

  2. Охарактеризуйте основні джерела міжнародно-правового регулювання праці.

  3. Охарактеризуйте значення рекомендацій і конвенцій Міжнародної організації праці.

  4. Дайте загальну характеристику міжнародно-правового регулювання актами МОП з питань зайнятості; умов праці; охорони праці.

  5. Декларація МОП про основні принципи і права у сфері праці: зміст і значення.

  6. Співвідношення міжнародно-правових норм і законодавства про працю України.

  7. Вплив міжнародного та європейського трудового права на розвиток трудового права України.

Завдання №26

Керівник управління районної державної адміністрації звернувся до юрисконсульта з питанням про правомірність залучення його до роботи у вихідні дні відповідно до ст.20 ЗУ “Про державну службу”. Він зазначив, що на його думку, порушуються Конвенція МОП №29 про примусову чи обов’язкову працю та Конвенція МОП №111 про дискримінацію в галузі праці і занять.

Яку відповідь повинен дати юрисконсульт?

Завдання №27

Гр. Панов звернувся до суду з заявою про стягнення підвищеної оплати за кожний час надурочної роботи. У заяві він зазначив, що Конвенція МОП №47 про скорочення робочого часу до сорока годин на тиждень ратифікована 9 червня 1956р., а він з 1980 до 1993 року на підставі діючого у цей період законодавства 41 годину на тиждень.

Яке рішення повинен прийняти суд7

Завдання №28

Лещенко який отримує заробітну плату нижче встановленого прожиткового мінімуму, звернувся до суду з заявою про стягнення заробітної плати у розмірі прожиткового мінімуму. У позовній заяві він посилався на ст.23 Загальної декларації прав людини та ст.7 Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права, які гарантують отримання справедливої винагороди за працю, що забезпечує достойне існування людини.

Чи повинен суд керуватися вказаними міжнародними актами?

Яке рішення винесе суд?

Завдання №29.

У газету “” Юридична практика” надійшов лист від машиніста локомотива який працює і заочно навчається. Він запитує, чи є правомірним позбавити машиніста права керування локомотивом з наданням роботи помічника машиніста строком на один рік у порядку дисциплінарного стягнення. На його думку таке переведення є примусовою працею, що суперечить положенням Конституції України, Конвенції МОП №29 про примусову чи обов’язкову працю, ст. 31 КЗпП.

Підготуйте аргументовану відповідь на лист.

Завдання №30.

Нормувальниця Грінченко поступила на навчання до Міжрегіональної академії управління персоналом, за час навчання вона довідалася що є рекомендація МОП 1974р. про оплачувані навчальні відпустки , п.6 ст.20 де зазначено: що тим хто вчиться повинна виплачуватися фінансова допомога для відшкодування великих додаткових затрат, що пов’язані з освітою та підготовкою.

Чи повинна адміністрація підприємства де працює Грінченко відшкодувати їй витрати на навчання що виплачуються нею. Надайте консультацію з цього питання.

Теми наукових доповідей:

  1. Міжнародно-правове регулювання праці та його джерела.

  2. Міжнародна організація праці, її структура, основні напрями діяльності.

  3. Всесвітні міжнародні стандарти прав людини в галузі праці.

  4. Європейська соціальна хартія – джерело соціальних стандартів у сфері праці.

  5. Європейські міжнародні стандарти праці.

  6. Роль МОП в регулювання трудових правовідносин в зарубіжних країнах.

Нормативно-правові акти і література

  1. Всеобщая декларация прав человека: Принята и провозглашена резолюцией 217 А (ІІІ) Генеральної Ассамблеи от 10 декабря 1948г. // Международные акты о правах человека: Сб. документов. – НОРМА-ИНФРА, М., 1998г. – С. 39-43.

  2. Международный пакт об экономических, социальных и культурных правах // Международные акты о правах человека: Сб. документов. – НОРМА-ИНФРА, М., 1998г. – С. 44-52.

  3. Про правовий статус іноземців: Закон України від 4лютого 1994р..// Відомості Верховної Ради України. – 1994. - №23. –Ст. 161.

  4. Європейська соціальна хартія (переглянута) від 3 травня 1996р.// Офіційний Вісник України . – 2006. - №40. –Ст.2660.

  5. Порядок оформлення іноземцям та особам без громадянства дозволу на працевлаштування в Україні : Затв. Постановою Кабінету Міністрів України від 1 листопада 1999р. №2028 ( із змінами внесиними згідно з Постановою КМ № 649 від 17.05.2002р.) // Офіційний вісник України . – 1999. -№44.

  6. Про міжнародні договори України : закон України від 22.12.1993р. №3767-XII // Відомості Верховної Ради УКраїни . – 1994. -№10. –Ст. 45.

  7. Акти європейського права із соціальних питань. / Заг. ред. В.М. Литвина. – К.: Парламенське вид-во, 2005, - 543с.

8. Горбань О.П. Міжнародні стандарти забезпечення права на працю іноземців та осіб без громадянства в Україні // Держава і право: Збірник наукових праць. Юридичні і політичні науки. Вип.38 . – К.; Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2007. –С. 454-459.

9.Жернаков В. Міжнародний аспект правового регулювання соціально-трудових відносин // Прао України .- 2002. - №4. –С.59.

  1. Жернаков В.В. Трудове право України на шляху до Європи6 теоретичні та практичні проблеми // Часопис Київського ун-ту права.. –2006. - №2. – С. 115-120.

  2. Жоравович Д. Вплив міжнародних норм про працю на вітчизняне трудове право // Прао України .- 2002. - №3. –С.69.

  3. Занфірова Т.А. Теоретичні основи роботодавчої правосуб’єктності фізичних осіб // Держава і право. Зб. Наук. праць. Юридичні і політичні науки. – Вип. 24. – К.: Ін-т Держави і права ім В.М. Корецького, 2004. – С.293.

  4. Костюк В. Міжнародні акти як джерело трудового права // Право України – 1999. - №11.

  5. Лаврінчук І. Європейська конвенція і трудове право України // Праця і зарплата. 2004. - №18. С. 2-3.

15.Трудове право України: Академічний курс. Підручник / за ред.. П.Д.Пилипенка. – 2-е вид., перероб. і доп. – К.: Видавничий дім «Ін-Юре» - 2006. -544с.

16. Трудове право України: Академічний курс. Підручник / за ред..Н.М. Хуторян. –К.: Видавництво А.С.К. 2004. – 608с.

17.Трудовое право в вопросах и ответах: Учебно-справочное пособие. Изд-во второе, переработанное и дополненное / Под ред. В.В.Жернакова. – Х.: «Одиссей», 2002 , 656 с.

18.Трудове право України: навчальний посібник. Практикум. – 3-те видання, перероблене і доповнене/ Чанишева Г.І., Додіна Т.М. Щукіна О.С. та ін. відп. Ред.. Г.І. Чанишева, - Х.: Одісей, 2011. – 288с.

19.Трудове право України у запитаннях та відповідях: навчально-довідковий посібник. 2-ге вид із змінами і доповненнями./За ред. В.В. Жернакова - Х.: Одісей, 2011. – 280с.

  1. Феськов М.М. Трудове законодавство України і Європейська соціальна хартія (переглянута): питання адаптації: Монографія. – К.: Знання, 2005.

Модуль 2. Трудовий договір

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]