Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
attachments_17-05-2012_15-54-02 / Метод вказ семинар_Подадткове право_Правознав_все формы.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
290.82 Кб
Скачать

Тема 8. Правові засади адміністрування непрямих податків з юридичних та фізичних осіб.

Семінарське заняття продовжує розгляд видів податків, які встановлені на Україні. Найбільш відома класифікація податків по методу оподаткування – це їх поділ на прямі і непрямі Прямі податки були розглянуті на попередньому занятті, тому розглянемо правовий механізм стягнення непрямих податків. Система непрямих податків дає значну кількість джерел доходів в Державний бюджет України, які перевищують 40%.

Непрямі податки являють собою податки на споживчу вартість, що стягуються при реалізації товарів, робот, послуг та встановлюються в ціні на товари, роботи, послуги і сплачуються покупцем.

В основному непряме оподаткування лягає тягарем на частину населення, яку відрізняє більш високий рівень споживання. Юридична відповідальність за стягнення непрямих податків полягає на продавців, реалі заторів товарів, робіт, послуг.

Найважливішим видом непрямого податку в Україні є податок на додану вартість (ПДВ). До інших видів непрямих податків відносяться акцизний збір (акциз) та мито.

Для вивчення заданої теми слід звернути увагу на такі питання

  1. Особливості та види непрямих податків.

  2. Правові засади справляння податку на додану вартість (ПДВ).

  3. Правові засади справляння акцизного збору

  4. Правові підстави відшкодування ПДВ.

  5. Особливості контролю сплати непрямих податків.

  6. Специфіка мита, як податку.

  7. Види мита.

Теми для рефератів.

  1. Правові умови та характеристика стягнення непрямих податків.

  2. Загальні риси та відзнаки прямого та непрямого оподаткування.

  3. Механізм порушень в стягненні ПДВ та правові засоби попередження та припинення цих порушень.

  4. Акцизи, як джерело формування доходів бюджетів.

Проблемні ситуації.

  1. Податкова інспекція провела виїзну податкову перевірку ТОВ «Будівля», в ході якої встановлено, що ТОВ за договорами пайової участі в будівництві привертало кошти фізичних осіб з метою зведення житлового будинку. За рахунок акумульованих засобів ТОВ, діючи як замовник-забудовник, розраховувалося з підрядчиками і постачальниками будівництва. Після закінчення будівництва житлового будинку право власності на квартири реєструвалося безпосередньо за фізичними особами (пайовиками). При цьому ТОВ обчислювало податок на додану вартість з різниці між коштами пайовиків, що поступили, і витратами, понесеними у зв'язку із здійсненням будівництва. За наслідками податкової перевірки податкова інспекція винесла ухвалу, якою дії платника податків були визнані неправомірними. На думку інспекції, податкову базу для ТОВ складають всі засоби пайовиків, що поступили йому. Платник податків поводився з позовом до арбітражного суду. Дайте правову оцінку ситуації?

  2. ВАТ “Плюс” за договором купівлі-продажу, ув'язненим з ТОВ “Ластівка”,  придбало токарні верстати. Оплату верстатів постачальнику, зокрема податку на додану вартість, виробило ЗАТ “Ладога” за дорученням ВАТ “Плюс”. Чи має право ВАТ “Плюс” пред'явити суму податку, сплачену постачальнику з рахунку ЗАТ “Ладога”, до вирахування з бюджету? Чи має значення для відповіді характер взаємостосунків ВАТ “Плюс” і ЗАТ “Ладога”?

  3. Пенсіонер Остапенко на власній присадибній ділянки вирощує листя тютюну, які сушить, ріже та продає на ринку міста. Податкова інспекція при перевірки продавців на ринку встановила, що Остапенко займається підприємницькою діяльністю, але без статусу суб’єкта господарювання та уникає від сплати податків. До того ж, реалізує підакцизний товар без сплати акцизного збору. Податківці конфіскували товар, склали Акт перевірки де визначили фінансові санкції та адміністративні стягнення за порушення податкового законодавства. Проте Остапенко оскаржує рішення податківців. Справа передана до суду. Встановити існує у даному випадку порушення податкового законодавства? Надайте правову оцінку діям податківців. Які права має Остапенко як суб’єкт податкових правовідносин? Які засоби сплати податків існують для фізичних осіб, суб’єктів господарювання ? Стягується акцизний збір у даному випадку чи ні?

Література:

нормативно – правові акти: 12,2,25,28.

юридична література:1(стор.262-314),4(стор.25-26),6.