Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
attachments_17-05-2012_15-54-02 / Метод вказ семинар_Подадткове право_Правознав_все формы.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
290.82 Кб
Скачать

Проблемні ситуації.

  1. В законі України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин та механізмів» від 25.03.1997 р. об’єктом оподаткування визначаються автомобілі, тракторі колісні, мотоцикли та інші транспортні засоби. Визначить що в даному випадку є предметом оподаткування, одиницею оподаткування, джерелом податку?

  2. З дозволу Державного департаменту України з питань виконання покарань підприємство «Квант» діє з використанням праці спецконтингенту і отримує доход. Повинно підприємство «Квант» сплачувати податки?

  3. На прикладі стягнення податку на прибуток визначить хто є платником податку і які він має обов’язки.

  4. Визначить які засоби сплати використовуються при внесенні наступних податкових надходжень: податку на прибуток, податку (плати) за землю, податку на доходи фізичних осіб, податку на додану вартість, податку на промисел, акцизного збору, державного мита, податок з реклами ?

  5. Які види податкових ставок використовуються при внесенні наступних податкових надходжень: податку на прибуток, податку (плати) за землю, податку на доходи фізичних осіб, податку на додану вартість, податку на промисел, акцизного збору, державного мита, податок з реклами ?

  6. Податковий кредит, як пільга використовується при сплаті якого податку і на підставі якого нормативного акту ?

  7. Які податкові періоди встановлюються при веденні податкового обліку з податку на прибуток?

Література:

нормативно – правові акти:1,2, 5, 6,10.

юридична література:1(стор.128-182. ),2(стор 24-37.); (стор.11-15),6.

Тема 5. Правовий статус податкових органів

При підготовки до заняття слід нагадати, що до органів, що здійснюють мобілізацію грошових коштів в розпорядженні держави та її регіонів, відносяться державні органи влади, органи місцевого самоврядування, які у межах наданих їм повноважень, забезпечують надходження грошових коштів до бюджетів, що складають бюджетну систему України та до бюджетних і позабюджетних централізованих фондів держави у встановлені строки і в фіксованих розмірах. Такі державні органи не являються податковими, хоча їх діяльність безпосередньо пов’язана з адмініструванням податкових надходжень.

В податкових правовідносинах держава виступає в особі уповноважених органів – законодавчих, представницьких та виконавчих органів влади різного рівня компетенції. Податкові органи, які наділені двома ознаками: діють від імені держави і являються носіями відповідних повноважень державно-владного характеру, тому в широкому розумінні являються органами державного управління.[1, стор. 75].

Законом України „Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами” від 20.12.2000 р. податкові органи віднесені до контролюючих органів. Вони здійснюють не лише стягнення всіх податків і зборів, діючих на території України, але й контролюють процес такого стягнення, що є більш широким повноваженням, включаючи в себе і облік платників податків, зборів (обов’язкових платежів), безпосередньо сплату (стягнення) податків і зборів, перевірку звітності, пов’язаної зі сплатою податків і зборів, застосування способів забезпечення сплати податків і зборів, роз’яснення податкового законодавства і т.д.

До органів податкового контролю належать:

1)Податкові органи – стосовно податків, зборів (обов’язкових платежів), які справляються до бюджетів та державних цільових фондів;

2) Митні органи – стосовно ввізного та вивізного мита, акцизного збору, податку на додану вартість, інших податків, зборів (обов’язкових платежів, які відповідно до законів справляються при ввезенні(пересиланні) товарів і предметів на митну територію України або за її межи;

3) Установи Пенсійного фонду України – стосовно внесків до Пенсійного фонду України;

4) Установи Фонду соціального страхування України – стосовно внесків до цього фонду.

Податкові органи не залежать від інших інститутів виконавчої влади. Проте, в своїй діяльності податкові органи можуть взаємодіяти з іншими державними органами. Згідно ч.4 ст.4 Закону України “Про внесення змін та доповнень в Закон України “Про державну податкову службу в Україні” органи Державної податкової служби України координують свою діяльність з фінансовими органами, органами Державного казначейства України, органами служби безпеки, внутрішніх справ, прокуратури, статистики, державними митною та контрольно-ревізійною службами, іншими контролюючими органами, установами банків, а також з податковими службами інших держав.

Державна податкова служба України створена як єдина система управління і контролю за дотриманням податкового законодавства. Це єдина централізована система органів, що входить до системи центральних органів державного управління і здійснює контроль за правильністю розрахунку, повнотою і своєчасністю сплати податків та інших податкових платежів і незалежна в своїх діяльності від інших державних органів.

До системи органів Державної податкової служби відносяться: Державна податкова адміністрація України, державні податкові адміністрації в АРК, областях, містах Києві та Севастополі, державні податкові інспекції в районах, містах (крім міст Києва та Севастополя), районах в містах, У складі органів державної податкової служби знаходяться відповідні спеціальні підрозділи по боротьбі з податковими правопорушеннями – податкова міліція. Державна податкова адміністрація України залежно від кількості платників податків та інших місцевих умов може утворювати міжрайонні (на два і більше районів), об'єднані (на місто і район) державні податкові інспекції та у їх складі відповідні підрозділи податкової міліції.

Для вивчення заданої теми слід звернути увагу на такі питання:

  1. Правовий статус та завдання Державної податкової служби України.

  2. Функції державних податкових інспекцій України.

  3. Права, обов’язки, відповідальність органів Державної податкової служби України.

  4. Функції Державної податкової адміністрації України.

  5. Завдання податкової міліції.

  6. Законодавче забезпечення діяльності органів податкового контролю.

  7. Контролюючі органи в оподаткуванні та органи стягнення.

Теми для рефератів.

  1. Напрямки реформування контролюючих органів в оподаткуванні.

  2. Обов’язки фінансових установ в оподаткуванні.

Проблемні ситуації.

  1. При проведенні камеральної перевірки приватного підприємства «Компас» (далі ПП) була виявлена арифметична помилка у декларації з податку на прибуток, яка привела до заниження суми податкового зобов’язання. Які порушення чинного податкового законодавства повинна встановити податкова інспекція та які санкції за ці порушення встановлюються чинним законодавством?

  2. На підставі ст.7 Закону України «Про Державну податкову службу в Україні» визначить які повноваження визначають статус органів Державної податкової служби.

  3. Державна податкова інспекція м. Харкова при планової виїзної перевірки приватного підприємства «Хвиля» вимогала надати податковий звіт про сплату податку на транспортні засоби за використання річного транспорту за поточний рік по її затвердженої формі, проте ПП відмовилося надати такий звіт посилаючись на відсутність у податкової інспекції такої компетенції. Надайте правову оцінку ситуації.

  4. Гр. В., зареєструвався як суб’єкт підприємницької діяльності (СПД) в установленому законом порядку і відкрив поточний рахунок у відділенні «Приватбанку» за місцем знаходження офісу. Одночасно банк надіслав повідомлення до податкового органу. Через дві доби гр. В. звернувся до банку для поповнення вкладу на 1000 гр. Банк виконав операцію, проте орган податкового контролю при перевірці СПД визначила помилку банку та наклав фінансову санкцію у розмірі 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян за здійснення банківської операції без взяття рахунку на облік в органах державної податкової служби, яку банк оскаржив, звернувшись до Державної податкової адміністрації України. Зробив лі банк помилку? Хто прав? Надайте правову оцінку ситуації.

  5. Належить лі до повноважень податкової міліції право приймання та реєстрації заяв та повідомлень про злочини та порушення в системі оподаткування? Який нормативний акт визначає права та обов’язки податкової міліції?

Література:

нормативно – правові акти:1, 5, 6, 7, 8,9.1,29,33.

юридична література:1(стор.205-211),2(стор.34-44); 3(стор.3-27),4(16-21).