Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
attachments_17-05-2012_15-54-02 / Метод вказ семинар_Подадткове право_Правознав_все формы.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
290.82 Кб
Скачать

Тема 4. Правове регулювання податкового механізму.

Семінарське заняття продовжує тему побудови податкових правовідносин в Україні. Надані питання розглядають основні елементи стягнення податкових надходжень, що встановлює податкове законодавство, а також проблемні питання оподаткування, які склалися в Україні на сучасному етапі. Часто практика оподаткування має сьогоденний характер, нормативно-правові акти з оподаткування не завжди виважені та зрозумілі, до того ж продовжується робота над проектом Податкового кодексу України ( він прийнятий Верховною Радою України у другому читанні), що ускладнює вивчення та оволодіння запропонованим матеріалом теми. Необхідно пам’ятати, що стягнення податкових платежів продовжується і не може бути припинено, так як бюджетний процес, без податків стає не можливим.

Засвоєння елементів податкового механізму необхідно для оволодіння навичками встановлення, стягнення, контролю обов’язкових платежів, потрібних для формування бюджетів усіх рівнів, що потрібно для прийняття достовірного щорічного закону « Про Державний бюджет України».

Податковий механізм (правовий механізм податку) – це система елементів, що складають організаційно–правові форми та засоби, які встановлені чинним законодавством та необхідні для формування, стягнення, відміни та контролю податків, зборів та інших обов’язкових платежів.

Податковий механізм має обов’язковий характер і повинен бути простим, доступним, зрозумілим для кожного платника. Податковий механізм містить

елементи, які складають дві групи: основні та додаткові.

Основні елементи податкового механізму визначають фундаментальні характеристики податкових надходжень, без яких вони не можуть справлятися. Кожен податковий закон обов’язково містить основні елементи податкового механізму, такі як об’єкт оподаткування, платник податку, ставка податку. Відсутність будь-якого з основних елементів правового механізму податку не дозволяє однозначно визначити тип цього платежу і робить податковий механізм невизначеним.

Додаткові елементи податкового механізму деталізують специфіку стягнення конкретного платежу, складають завершену та повну систему оподаткування. До додаткових елементів правового механізму податку належать такі елементи, як податкові пільги, методи, строки та засоби виплати податку, санкції за порушення в системі оподаткування та категорії, що прямо залежать від об’єкта оподаткування – предмет оподаткування, база оподаткування, одиниця оподаткування.

Додаткові елементи являються необов’язковими для правового механізму податку і можуть закріплюватися в законодавчих актах, підкреслюючи своєрідність саме цього податкового механізму, але можуть і бути відсутніми.

По кожному виду платежу встановлюються вказані елементи, але, як правило, основні елементи вказуються в нормативному акті, що встановлює даний податок, а додаткові – можуть бути в тому ж нормативному акті, що й основні, або в іншому нормативному акті. Тобто основні елементи встановлюються спеціальними податковими законами, а додаткові як спеціальними так і загальними законами, або іншими нормативними актами, прийнятими для роз’яснення даного платежу (інструкція Державної податкової адміністрації України). Кожен з елементів податкового механізму має детальну характеристику.

Для вивчення заданої теми слід звернути увагу на такі питання:

  1. Платник податків. Права та обов’язки платників податків.

  2. Резиденство в оподаткуванні

  3. Прямі та непрямі засоби визначення податкового зобов’язання.

  4. Характеристика об’єкта оподаткування. Предмет та одиниця оподаткування.

  5. Методи визначення об’єктів оподаткування.

  6. Класифікація податкових ставок.

  7. Податкова база.

  8. Податковий період.

  9. Засоби та терміни сплати обов’язкових платежів податкового характеру .

  10. Податковий облік.

  11. Податкова звітність.

  12. Види та особливості податкових пільг.

Теми для рефератів.

  1. Правовий стан платників податків в Україні.

  2. Податковий агент.

  3. Податкове представництво.

  4. Правова природа податкового зобов’язання та засоби його погашення.

  5. Правова природа податкового кредиту.