Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
attachments_17-05-2012_15-54-02 / Метод вказ семинар_Подадткове право_Правознав_все формы.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
290.82 Кб
Скачать

Загальні положення податкового права.

Тема 1. Податкова система України.

При підготовки до заняття слід вибрати серед існуючих визначень поняття «податку», яке відповідає його рисам, вказаним у чинному податковому законодавстві та надати характеристику зборів та інших обов’язкових платежів, які відрізняються від податку у так званому «вузькому» значенні. Слід вивчити принципи побудови податкової системи України, детальне тлумачення яких надається в законі України «Про систему оподаткування» від 18 лютого 1997 р. № 7797-ВР та встановити Ії функції.

Податкові платежі мають економічне, правове, соціальне значення, але головне в цих надходженнях їх історичне, складене роками призначення - це забезпечення фінансової діяльності держави. Система оподаткування України почалася складатися у 1991 році, коли Україна, як і кожна суверенна держава почала формувати власну бюджетну систему, банківську та інші складові фінансових відносин.

Відповідно до Конституції України: «Кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори у порядку і розмірах, встановлених законом» [ст.67]. Чинна система оподаткування в Україні встановлюється Законом України «Про систему оподаткування» та іншими законами. Чинне податкове законодавство формулює принципи та механізм побудови системи оподаткування в Україні, види податків і зборів (обов’язкових платежів) до бюджетів та державних цільових фондів, а також права, обов’язки і відповідальність платників.

В Україні справляються загальнодержавні податки і збори (обов’язкові платежі) та місцеві податки і збори (обов’язкові платежі). Загальнодержавні податки і збори (обов’язкові платежі) встановлюються Верховною Радою України і справляються на всій території України, вони є головним джерелом формування доходів Державного бюджету України та державних цільових фондів. Окремі загальнодержавні податки і збори (обов’язкові платежі) на території Автономної республіки Крим встановлюються Верховною Радою Автономної Республіки Крим відповідно до діючих законів. Місцеві податки та збори встановлюються законом і стягуються в місцеві бюджети для фінансування регіональних потреб.

При розгляді системи оподаткування слід звернути увагу на неточності, які існують у чинному законі Україні «Про систему оподаткування», щодо правового визначення видів податкових платежів.

Для вивчення заданої теми слід звернути увагу на такі питання:

  1. Поняття податку та його риси.

  2. Поняття зборів.

  3. Поняття обов’язкових платежів податкового характеру..

  4. Спільні та відмінні риси податків, зборів, інших обов’язкових платежів.

  5. Методи визначення обов’язкових платежів податкового характеру.

  6. Призначення податків.

  7. Функції податкових платежів обов’язкового характеру.

  8. Класифікація податків.

  9. Принципи та функції системи оподаткування в Україні.

  10. Правові підстави формування системи оподаткування в Україні.

Проблемні ситуації.

1. На сесії Харківської міської ради при формуванні бюджету на поточний рік було прийнято рішення про введення нового обов’язкового платежу податкового характеру - на архітектурно-історичні пам’ятники міста Харкова. Платіж повинні сплачувати всі юридичні особи, які використовують пам’ятні споруди міста для господарської діяльності. Надходження від платежу зараховуються до цільового фонду « Спадщина Харківщини» для проведення реконструкції та ремонту історичних споруджень. Дайте юридичну оцінку рішення сесії.

2. Англійський класик економічної теорії Адам Сміт сформулював принципи побудови податкової системи держави. Це – рівнозначність, корисність, зручність та дешевизна. Визначить враховуються в чинному законодавстві України ці принципи при побудові податкової системи чи ні?

3. На підстави чинного законодавства визначить які податки та збори (обов’язкові платежі), механізм справляння та порядок сплати є обов’язковими для встановлення при формування місцевих бюджетів сільськими, селищними та міськими радами.

Теми для рефератів.

  1. Правові засоби регулювання системи оподаткування в України.

  2. Історія формування та сучасний стан системи оподаткування в Україні.

  3. Аналіз комуністичного лозунгу «Держава без податків»

Література:

нормативно – правові акти:1,2,5,6.

юридична література:1(стор.8-30),2(стор.3-15); 3(стор.3-17),4(ст.4-7),6.