Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
attachments_17-05-2012_15-54-02 / Метод вказ семинар_Подадткове право_Правознав_все формы.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
290.82 Кб
Скачать

Проблемні ситуації.

  1. Мешканець гірського селища Лісове Косовського р-ну громадянин України гр. Полівко протягом 2005-2008 року систематично без державної реєстрації здійснював торговельну діяльність на території Росії. Він придбав сувеніри на ринках власного району та продавав в Росії. В результаті податкової перевірки встановлено, що він отримав виручку у розмірі 10 000 доларів США. Проте ніяких податків гр. Полівко не сплачував. Які порушення податкового законодавства встановили податківці? Які покарання за ці порушення встановлюються чинним законодавством України?

  2. Податкова інспекція провела виїзну податкову перевірку правильності розрахунків, утримання і зарахування податку на доходи  фізичних осіб ТОВ «Т». Перевіркою встановлено, що в січні 2007 року ТОВ «Т» придбала у магазина. автомобіль, переданий на комісію фізичною особою. Оплата за товар ТОВ «Т» зроблена по рахунку-довідці магазина безпосередньо на особовий рахунок фізичної особи в Ощадбанку без утримання податку на доходи. Довідка про доходи, що виплатять фізичної особі в податкову інспекцію не представлена. За результатами перевірки складений акт і  ухвалено рішення від 25.11.2007 про залучення ТОВ «Т» до податкової відповідальності, передбаченої Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» та Законом України «Про погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» Чи правомірні дії податкової інспекції?

  3. Внаслідок проведення камеральної перевірки виявлено арифметичну помилку в поданій платником податковій декларації по земельному податку, яка призвела до заниження суми податкового зобов’язання. По результатам перевірки контролюючий орган самостійно нарахував суму недоїмки та штраф. Проте, платник податків стверджує, що на протязі чотирьох днів після отримання Акта про результати камеральної перевірки самостійно виправив помилку, тобто надав нову звітну декларацію, що звільняє його від фінансової відповідальності. Надайте правову оцінку ситуації на підставі чинного законодавства. Що має право робити платник податку в наслідок незгоди з виводами контролюючого органу?

Література:

нормативно – правові акти:1, 2-10,31-33;

юридична література:1(стор.193-201); 3(стор.23-37),4,5.

Особлива частина. Правові засади адміністрування загальнодержавних та місцевих податків, зборів (обов’язкових платежів) з юридичних та фізичних осіб.

Тема 7. Правові засади адміністрування прямих податків з юридичних та фізичних осіб.

Названа тема починає новий розділ курсу “Податкове право”. У попередньому розділі розглядались загальнотеоретичні питання податкового права, підстави побудови податкової системи України, правовий механізм стягнення та контролю податкових надходжень. У даному розділі вивчаються особливості сплати окремих податкових платежів. Вони регулюються нормами податкового права, що встановлюють спеціальні податкові закони.

Прямі податки складають підставу податкової системи України. Вони надають найбільшу частину доходів державного та місцевих бюджетів, тому почнемо розгляд податкових надходжень з прямих податків

При вивченні теми потрібно розглянути механізм справляння та види прямих податків, особливо таких як: податок на прибуток підприємств, прибутковий податок з громадян, плата (податок) за землю, податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин та механізмів, правові засади справляння податків з суб’єктів малого підприємництва, податок на промисел, фіксований сільськогосподарський податок. Відповідно до чинного податкового законодавства необхідно встановити основні та додаткові елементи податкового механізму по кожному з визначених видів податків. Доцільно визначити чим відрізняється адміністрування прямих податків від непрямих.

Для вивчення заданої теми слід звернути увагу на такі питання:

  1. Механізм стягнення та види прямих податків.

  2. Правові засади стягнення податку на прибуток підприємств.

  3. Правові засади справляння прибуткового податку з громадян.

  4. Правові засади справляння плати (податку) за землю.

  5. Правові засади справляння податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин та механізмів.

  6. Правові засади справляння податків з суб’єктів малого підприємництва.

  7. Правові засади справляння податку на промисел.

  8. Правові засади справляння фіксованого сільськогосподарського податку.

Теми для рефератів.

  1. Правові умови формування, особливості та види прямих податків.

  2. Правові засади оподаткування громадян, суб’єктів господарської діяльності в Україні.

  3. Правові засади оподаткування суб’єктів господарчої діяльності.

Проблемні ситуації.

  1. Недержавна освітня установа «М» в період з січня по вересень 2007 року сплачувала до бюджету податок на прибуток. 25 жовтня 2007 р. установа звернулася до податкової інспекції із заявою про виправлення помилки у зв'язку з не віддзеркаленням пільги по податку на прибуток, що визначається для не державних установ, які встановлені ст. 7 Закону України «Про податок на прибуток», одночасно представивши виправлені декларації за 6 і 9 місяці 2007 року по податку на прибуток і заяву про повернення 5 000 гривень надмірно сплаченого податку. Дайте правову оцінку ситуації.

  2. Організація «А» направила в організацію «Б» бригаду своїх працівників в тривале відрядження для наладки устаткування. При цьому за договором про надання робочої сили організації домовилися про те, що організація «Б» здійснить виплати у вигляді відшкодування витрат, пов'язаних із службовим відрядженням і виплати у вигляді премій, встановлених організацією «А» для цих працівників за рахунок тих грошових коштів, які організація «Б» повинна сплатити організації «А» за цивільним договором. Як в такій ситуації відбуватиметься сплата податку на доходи фізичних осіб, якщо оплату праці у розмірі середнього заробітку працівники, що відряджаються, одержать в організації «А»?

  3. Громадянин України Сидоров працював в Росії з січня по вересень 2005 року і одержав дохід в сумі 200 000 крб. Потім він виїхав працювати до Німеччини, де працював до кінця року і одержав дохід в сумі 2 000 доларів. На початку 2007 року він повернувся в Україну. Отримані доходи підлягають оподаткуванню чи ні ?

  4. Податковою інспекцією проведена виїзна перевірка ТОВ «Коканд» з метою перевірки дотримання податкового законодавства. Перевіркою встановлено, що ТОВ неправомірно застосувало в четвертому кварталі 2006 року спрощену систему оподаткування, оскільки середня чисельність працюючих за перше півріччя перевищила 100 чоловік. У зв'язку з цим податкова інспекція до нарахувала ТОВ за четвертий квартал 2006 року податок на додану вартість, податок на прибуток, податок на землю та інші, а також нарахувала пеню і притягала ТОВ до відповідальності відповідно до чинного законодавства. Правомірно лі рішення податкового органу, при тому що в січні та травні 2006 року працівників було 110 чоловік, а в лютому, березні, квітні та в другому півріччі 100 осіб?

  5. ТОВ «Бензобак»  здійснює в Харкові діяльність по перевезенню пасажирів 5 маршрутними таксі і сплачує єдиний податок. Оскільки одна з машин не пройшла технічний огляд, в травні і червні 2007 року вона фактично не здійснювала пасажирські перевезення. Єдиний податок за даний період ТОВ сплачувало виходячи з 4-х маршрутних таксі. Податкова інспекція провела виїзну перевірку ТОВ і до нарахувала єдиний податок за травень і червень на тій підставі, що ТОВ не повідомило податковий орган про припинення підприємницької діяльності в частині експлуатації однієї автомашини. Надайте правову оцінку ситуації.

  6. Громадянка України Сидорова має на утриманні 2-х неповнолітніх дітей і одержує по місцю основної роботи 800 гривень щомісячно. На іншому підприємстві за сумісництвом вона одержує 500 гривень щомісячно. У якому порядку Сидорова сплачує прибутковий податок? Чи треба Сидорової представляти до податкових органів податкову декларацію?

Література: нормативно – правові акти: 11,13,14,17,29.

юридична література:1(стор.215-270),4..