Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Informatika_Nalivayko2011

.pdf
Скачиваний:
61
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
8.91 Mб
Скачать

Інформатика

21

 

 

– технологія, яка використовує для розв’язуТехнологія інфорвання задач як загальноприйнятні, так і спемаційна функціоціальні технічні та програмні засоби (текстові нальна процесори, табличні процесори, СУБД, експерт-

ні системи тощо)

– цілеспрямована дія суб’єкта на об’єкт управУправління ління для зміни його стану, або поведінки від-

повідно до обставин, що змінюються

Інформаційні джерела

1.Информатика. Базовый курс. 2-е издание / Под ред. С.В. Симоновича — СПб.: Питер, 2005. — 640 с.: ил.

2.Інформатика та комп’ютерна техніка. Навчальний посібник. / Рогоза М.Є. та ін. За редакцією М.Є. Рогози – К.: ВЦ «Академія», 2006 – 368 с.

3.Рогоза М.Є., Крещенко Л.Ф., Циганок О.О. Економічна кібернетика (Інформатика). Навч–метод. посібник. Ч.1.– П: РВЦ ПУСКУ, 2007. – 199 с.

4.Макарова М.В., Карнаухова Г.В., Запара С.В. Інформатика та комп’ютерна техніка: Навчальний посібник / За заг. ред. д. е. н., проф. М.В. Макарової. – 3-тє видання, перероб. і доп.

– Суми: ВТД «Університетська книга», 2008. – 665 с.

Основні поняття

1. Історія розвитку обчислювальної техніки та інформаційних систем

Історія обчислювальної техніки охоплює епохи науковотехнічного прогресу її розвитку: від перших ручних – «абака» та «рахівниці»; механічних – «арифмометр» і обчислювальних машини для виконання простих арифметичних дій; електромеханічних

– простих для підрахунків сум, виконання множення та ділення та бухгалтерських обчислень до сучасних електронних обчислювальних машин різних поколінь (персональних комп’ютерів і с упер ЕОМ).

22

Н. Я. Наливайко

 

 

Еволюція інформаційних систем та інформаційних технологій

безпосередньо пов’язана з історичними віхами розвитку обчислювальної техніки, яка являє собою невід’ємну складову частину їх програмно-технічного забезпечення. При цьому слід чітко визначитися, що інформаційні технології виступають сучасними формами та засобами обробки даних в інформаційних системах.

Поняття технологія визначається як система взаємозв’язаних способів обробки матеріалів та прийомів виготовлення продукції у виробничому процесі.

Інформація є одним із видів ресурсів, які використовуються людиною в трудовій діяльності і побуті. Інформаційний ресурс – це особливий вид ресурсу, який будується на ідеях і знаннях, накопичених в результаті науково-технологічної діяльності людей у деякій предметній області (в тому числі і в економіці) і поданий у формі, придатній для накопичення, реалізації та відтворення. Інформаційний ресурс має ряд характерних особливостей, зокрема, на відміну від інших (матеріальних) ресурсів, він практично невичерпний; з розвитком суспільства і ростом обсягу використання знань обсяги інформаційного ресурсу зростають.

З поняттям інформаційний ресурс тісно пов’язане поняття інформаційна технологія, тобто технологія обробки інформації, яка складається з сукупності технологічних елементів: збирання, накопичення, пошуку, передачі інформації користувачам на основі сучасних технічних засобів.

Інформаційна технологія, з позиції її організації для вирішення завдань деякої предметної області, поділяється на предметну, забезпечуючу та функціональну технології.

Принципова відмінність інформаційної технології від виробничої полягає в тому, що вона містить елементи творчого характеру, тобто людського фактора, який не підлягає регламентації та формалізації.

Розрізняють дві форми організації інформаційних технологій:

централізовану і децентралізовану, які різняться між собою способом зосередження як засобів обробки так і інформації та організацію технологічних процесів її обробки.

Залежно від ступеня участі користувача в процесі розв’язування задачі з оброблення даних функціональні інформаційні технології можуть бути поділені на пакетні і діалогові, які відповідно при-

Інформатика

23

 

 

таманні централізованій та децентралізованій формам організації інформаційних технологій.

Сучасною формою інформаційних технологій є – розподілена обробка даних у комп’ютерних мережах, також відома як рецентралізована.

Розподілена (рецентралізована) поєднує в собі переваги як централізованої, так і децентралізованої форм і її завданням є організація процесу обробки інформації, розташованої у різних місцях, незалежними комп’ютерами, поєднаними мережею. Часто це виявляється найбільш ефективним використанням ресурсів сукупності комп’ютерів, тому що кожний з них виконує чітко визначену задачу. Мережні інформаційні технології реалізовуються в локальних

та глобальних обчислювальних мережах (ЛОМ та ГОМ).

Серед сучасних і найбільш поширених інформаційних технологій є такі їх форми, як автоматизовані робочі місця (АРМ) фахівців, у яких процеси збирання, збереження, обробки і видачі даних виконуються безпосередньо на підприємствах і в організаціях фахівцями конкретної предметної області.

АРМ фахівця являє собою проблемно-орієнтовану діалогову людино-машинну систему. В залежності від предметної області розроблені і успішно використовуються АРМ економіста, АРМ бухгалтера, АРМ менеджера, АРМ товарознавця і багато-багато інших.

Автоматизоване робоче місце фахівця може включати до себе всю функціональну інформаційну технологію або її частину в залежності від рівня декомпозиції завдань (цілей) у структурі управління об’єктом.

Інформаційні ресурси організації доцільно розглянути на прикладі забезпечення навчальної діяльності студентів електронними ресурсами бібліотек та іншими електронними ресурсами навчальнометодичного забезпечення дисциплін.

24

Н. Я. Наливайко

 

 

Тема 2. Поняття інформації та інформаційних систем

Методичні поради до вивчення теми

Важливість даної теми полягає, в першу чергу, у необхідності розуміння місця і значення інформації у життєдіяльності кожної людини і кожного фахівця, тому що інформація є продуктом і засобом його діяльності у будь-якій сфері: виробничій, комерційній, навчальній.

Тому для усвідомленого вивчення дисципліни актуальними питаннями є основні поняття інформації та інформаційних систем, які є предметом і об’єктом обробки даних засобами сучасних комп’ютерних технологій.

Студенти повинні чітко усвідомити основні властивості та характеристики інформації, її місце в економічній системі, її значення в інформаційних системах. Студентам. для вирішення фахових задач, необхідно розумітися на поняттях класифікації та кодування економічної інформації в умовах комп’ютерних технологій та інформаційних систем. Важливим питанням теми є поняття економічної інформації з її особливостями та властивостями і методами оцінки її обсягів та методиками їх визначення.

Питання теми більш ґрунтовно вивчаються у спеціальних дисциплінах комп’ютерного спрямування «Інформаційні системи та технології», «Комп’ютерні технології» та ін. і широко висвітлюються у відповідній навчально-методичній літературі. Під час вивчення дисципліни «Інформатика» студентам необхідно засвоїти основні ключові поняття для усвідомленого вивчення роботи з програмним забезпеченням сучасних комп’ютерних технологій.

Інформаційні джерела

1.Информатика. Базовый курс. 2-е издание / Под ред. С.В. Симоновича — СПб.: Питер, 2005. — 640 с.: ил.

2.Інформатика та комп’ютерна техніка: Навчальний посібник / За ред. М.Є. Рогози – К: Видавничий центр «Академія», 2006. – 368 с.

3.Рогоза М.Є., Крещенко Л.Ф., Циганок О.О. Економічна кібернетика (Інформатика): Навчально-методичний посібник. Ч.1. – Полтава: РВЦ ПУСКУ, 2007. – 199 с.

Інформатика

25

 

 

4.Макарова М.В., Карнаухова Г.В., Запара С.В. Інформатика та комп’ютерна техніка: Навчальний посібник / За заг. ред. д. е. н., проф. М.В. Макарової. – 3-тє видання, перероб. і доп.

– Суми: ВТД «Університетська книга», 2008. – 665 с.

5.Правила впровадження штрихового кодування товарів у сфері торгівлі: наказ Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України від 26.03.97 р. – № 196 // Урядовий кур’єр. – 1997. – № 114–115. – С.8.

6.Про захист інформації в автоматизованих системах: Закон України від 5.07.1994 р. – № 81//94–ВР // Галицькі контракти. – 1996. – № 47 – с. 44–50.

7.Про інформацію: Закон України від 2.10.1992 р. – № 1642–ІІІ // Галицькі контракти. – 1996. – № 47 – с. 44–50.

Термінологічний словник ключових понять

Ключове слово

Пояснення

 

 

Алфавіт

– набір знаків, у якому визначено порядок

Байт

– вісім бітів

Біт

– найменша одиниця інформації, яка набу-

ває логічного значення 0 або 1

 

Дані

– інформація, яка пройшла процедуру пере-

робки і призначена для вирішення завдань

 

 

– інформаційна сукупність, яка має цілком

Документ

самостійне змістовне значення і характери-

 

зується повним набором показників

 

– елемент скінченої множини попарно різних

Знак

елементів. Таку множину знаків називають

 

набором знаків

 

– об’єкт управління (фірма, офіс, організа-

Економічна сис-

ція, підприємство з їх структурними під-

тема

розділами), який функціонує у економічній

 

сфері

 

– повідомлення про події, факти, явища, що

Інформація

проходять в об’єктивному всесвіті і потрібні

 

для прийняття рішень

 

 

26

Н. Я. Наливайко

 

 

 

 

Інформаційно-

– інформаційна система, що функціонує у

економічна сис-

економічній сфері

тема (ЕІС)

 

Масив

– сукупність документів, згрупованих за де-

якою однорідною ознакою

 

 

– кількість фактичного корисного часу, ви-

 

траченого на розв’язування конкретної зада-

Машино-година

чі у однопрограмному режимі роботи ПЕОМ і

 

скоректованого за спеціальним коефіцієнтом

 

при мультипрограмному режимі

 

– розрахункова одиниця визначення обсягів

Нормо-година

інформації, прийнята в умовах її обробки на

ЕОМ за різними роботами, на які розповсю-

 

 

джуються Єдині норми часу, або коефіцієнти

 

– стадії, які проходить інформація від дже-

Переробка інфор-

рела її виникнення до користувача (збір, ре-

мації

єстрація, накопичення, збереження, пере-

 

дача, обробка)

 

– структурна одиниця, яка характеризує

 

будь-який конкретний об’єкт управління з

Показник

кількісного та якісного боку. Являє собою

 

сукупність реквізиту основи з усіма його рек-

 

візитами ознаками.

Реквізит (атри-

– інформаційна сукупність найнижчого рангу,

бут)

яка не підлягає поділу на одиниці інформації

 

 

Реквізит

– найменша і неподільна структурна одиниця

 

– відбиває якісні властивості сутності і ха-

Реквізит-ознака

рактеризує обставини, за яких відбувався

 

той чи інший господарський процес

Реквізит-основа

– розкриває абсолютне або відносне значення

реквізиту-ознаки

 

 

– зміна в часі якоїсь фізичної величини, що

Сигнал

забезпечує передавання повідомлення (а тим

 

самим і інформації)

Символ

– елемент даних, який не має змісту (літера,

цифра, знак)

 

 

Інформатика

27

 

 

 

 

 

– цілеспрямована дія суб’єкта на об’єкт

Управління

управління для зміни його стану або поведін-

 

ки відповідно до обставин, що змінюються

 

Файл

– поіменована область магнітного диска, при-

значена для збереження даних

 

 

 

Глибина класифі-

– кількість ознак класифікації для окремої

кації

множини (номенклатури)

 

 

– умовні, прийняті у деякій системі, позна-

 

чення даних з метою скорочення їх опису.

 

Ідентифікація проводиться за прийнятими за

 

домовленістю правилами для кожної окремої

 

системи.

 

Ідентифікація

Наприклад,

 

у ОС Windows графічні позначення команд:

даних

: Создать, Вырезать, Копи-

 

 

ровать, Вставить;

 

 

у описах назв документів чи назв показни-

 

ків: «Інвентаризаційна відомість» – ІнВед,

 

Код товару – КодТов, Фактичне виконання

 

плану – Факт, та ін.

 

 

– послідовний поділ множини об’єктів

Ієрархічний ме-

техніко-економічної інформації на угрупо-

тод класифікації

вання першого рівня поділу, далі – на угру-

 

повання наступного рівня і т. д.

 

Класифікація

– розділення множини на підмножини за од-

норідними ознаками

 

 

 

 

– процедура систематизації даних з метою їх

Класифікація да-

упорядкування та розділення деякої множини

даних на окремі підмножини за визначеними

них

ознаками, які притаманні об’єктам множини.

 

 

Класифікація є основою для кодування даних

 

– процедура присвоєння умовних позначень

 

(кодів) об’єктам з метою скорочення їх опису

Кодування інфор-

чи подання у необхідній (зрозумілій, напри-

мації

клад, ЕОМ) формі.

 

 

Кодування необхідно розуміти у двох аспек-

 

тах:

 

28

Н. Я. Наливайко

 

 

 

 

 

1 – подання інформації у ЕОМ (машинні

 

коди);

 

2 – представлення даних при їх обробці.

 

Кодування у обох випадках проводиться за

 

визначеними правилами

 

– процес присвоєння економічній інформації

Кодування

умовних позначень, підпорядкованих пев-

 

ним правилам

 

 

 

– офіційний документ, що являє собою сис-

Класифікатор

тематизований перелік назв і кодів класи-

фікаційних угруповань або об’єктів класи-

 

 

фікації

Класифікаційне

– частина об’єктів, яка виділена під час кла-

сифікації (клас, підклас, група, підгрупа,

угруповання

вид, підвид, тип)

 

 

 

Множина

– сукупність будь-яких об’єктів, об’єднаних

за деякими ознаками

 

 

– універсальна множина даної інформаційної

Номенклатура

сукупності (список працівників, перелік ма-

 

теріалів, товарів, торгових партнерів тощо)

Ознака класифі-

– характеристика, яка притаманна множині

кації

об’єктів залежно від мети класифікації

 

 

Підмножина

– частина множини, об’єднана за конкрет-

ною ознакою (за вимогами користувача)

 

 

 

Позиція номен-

– об’єкт номенклатури

клатури

 

 

– машинна операція, яка виконується авто-

Сортування

матично для упорядкування даних за стан-

 

дартними ознаками

Система класифі-

– сукупність правил і засобів проведення

кації

класифікації

 

– аспект класифікації, який використовуєть-

Фасет

ся під час створення незалежних класифіка-

 

ційних угруповань

 

Інформатика

29

 

 

 

 

 

– незалежний поділ множини об’єктів

Фасетний метод

техніко-економічної інформації на класифі-

класифікації

каційні угруповання щоразу з використан-

 

ням однієї з обраних ознак

 

Алфавіт коду

– система знаків, прийнята для побудови ко-

дового позначення

 

 

 

Довжина кодово-

– кількість розрядів у коді, наприклад по-

значимо що запис ХХХХХ означає довжину

го позначення

коду – 5 розрядів

 

 

 

Інформаційна єм-

– кількість класифікаційних ознак у кодо-

ність коду

вому позначенні

 

Код

– знак або сукупність знаків, узятих для по-

значення об’єкта класифікації

 

 

 

 

– позначення об’єкта класифікації та (або)

Кодове позначен-

класифікаційного угруповання знаком або

ня (код)

групою знаків відповідно до прийнятого ме-

 

тоду кодування

 

 

–формуванняіприсвоєннякодовогопозначен-

Кодування

ня об’єкту класифікації, ознаці класифікації

 

та (або) класифікаційному угрупованню

 

Система кодуван-

– сукупність правил позначення об’єктів кла-

ня

сифікації та класифікаційних угруповань

 

 

 

Структура коду

– порядок розміщення кодових позначень у

коді

 

 

 

 

– особлива система кодування символьної

 

інформації про товари або інші товарно-

Штриховий код

матеріальні цінності у вигляді послідовності

 

темних та світлих смуг, яка може бути про-

 

читана автоматичним цифровим пристроєм

30

Н. Я. Наливайко

 

 

Основні поняття

1.Поняття інформації та інформаційних систем

Зпозиції курсу базової інформатики ці питання в навчальній літературі висвітлені недостатньо повно, хоча тема є базовою для розуміння процесів обробки інформації. З метою вивчення матеріалу на рівні, необхідному для усвідомленого відношення до процесів обробки інформації, матеріал подається у розширеному варіанті.

Інформатика – прикладна наука, яка вивчає

 

програмно-технічні

комп’ютерні тех-

інформацію

засоби (ПТЗ) пере-

нології (КТ) вирі-

робки інформації

шення прикладних

 

 

Computer =

задач

Елементарну

HardWare +

Офісні технології

SoftWare

 

 

 

 

Біологічну

ЕОМ1

ПЗ2

АРМ3

Інтелектуальну

АІС4

 

 

Інформація. За всю історію людством накопичено величезний інформаційний капітал, використання якого забезпечує можливість безперервного розвитку суспільства. Інформація перетворюється у неоціниме надбання, у товар, у засіб відтворення.

Життєдіяльність людини сьогодні багато у чому залежить від наявності у її розпорядженні інформації, поданої своєчасно у необхідній кількості та якості.

ХХ сторіччя називали ерою інформаційного буму та інформаційних технологій, основним завданням яких є забезпечення фахівців різного рівня усім спектром інформації, необхідної для оперативного та якісного вирішення ними своїх професійних завдань.

1 ЕОМ – електронно-обчислювальна машина. Сучасна популярна назва – персональний комп’ютер (ПК).

2 ПЗ – програмне забезпечення для ЕОМ.

3 АРМ – автоматизоване робоче місце.

4 АІС – автоматизовані інформаційні системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]