Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodika.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
105.98 Кб
Скачать

4. Зміст навчання ім

Зміст і цілі навч. є поняттями взаємопов’язаними і взаємозумовленими. Цілі навч. (практична, освітня, виховна, розвиваюча) в певній мірі визначають його зміст. Зміст навч. включає такі компоненти, оволодіння якими забезпечує досягнення одночасно усіх цілей навч. Стр-ра змісту складають такі групи компонентів: 1) сфери спілкування, теми, ситуації; 2) мовний та мовленнєвий навч. мат-л; 3) знання, навички, вміння мовлення. Відбір змісту навч. передбачає: 1)необхідність та достатність змісту навч. для реаліз-ї практичної мети; 2) посильність та доступність. Групи-сфери спілкування: соціально-побутова, сімейна, професійно-трудова, соціально-культурна, сфера громадської діяльності, адміністративно-трудова, громадсько-політична. Відбір мовного та мовленнєвого мат-лу зумовлюється необхідністю упорядкувати певну кількість мовних одиниць фонет., лекс. і грам. мінімумів. для здійснення процесу спілкування дії учнів з мат-лом мають бути доведені до рівня навичок та вмінь (слухо-вимовні, лексичні, граматичні, орфографічні, графічні, аудіювання, діалог. та монолог. говоріння, читання, письмо). Шляхом засвоєння конкретного мов. та мовлен. мат-лу досягається мета успішного іншом. спілкування.

5. Методичні принципи навчання ім.

Принципи навч. визначаються специфікою навчального предмету і цілями навчання. Специфіка полягає у тому що гол. метою є не накопичення знань, а оволодіння діяльністю іншомовного мовл. спілкування. В основі навч. ІМ лежать дидактичні принципи та спец. методичні принципи , притаманні тільки навчанню ІМ. Пр-п комунікативності є провідним - уміти здійснювати іншомовне мовленнєве спілкування в межах засвоєного навчального мат-лу. Пр-п домінуючої ролі вправ. базується на необхідності формування мовленнєвих навичок і вмінь. Переважна частина уроку має бути присвячена виконанню вправ. Пр-п взаємопов’язаного навч-я різних видів МД, на зразок реального життя. (лекс. та грам. навички форм-ся та вдоскон-ся підчас 4-х видів мов. діяльності). Пр-п урахування рідної мови, вже надбані навички якої повинні урах-ся у навч. ІМ. Пр-п апроксимації – ігноруються незначні помилки, які не порушують комунік. акту. Пр-п всебічної індивідуалізації навч. проц-у з ІМ передбачає врахування індивідуально-психологічних ос-тей учня.

6. Методи та засоби навчання ім. Підручник, як головний засіб навчання

В широкому значенні "метод" означає систему навч. У вузькому значенні "метод” - це спосіб упорядкованої діяльності вчителя та учня на шляху до поставлених цілей навч.. У методиці відомі прямий, комунікативний, аудіо-лінгвальний методи та ін. Для орган-ії активної навч. діяльності вчитель застосовує такі методи-способи: демонстрація, пояснення та вправлення. Основні методичні етапи: презентацій, тренування, практики застосування нового мат-лу в різних видах МД. На кожному етапі використовують певні методи-способи та види контролю за успішністю засвоєння. Окрім методів-способів використовують ще методичні прийоми - елементарні методичні вчинки, що спрямовані на вирішення конкретної задачі на певному етапі уроку. Засоби навч. - різноманітні матеріальні предмети, які допомагають вчителю організувати ефективне навч ІМ, а учням – оволодіти нею, що діляться на основні та допоміжні, для вчителя та для учня, технічні та нетехнічні Як засіб навч. підручник займає особливе місце в комплекті для учня. У ньому міститься методично організований мов. та мовл. мат-л, вправи для оволодіння ним у різних видах МД, грам. довідковий мат-л, додаток (пісні, вірші, словник тощо). Традиційно під-ки організовані за тематичним або ситуативно-тематичним пр-пом, має поурочну стр-ру,має схеми, таблиці, малюнки, діаграми. Головні вимоги до організації під-ка: має забезпечувати послідовність подачі мов. та мовл. мат-лу, комунікативно-спрямований зміст, кожний параграф повинен мати "стрижень", навколо якого організується весь мат-л (типова фраза, тема тощо), стр-ра і зміст під-ка мають забезпечувати паралельне оволодіння навичками як усного, так і писемного спілкування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]