Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. посібник ТКД.docx
Скачиваний:
149
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
2.14 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Охарактеризуйте дію електричного струму на організм людини.

  2. Визначте види електричних травм.

  3. Охарактеризуйте вплив сили струму на організм людини.

  4. Визначте заходи електробезпеки.

  5. Охарактеризуйте надання першої допомоги при ураженні електричним струмом.

  6. Визначіть причини виникнення пожеж та основні напрямки забезпечення по жежної безпеки.

  7. Охарактеризуйте способи гасіння пожеж.

  8. Визначте первинні засоби пожежогасіння.

  9. Охарактеризуйте автоматичні засоби пожежогасіння.

  10. Служба пожежної безпеки та її завдання.

5. Методичні рекомендації до виконання самостійної роботи

    1. Загальні положення

Самостійна робота – це форма навчальної дисципліни, яка є основним засобом оволодіння навчальним матеріалом у час, вільний від обов’язкових для відвідування навчальних занять. Самостійна робота виконується у бібліотеці з літературними та статистичними джерелами, в навчальних кабінетах, аудиторіях, комп'ютерних класах і домашніх умовах без участі викладача у вигляді письмового реферування запропонованих тем у окремому зошиті. Форма контролю – перевірка змістовної якості виконаної роботи та її усний захист.

Під час виконання самостійної роботи у студентів формуються: системність загальних знань і способів навчання, володіння розумовими процесами, мобільність і критичність мислення, уміння орієнтуватися в потоці наукової інформації, яка постійно збільшується, здатність до творчого підходу при самостійному рішенні завдань наукового і виробничого характеру тощо.

Самостійні заняття студентів як вид учбової діяльності – процес індивідуальний. Крім того, він припускає і елементи управління, які можуть здійснюватися, як під час аудиторних занять, так і під час самостійних занять.

Самостійні заняття студентів відносяться до основних видів навчальних занять у вищих навчальних закладах, під час виконання яких студенти, керуючись безпосередньою допомогою викладача або відповідної методичної літератури і, виконуючи навчальні завдання викладача, самостійно удосконалюють свої знання, уміння і досвід творчої діяльності, набуті під час аудиторних занять.

Результативність самостійної роботи за тематикою дисципліни відображається у вмінні передбачати небезпечні ситуації не тільки у сфері готельно-ресторанної діяльності, а й в навколишньому середовищі, аналізувати події, управляти ризиками і швидко приймати правильні рішення з метою захисту працівників підприємств готельно-ресторанного господарства і оточуючих людей.

5.2. Рекомендації щодо самостійного вивчення дисципліни для студентів денної форми навчання

При виконанні самостійної роботи слід кожну тему аналізувати, користуючись кількома запропонованими джерелами із списку рекомендованої літератури й намагатись викласти стисло і точно суть кожної теми, робити узагальнення у вигляді схем, таблиць та обов’язкове підсумкове узагальнення кожної теми, тобто чіткий та конкретний висновок.

Опис послідовності дій студента при вивченні дисципліни:

● відвідування занять, опрацювання конспекту лекцій;

● отримання індивідуального науково-дослідного завдання, теми наукової роботи;

● виконання індивідуального завдання та наукової роботи, оформлення відповідно до вимог;

● відвідування бібліотеки, робота з літературою;

● робота з методичними рекомендаціями до практичних та семінарських занять;

● захист практичних та семінарських занять;

● підготовка до контрольного опитування, розв’язування тестових завдань, опрацювання конспекту лекції і літератури за певний період навчання. Відповіді на питання підсумкового поточного контролю. Підготовка до іспиту. Складання іспиту.