Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивілка МК №2.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
699.39 Кб
Скачать

Винесення додаткового рішення

Додаткове рішення є способом виправлення такого недоліку судового рішення, як його неповнота. Стаття 220 ЦПК досить чітко регламентує, в яких випадках можливе винесення додаткового рішення. Це, зокрема, випадки, коли стосовно якої-не-будь позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення; суд, вирішивши питання про право, не зазначив точної суми грошових коштів, які підлягають стягненню, майно, яке підлягає передачі, або які дії треба виконати; суд не допустив негайного виконання рішення у випадках, встановлених ЦПК; судом не вирішено питання про судові витрати.

Неповнота рішення може проявитися в тому, що суд, вирішивши питання про право, не вказав суми, яка підлягає стягненню, чи не вказав, які дії має вчинити особа.

У разі невирішення судом питань стосовно якої-небудь позовної вимоги, слід враховувати, що вимогами, щодо яких може виноситись додаткове рішення, можуть бути вимоги позивача, вимоги за зустрічним позовом або вимоги третіх осіб із самостійними вимогами. Як правило, з цих підстав виноситься додаткове рішення, якщо розглядається багато питань, які часто бувають взаємопов'язаними. Важливо, щоб з питання, стосовно якого виноситься додаткове рішення, висувалися позовні вимоги, подавалися докази, тобто судовий розгляд давав можливість прийняти рішення у справі. Винесення додаткового рішення не повинно змінювати ті рішення, які були прийняті судом раніше.

Ініціаторами розгляду питання про винесення додаткового рішення може бути як суд, що ухвалив рішення, так і особи, які беруть участь у справі.

Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення.

Суд ухвалює додаткове рішення після розгляду питання в судовому засіданні з повідомленням сторін. Присутність сторін, що були належно повідомленні про час та місце слухання справи, не є обов'язковою. За наслідками розгляду суд виносить або додаткове рішення, в якому вирішує поставлені питання, або відмовляє в ухваленні додаткового рішення, про що постановляє ухвалу. Додаткове рішення не може змінити суті основного рішення або містити в собі висновки про права і обов'язки осіб, які не брали участі в справі.

При порушенні питання про постановлення додаткового рішення з підстав, що не передбачені законодавством, або якщо заявник просить розглянути питання, що не були предметом розгляду в судовому засіданні, суд ухвалою відмовляє в його постановленій. У разі, якщо додаткове рішення буде постановлене з підстав, що не передбачені законодавством, таке рішення підлягатиме скасуванню.

ЦПК передбачено, що на додаткове рішення може бути подано скаргу. Статтею 293 ЦПК також передбачено, що у разі відмови ухвалити додаткове рішення, ухвалу, якою відмовлено у прийнятті додаткового рішення, може бути оскаржено в апеляційному порядку окремо від рішення суду. У разі, якщо судом не буде розглянуто заяву про винесення додаткового рішення і справа буде передана до апеляційного суду, відповідно до ст. 297 ЦПК судця-доповідач має повернути справу до суду першої інстанції, про що постановляється ухвала із зазначенням строку, протягом якого суд першої інстанції має усунути недоліки.