Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.51 Mб
Скачать

1.1. Технологічні властивості мобільних енергетичних засобів (мез)

У складі енерготехнологічного комплексу енергетичний модуль повинен відповідати багатьом технологічним, вимогам, що стосуються як режиму виконання операцій, так і агротехнічної їх якості. Технологічні властивості, характеризують відповідність даного мобільного енергетичного засобу технологічним вимогам на всьому комплексі сільськогосподарських операцій, для виконання яких у складі МТА воно призначене.

Все різноманіття технологічних вимог, що пред'являються до МТА можна виразити наступними узагальненими показниками: продуктивністю і агротехнічною якістю виконуваної операції при низькій питомій собівартості робіт.

Продуктивність залежить від номінального тягового зусилля трактора, потужності двигуна, агрегатіруємості трактора із сільськогосподарського машинами, здатності трактора нести деякий запас технологічного матеріалу, важливу роль грають зручність і безпека роботи тракториста і надійність енергетичного засобу.

Агротехнічні властивості визначаються ступенем шкідливої дії тракторних рушіїв на ґрунт, агротехнічним просвітом і пошкоджуваністю культурних рослин, особливо при міжрядній обробці: вони залежать від оглядовості з місця водія і керованості.

Вартісні показники залежать від вартості енергетичного засобу, паливної економічності і експлуатаційних витрат.

У табл.1.1 показана залежність технологічних показників, технічних характеристик і конструктивних параметрів, що забезпечують технологічні властивості мобільних енергетичних засобів.

Таблиця 1.1. Взаємозв'язок основних технологічних показників, технічних характеристик і конструктивних параметрів мобільних енергетичних засобів

Технологічні

показники

Характеристики, що визначають технологічні показники

Конструктивні параметри

Продуктивність

Номінальне тягове зусилля трактора

Основні параметри: вага трактора і потужність двигуна

Номінальна потужність двигуна

Агрегатіруємость

Компонувальна схема

Технологічні простори, Навісоспроможність

Ергономіка

Відповідність призначенню трактора двигуна, трансмісії, ходової системи

Надійність

Агротехніка

Тиск на ґрунті, просвіт, абрис

Керованість

Оглядовість

Вартість

Ціна трактора

Рівень автоматизації

Надійність

Витрата палива і мастила

Оснащеність технологічним устаткуванням

Між технологічними показниками і технічними характеристиками енергетичних засобів існує чітко виражена, здебільшого, однозначна залежність. Проте деякі характеристики пов'язані не з одним, а з двома технологічними показниками. Так, керованість енергетичного засобу і оглядовість з місця водія впливають на агротехнічні показники і на продуктивність. Від надійності залежить не тільки продуктивність, але і економічні показники технологічного процесу (вартість ремонту, втрати урожаю).